20 lessen geleerd voor 20

Vandaag, 15 oktober 2020, ben ik officieel geen tiener meer. Na 20 jaar op deze aardbol rond te hebben gezworven waarin ik onder andere een semester in China heb gestudeerd, een verkeerde studiekeuze heb gemaakt en op mezelf ben gaan wonen, geloof ik dat ik toch het een en ander over het leven geleerd. Al voel ik me soms nog steeds een brugpieper die geen idee heeft wat ze aan het doen is. Het leek me leuk om 20 “studenten wijsheden” die ik heb geleerd over de afgelopen jaren op een rijtje te zetten, en wie weet, heb jij er ook nog wat aan!  Dus hierbij: 20 lessen geleerd voor mijn 20e.  

1. Het is niet erg om van studie te veranderen

Vorig jaar ben ik begonnen met de studie Econometrie en Economie, alleen kwam ik er al na een paar maanden achter dat deze studie niet voor mij was weggelegd. Eerst vond ik de gedachte verschrikkelijk om van studie te wisselen: dan verspilde ik een jaar en (college)geld! Terugkijkend ben ik ontzettend blij de stap genomen te hebben om van studie te veranderen, omdat ik anders iets zou doen waar ik me niet in thuis voelde. Dus als je ooit twijfels hebt over je studiekeuze: wees niet bang, praat erover met je ouders, vrienden of andere In Duplo’ers, en dan komt het goed.

 2. Word vrienden met ouderejaars

Niet alleen heel gezellig, ook erg handig voor al je studie gerelateerde vragen. Doe mee aan (online) activiteiten die georganiseerd zijn door de Activiteitencommissie, of loop is de In Duplo kamer in om een praatje te maken (wanneer dit weer kan uiteraard). Ouderejaars vinden het vaak leuk om hun ervaringen te delen met jongerejaars. 

 3. Koop je studieboeken niet voordat een blok begint

Vraag aan ouderejaars of werkgroepdocenten welke boeken van belangrijk zijn bij een bepaald vak. Soms zijn ze niet noodzakelijk om fysiek te hebben, en soms kun je ze goedkoper kopen van een ouderejaars. Elke cent telt voor een student!

 4. Maak een planning en houd je vervolgens eraan.

Vooral als dubbel student is een goede tijdsplanning van essentieel belang. 

5. Laat je telefoon eens thuis

Nu bijna alles online is, van werkgroepen tot vrijmibo’s, zit je al genoeg tijd achter je laptop naar een schermpje te staren. Als je dus eens een ‘echte’ afspraak hebt (natuurlijk wel verantwoordelijk op anderhalve meter), laat die telefoon gewoon eens thuis. Het zal voor velen onnatuurlijk voelen, om het elektronische apparaat niet in je zak te voelen, maar het is wel de manier om echt in het nu te leven. 

 6. Download geen nieuwe spelletjes en begin geen nieuwe series vlak voor de tentamenweek

Behalve als je veel discipline hebt om jezelf in bedwang te houden.

 7. Zorg voor genoeg slaap de nacht voor je tentamen

Nachten doorhalen zijn nou eenmaal een onvermijdelijk deel van het studentenleven. Probeer er alleen wel voor te zorgen dat je de nacht voor je tentamen genoeg nachtrust hebt gehad, zodat je geen concentratie problemen hebt bij je toets. 

8. Plaats altijd opmerkingen bij het inkijken van een tentamen

Wie weet wat degene die je werk heeft nagekeken heeft gemist. Zo ben ik vorig jaar eens door het plaatsen van een comment van een 5.4 naar een 5.6 gegaan. Verder ken ik iemand die dit jaar van een 7.9 een 9.5 heeft weten te maken. Altijd controleren dus!

 9. Ga is een keer alleen op reis

Zodra corona (en je studie) het weer toelaat, raad ik je aan om een keertje een solo trip te boeken en dan te slapen in een hostel. Alleen reizen kan erg intimiderend klinken, maar je bent eigenlijk nooit echt alleen. Zodra je in een hostel aankomt, merk je dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit, en dat iedereen op zoek is naar nieuwe connecties. Hoe leuk is het om samen met iemand die je pas bij het ontbijt hebt ontmoet een compleet nieuwe stad te verkennen?

