Voor alle andere verloren eerstejaars

De start van onze studententijd en het einde van onze middelbare schooltijd is zoals geen andere lichting studenten ooit heeft meegemaakt. Van afgelaste examens en tripjes naar Friesland in plaats van Albufeira, tot een veel kleinere introductieweek en borrels op anderhalve meter afstand. Ook nu het schooljaar weer echt begonnen is, is alles heel anders dan we een jaar geleden hadden verwacht. In plaats van studeren in de bibliotheek is onze slaapkamer voor velen van ons de plek geworden waar we zelf alles moeten uitzoeken; contacturen zijn immers ook veel beperkter.

Het is daarom niet zo gek dat veel eerstejaars zich best verloren voelen. De verwachtingen die we vorig jaar hadden, komen totaal niet overeen met het echte leven. Beginnen aan de universiteit is in ieder jaar een bijzondere stap, maar na een half jaar niets doen is de shock dit jaar extra groot. Het bruisende studentenleven waar veel van ons naar uitkeken ligt zo goed als stil, zeker nu de tweede coronagolf een feit lijkt. Waar het plan was om na een lange dag hard werken gezellig de kroeg in te duiken, zit ik nu ’s avonds op de bank First Dates te kijken met m’n ouders. Ook leuk, maar niet helemaal zoals verwacht. Op kamers gaan lijkt dan misschien al een goede oplossing, maar wanneer je als enige eerstejaars in huis zit in een stad waar je niemand kent, kan je je net zo alleen voelen als op je kamertje bij je ouders. En op kamers is er niemand die voor je kookt.

Best overweldigend allemaal. Toch moeten we ons niet blindstaren op alle negatieve kanten van het leven van eerstejaars tijdens corona. Je studententijd is wat je er zelf van maakt; ook al is dat op anderhalve meter afstand. Alle In Duplo’ers hebben al het geluk dat zij alle activiteiten van drie studieverenigingen kunnen meepakken, en het zijn er al best veel! Ook zijn er nog heel veel andere organisaties om activiteiten van bij te wonen, of kan je zelf een activiteit met vrienden organiseren. Genoeg kansen om je kamertje uit te komen dus.

Wanneer je eenmaal wat mensen ontmoet waarmee je een klik hebt, is het simpelweg een appje sturen en wat afspreken. Voor sommigen misschien heel intimiderend, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje; alleen maar leuk om dan wat gezelligs te doen. Ook met corona zijn er nog genoeg opties over: wat gaan drinken na die ene keer werkgroep op de campus, samen studeren in de UB, bellen tijdens de pauzes van het hoorcollege, of facetimen en online spelletjes spelen. Vooral Cards Against Humanity of Pictionary zijn echte aanraders. 

Genoeg manieren om toch nog een heel goed begin van je studententijd te hebben, al is het dan niet helemaal volgens je verwachting. Sowieso is het altijd belangrijk om te onthouden dat wij als dubbelstudenten maar liefst zes jaar hebben om deze trage start in te halen. Op de lange termijn vinden we allemaal zo ons plekje wel.

Sluiten