Wat als prinses Amalia lesbisch is?

Vorige week plaatste nu.nl een filmpje ter ere van de verjaardag van de Nederlandse kroonprinses. Met haar dertienjarige leeftijd zit ze midden in haar pubertijd, stelde de site in de video. “Hoe ga je als prinses met de aandacht van jongens om” vroeg het filmpje zich af. Maar wat als prinses Amalia niet geïnteresseerd is in jongens, maar in meisjes, of in allebei? De mogelijkheid is er altijd. Het roept al snel een aantal vragen op. Wat wordt de titel van de vrouw van Amalia? Hoe zit het met kinderen en dus de voortzetting van het Koninklijk Huis? Wat zou de reactie van het Koninklijk Huis zijn?

Voor het gemak nemen we even aan dat de prinses alleen op vrouwen valt. Op haar 20e komt ze een keer thuis na een paar weken hard werken van (waarschijnlijk) de Universiteit Leiden, dit om haar ouders te bezoeken. Ze heeft een meisje bij zich, dat ze voorstelt als haar nieuwe vriendin. Het blijft een aantal jaar aan en op een gegeven moment stelt ze voor om te trouwen, aangenomen dat het binnen de familie helemaal prima is. Dit jaar bracht het Koninklijk paar nog een bezoek aan homo-emancipatiebeweging COC, dus dat zit wel snor. Sinds 2001 kennen we in Nederland ook het huwelijk voor mensen van het zelfde geslacht, dus dat is ook het probleem niet. Logica dient te zeggen dat we er een nieuwe prinses bijhebben, we noemen haar even Regina.

Het huwelijk stuit waarschijnlijk op protest van de christelijke partijen in de Tweede Kamer. De Staatkundig Gereformeerde Partij zal moeten kiezen welk deel van haar naam ze eer aan doet. Steunen ze de staat of steunen ze hun geloof? Al met al zal het huwelijk wel goedgekeurd worden (de goedkeuring is wettelijk verplicht, art. 28 Gw) en kan Amalia, net als haar vader, in de kerk trouwen zoals traditie is. Dat zou toch ook weer een probleem op kunnen leveren, als de kerk dat zou weigeren. En als je niet in de kerk getrouwd bent, regeer je dan nog wel bij de gratie Gods?

Dan komt een aantal jaar later het bericht uit Den Haag dat onze Koning, Willem-Alexander, gaat aftreden. Willem-Alexander en Maxima worden weer prins en prinses. Het is nu de beurt aan Amalia en Regina. Vóór Willem-Alexander werd de gemaal van de vorst altijd aangeduid met hun oude titel, prins(es). Dit werd echter veranderd met de komst van Maxima, zij werd Koningin der Nederlanden. Dan hebben we nu wel een probleem. Immers, het is onmogelijk om twee koninginnen tegelijk te hebben. Wordt het dan Koningin Amalia en Koningin-echtgenote Regina? Dat bekt ook niet echt lekker. Waarschijnlijk blijft Regina dus gewoon prinses.

Bij een goede monarchie hoort natuurlijk een troonopvolger. Twee vrouwen kunnen biologisch gezien (helaas) geen kinderen krijgen. Met behulp van een donor zou er wel een nakomeling haalbaar zijn. Maar wat nu als niet Amalia, maar Regina de draagmoeder is? Volgens art. 1:198 BW is een kind van de ene vrouw in een lesbisch huwelijk ook het kind van de andere vrouw, mits er sprake is van anoniem donorschap. Dit betekent dat het biologische kind van Regina en een anonieme spermadonor de wettelijke erfgenaam van alle titels en dus het koningschap is. Alleen is dit kind dan niet in de ‘bloedlijn’ van de Oranjes en draagt spreekwoordelijk geen blauw bloed. Adopteren is ook een optie die vaak voorkomt bij huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hier geldt natuurlijk hetzelfde probleem, is de opvolger legitiem? In artikel 25 Gw aanhef, eerste zin staat: ”Het koningschap gaat bij overlijden van de Koning krachtens erfopvolging over op zijn wettige nakomelingen, (…)”, wat betekent dat niet-biologische kinderen van Koningin Amalia dus wettelijke opvolgers zijn. Iedere spermadonor in Nederland zou in theorie dan dus vader van de Koning(in) kunnen worden.

Als het toeval het toestaat kunnen we dus zomaar een lesbische Koningin krijgen. Twee vrouwen aan het hoofd van de staat, het zou voor een land dat alleen nog blanke mannen van middelbare leeftijd als premier heeft gehad, progressief een enorme opsteker zijn. Willem II (de koning, niet de voetbalclub) was bijna zeker bi of homo. De mogelijkheid is er dus, het zal misschien wat juridisch ongemak opleveren, maar het zou een mooi signaal zijn naar de rest van de wereld.

Sluiten