 10. Broodjes bapao zijn ge-wel-dig

Dit zijn witte gestoomde broodjes met traditioneel een vulling van vlees of kip, hoewel er nu ook vegetarische opties bestaan. Deze broodjes zijn super budgetproof, voor minder dan 50 cent heb je al 2 bevroren broodjes. Als je dus een keer trek hebt, maar zo weinig mogelijk moeite wilt doen om iets lekkers te bereiden, haal je zo’n broodje uit de vriezer, stopt het anderhalve minuut in de magnetron, en smullen maar! Echt ideaal. Of het heel gezond is, is een ander verhaal…

11. Studeer in het buitenland

Zelf heb ik na mijn middelbare schooltijd een halfjaar aan een universiteit in China gestudeerd. Het was dan inhoudelijk niet studiegerelateerd, maar alsnog een geweldige ervaring die ik iedereen aan kan raden. Hoewel dit jaar natuurlijk een beetje lastig is met corona, kan het nog steeds een unieke ervaring zijn. Wil jij weten wat andere In Duplo’ers voorgaande jaren hebben gedaan in het buitenland? Lees dan vooral de Breaking Borders artikelen op De Duplomaat!

 12. Heb een lijstje recepten klaar die snel en makkelijk te maken zijn

Het is handig om 3 of 4 gerechten te hebben die je erg lekker vind, uit je hoofd kent en geen probleem vindt om week in, week uit zelf te maken. Mijn favoriete go-to recepten zijn salades, omdat ze niet alleen gemakkelijk zijn, maar ook gezond en erg lekker. 

 13. Zet je notificaties van social media apps helemaal uit

Het is verbazingwekkend hoe vaak je je telefoon oppakt zonder dat je het door hebt. En dit enkel om te checken of je al een nieuwe nietszeggende notificatie hebt gekregen waarin staat dat een persoon die je amper kent een post heeft geliked van een ander random persoon. Het is een verslaving geworden, en dit begint onze maatschappij te beïnvloeden. De nieuwe Netflix documentaire: The Social Dilemma, gaat hier dieper op in. Echt een aanrader dus, als je ook panisch wil worden. 

14. Zorg dat je altijd genoeg toiletpapier in huis hebt

Als je op jezelf woont, is er geen ouder die er aan denkt om toiletpapier voor je te kopen. Zorg gewoon dat als je nog maar 2 rollen over hebt, dat je naar de supermarkt gaat om nieuwe te kopen, zo kan je ongemakkelijke momenten voorkomen. (Ga alleen niet hamsteren wanneer er een wereldwijde pandemie aan de gang is.)

 15. Zoek contact met mensen van vroeger

Stuur eens een appje naar die vriend(in) die je al maanden niet hebt gesproken, vraag hoe het gaat of bel hem/haar is spontaan. Zo ben ik ineens weer close geworden met een vriendin van de basisschool die ik al jaren niet had gesproken. Het hoeft natuurlijk niet altijd te eindigen in een hechte vriendschap, maar het kan nooit kwaad om te laten weten aan een oude bekende dat je even aan ze hebt gedacht!

 16. Als je op kamers woont, bel je ouders zo nu en dan.

Wel zo aardig, hebben zij ook weer een leuke dag.

 17. Het studentenleven is niet altijd leuk

Het studentenleven bestaat niet alleen uit rozengeur en maneschijn. Ik heb altijd meegekregen vanuit huis dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is. Het kan daarom soms voelen alsof je het fout doet, wanneer je je niet zo voelt. Vooral in deze onzekere corona tijd is het makkelijk om je verloren te voelen. (Hier staat ook een leuk artikel over in De Duplomaat). Maar zelfs zonder het coronavirus kan het studentenleven overweldigend zijn. Houd dan in je hoofd dat iedereen van die momenten beleefd, en dat het helemaal niet raar is om je zo te voelen.

 18.  Vergelijk jezelf nooit met anderen

Het heeft totaal geen zin om je cijfers, je aantal instagram likes of je kamer te vergelijken met een random persoon. Niemand schiet er wat mee op, en het zorgt alleen maar voor extra druk die je jezelf oplegt. 

 19. Wees altijd op zoek naar nieuwe vrienden

Toen ik in mijn tussenjaar alleen ging backpacken door Australië, was ik erg bang dat ik me eenzaam zou gaan voelen. Al snel ben ik er achter gekomen dat wanneer jij het initiatief toont iemand te willen leren kennen, en open tegen ze bent, zij ook open zijn naar jou. Dit geldt niet alleen wanneer je op reis bent, maar altijd wel, de mens is immers een sociaal wezen!

20. Rotterdam is de allermooiste Rotstad die er is

Na bijna een jaar in Rotterdam te wonen, kan ik dit niet langer ontkennen.

Sluiten