Flashback time: het beste van De Duplomaat

Beste lezer van De Duplomaat,

Hier schrijft uw Commissaris Media van het achttiende bestuur der Studievereniging In Duplo. Het academisch jaar loopt bijna ten einde en de vakantie (of herkansingen of scriptie(s)) staat voor de deur. Voor je gaat genieten (of diehard gaat studeren of schrijven) willen de Mediacommissie en ik met jullie terugblikken op een succesvol jaar voor De Duplomaat *flashback geluid*. Ieder lid uit de Mediacommissie heeft zijn of haar favoriete video of artikel van De Duplomaat 2016-2017 uitgekozen en daar nog eens op een humoristische of creatieve manier hun blik op geworpen. Veel leesplezier!

Linde Hasker

Wat een hoogtepunt had moeten worden, maar het niet werd, was het doorschrijfverhaal. Vol goede moed plaatste ik een eerste deel vol losse eindjes en vraagtekens op De Duplomaat. Het wachten kon gaan beginnen, wat voor vervolgstukken zouden er gaan komen? Maar onze mailbox bleef leeg. ‘Fake it till you make it’ en zo kwam ook het tweede deel van het doorschrijfverhaal van mijn hand. Positieve reacties volgden en hier en daar hoorde ik In Duplo’ers speculeren over het schrijven van een vervolg. Maar toen puntje bij paaltje kwam, bleef de mailbox weer leeg.
Nu zullen we er nooit meer achter komen waarom Hendrick-Jan de tram uit stormde na het mysterieuze telefoontje, of op wie Flo een oogje had, maar het was in ieder geval het proberen waard!

Ramon Scheurwater

Ik heb gekozen voor het artikel over Feyenoord, geschreven door mijzelf. Ja, dat is inderdaad best arrogant, maar een kampioen mag wel een tikkie gepaste trots vertonen, vind ik.

Ik heb dit artikel geschreven na het beschamende verlies op de een-na-laatste speeldag in Kralingen: Excelsior 3, Feyenoord 0. Op dit moment bestond mijn gemoedstoestand uit een ware melange van emoties: frustratie, angst, spanning, verdriet, wanhoop, maar toch bovenal vertrouwen. Vertrouwen dat mijn cluppie de rug zou rechten en ook na de 34e speeldag bovenaan de ranglijst zou staan. Ik denk dat al deze emoties dan ook te herkennen zijn in dit artikel. Ik heb getracht op papier te zetten hoe het is om Feyenoordsupporter te zijn en dat met name in de periode tussen het verlies bij Excelsior en de allesbeslissende laatste thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Ik zal kort vertellen wat er na dit artikel gebeurd is: zondag 14 mei 2017 om halfdrie precies floot scheidsrechter Higler voor het begin van de wedstrijd. Ik zat van spanning te rommelen met een rolletje pepermunt, toen uitgerekend aanvoerder Dirk Kuijt de 1-0 binnenschoot. Alle emotie die in het artikel opgekropt zat kwam er toen uit: tranen van vreugde rolden over mijn wangen. Toen de blonde Katwijker met de 2-0 en 3-0 zijn hattrick completeerde en Feyenoord eigenhandig naar het kampioenschap schoot, veranderde Rotterdam in een gekkenhuis. Maandag 15 mei stond de huldiging op de Coolsingel op de planning. Het was net acht uur geweest toen ik bij Beurs al stiekem een goudgele rakker nuttigde, om vervolgens nog vier uur te moeten wachten totdat mijn helden op het bordes van het stadhuis verschenen. ’s Middags ging het feestje nog vrolijk door op het Stadhuisplein, dat voor de gelegenheid in een openluchtskihut was veranderd.

Al met al waren het fantastische momenten waar ik mijn kleinkinderen later over zal vertellen. Ik ben blij dat ik mijn kampioensschaal - die ik voor de wedstrijd tegen Excelsior al gekocht had – nog ter herinnering heb.

Dit geldt eveneens voor de papieren kampioensschaal, die tijdens de wedstrijd werd uitgedeeld en momenteel trots boven mijn bed hangt te pronken. Het studiejaar 2016/2017 zal ik me dan ook blijven herinneren als ‘het jaar dat Feyenoord kampioen werd’, het kan immers zo weer achttien jaar duren.

Wouter Homburg

Zelf vond ik de geluksweek erg leuk dit jaar. Het was interessant om eens goed op te onderzoeken wat geluk is en hoe het voor iedereen een andere betekenis heeft. Ramon had dan ook een erg leuk artikel geschreven genaamd 'Destination: Happiness'. In dit artikel nam Ramon, bij een gebrek aan Dora met haar handige rugtas, ons mee langs de verschillende wegen naar geluk.

In dit artikel nam Ramon, bij gebrek aan Dora met haar handige rugtas, ons mee langs de verschillende wegen naar geluk.

Is het gezondheid en een lang leven dat belangrijk is of is het verwezenlijken van je dromen de manier om gelukkig te worden? Het bleek toch niet zo heel makkelijk om een concreet antwoord te vinden, maar Ramon helpt ons goed op weg.

Yasmine 

Het beste artikel van De Duplomaat van afgelopen jaar… Toen Nino ons hiernaar vroeg schoot mij meer dan één artikel te binnen. Persoonlijk vind ik namelijk dat mijn mede Mediacommissiegenootjes erg goede schrijvers zijn, die vaak interessante onderwerpen kozen en hier een creatieve invalshoek aan wisten te geven. Maar goed: er moet gekozen worden.

Een artikel dat mij sowieso bij zal blijven is het artikel van Joep Schoenmakers: “Wat als prinses Amalia lesbisch is”. In mijn ogen verdient dit artikel het om wederom uitgelicht te worden. Ik weet nog dat Joep met het idee voor het artikel zat en mij appte wat ik van het thema vond. Ik zei: “sowieso doen”, ondanks dat ik niet wist hoe Joep er precies invulling aan wilde geven. Maar puur omdat het zo’n pakkend, ongewoon en spraakmakend onderwerp is, en ik wist dat Joep bij uitstek de persoon zou zijn om dit te brengen. En in mijn ogen heeft Joep zich met het artikel overtroffen. Het is een grappige gedachte en Joep weet het, met een heel verhaal eromheen over Amalia en Regina, op een hilarische en simpelweg geniale manier te brengen. Zelf heb ik enorm zitten lachen toen ik het artikel voor het eerst aan het lezen was. Maar er is meer: wat ik namelijk zo bijzonder vind, is dat als je goed leest, je ziet dat het niet zomaar als ‘een grapje’ is beschreven. Joep weet zowel juridische, religieuze als historische kennis op het artikel te betrekken en mogelijke implicaties hieromheen uit te lichten. Het artikel heeft dus ook echt een serieuze dimensie. Voor mij maakt dit het artikel nu echt tot een succes, en gelukkig hebben veel van jullie mijn mening gedeeld: Joep’s artikel ging namelijk viral en heeft meer dan 115.000 personen bereikt. Een enorm goede – en terecht verdiende – prestatie van onze Joep!

Joep Schoenmakers

Mijn favoriete artikel van dit jaar was het interview met professor Jaap van Duijn door Yasmine. Ze had hem ooit al benaderd voor haar profielwerkstuk en hij wilde ook weer graag meewerken aan een interview voor De Duplomaat. Het is een erg goed opgebouwd interview, met dieptevragen en uitgebreide antwoorden. Je zou er bijna een 'Zomergasten' van maken. Omdat wij mr.drs.-studenten natuurlijk eeuwige twijfelaars zijn, is het wel aardig om het studiepad van professor van Duijn te lezen. Ook de tips die hij verder geeft aan studenten en aanstaande young professionals zijn interessant. Zo vind ik persoonlijk het advies dat de professor meegeeft erg belangrijk:

(..) Het belangrijkste is dat je je laat drijven door nieuwsgierigheid. Dat je nieuwgierig bent naar wat er gebeurt en dat probeert te begrijpen.

Zet een lekker bakje thee, ga er eens goed voor zitten en duik in mijn favoriete interview van de Duplomaat. Veel leesplezier!

Nino van Zandwijk

Als Commissaris Media van het achttiende bestuur kan ik terugkijken op een enorm succesvol jaar voor De Duplomaat. Ik ben dan ook erg trots op mijn Mediacommissie, want dankzij hun doorzettingvermogen en creativiteit hebben wij dit allemaal neer kunnen zetten. Er werd veel geëxperimenteerd dit jaar, want experimenteren leidt uiteindelijk tot innovatie. Ik denk zeker dat De Duplomaat een enorme upgrade heeft gehad dit jaar. Niet alleen de website werd veranderd, maar ook de insteek van de artikelen en er werd zelfs een videoplatform gelanceerd. Als ik zou moeten zeggen welke video en welk artikel ik het leukste vond het afgelopen jaar dan werd dit een lastige keuze (zoals we gewend zijn van mij). Als ik dan echt zou moeten kiezen voor een artikel dat ik leuk vind dan is het Humans of RET.

Dit artikel werd niet zo lang geleden gepubliceerd en is geschreven door Joep Schoenmakers. Dit artikel sprak mij aan, omdat ik de mensen die werken bij de RET dagelijks zie, aangezien ik altijd vanaf huis met het OV moet reizen. Het zijn erg bijzondere mensen, die je soms liever ontwijkt of waarmee je soms een gezellig praatje kan maken. Zo kan ik mij nog herinneren dat ik een keer in de tram zat en er een conducteur de OV-kaarten kwam checken. Een van mijn jaargenoten was die dag jarig en dat zag hij op de OV-kaart. Hij gaf haar een euro, zodat ze bij de Mc Donalds een hamburger kon halen. Als ze die dag nog een keer in zijn tram zou stappen, dan zou hij voor haar gaan zingen en iedereen in de tram mee laten doen. We zijn daarna nooit meer met de tram geweest.

We zijn daarna nooit meer met de tram geweest. 

 Als video zou ik kiezen voor Duplomaatdilemma's. Deze video is ook recentelijk verschenen op zowel De Duplomaat als het YouTube-kanaal. Het voorschotelen van dilemma's terwijl iemand ongemakkelijk voor de camera staat levert enorm leuke beelden en antwoorden op. Let op: binnenkort verschijnt er nog een Duplomaatdilemma's!!!

Sluiten