New year, old me

Ik heb ontzettend veel respect voor iedereen die zijn goede voornemens volhoudt. Daarmee bedoel ik dat één of meerdere van deze voornemens in zijn/haar leven écht een gewoonte wordt. In navolging van Wiegers artikel wil ik de keerzijde van voornemens geven. Uit schattingen blijkt dat er in 2017 welgeteld drie mensen waren in heel Nederland die ze volhielden. Niet omdat ze het volgehouden hebben, gewoon omdat ze aan het einde van week 3 onder de grond lagen. Alle goede voornemens zijn: 1. Leuk als je ze maakt 2. Met moeite vol te houden in de vakantie 3. Op het moment dat ‘het echte leven’ weer begint onhoudbaar. Daarom denk ik dat het goed is ze zo snel mogelijk uit de weg te ruimen en je ‘goede’ leven weer in te ruilen voor je ‘goeie ouwe’ leven. Onderstaand de meeste gehoorde goede voornemens én hoe je deze effectief kan ontkrachten, in willekeurige volgorde op een rijtje. Een vos verliest immers zijn haren, maar niet zijn streken…

“Meer sporten, zo’n summerbody komt niet vanzelf!”

Die summerbody komt er überhaupt niet en dat weten we allemaal. In plaats van zelf sporten kan je ook meer naar sportende mensen kijken, vanaf je oude vertrouwde luie stoel. De Eredivisie begint pas over twee weken, maar Engels voetbal is nooit gestopt!

 

“Iets nieuws doen, ik denk dat ik eindelijk Spaans ga leren”

Toen je nog op de middelbare zat, heb je je Frans en Duits al volledig links laten liggen.In 2017 heb je op vakantie twee keer Spaans nodig gehad en dat lukte ook prima in het Engels. In plaats van iets nieuws leren kan je ook een oude hobby nieuw leven inblazen. Bijvoorbeeld opnieuw al je deadlines tot het laatste moment bewaren!  

 

“Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen”

In 2017 had je hier ook al meer tijd voor kunnen maken als je het écht gewild had. Het is tijd om in te zien dat je het eigenlijk veel leuker vindt om andere dingen te doen. Het vierde seizoen van Black Mirror is weer ont-zet-tend goed, om maar iets te noemen…  

 

“Gezonder eten, al die toegevoegde suikers eruit!”

Op het moment dat je je in voeding verdiept, kom je erachter dat overal suiker of minimaal één andere ongezonde stof in zit. Suiker zit bijvoorbeeld in je soep, je kaas en zelfs je brood. Tenzij je de dure vegan-low-fat-honest-eco-variant koopt natuurlijk… In plaats van al deze moeite kan je maar beter gelijk terugvallen in je oude gewoontes en bij de eerste de beste supermarkt een fles cola kopen.

 

“Meer ‘genieten van het leven’, minder stressen”

Als dat maar kon: boeken lezen, wandelingen maken, aan lavendel ruiken, op een piano liggen, de zin van het leven vinden en ondertussen óók je deadlines op tijd af, uren maken bij je bijbaan en al je tentamens halen en dat alles zonder druk of stress. Helaas is de realiteit dat al die stress er wel voor zorgt dat je alles af krijgt, zo goed en zo kwaad als het moet. Dat ontstressen moet je bewaren voor de volgende vakantie. Zet nu maar gewoon de volgende aflevering Friends aan terwijl de volgende deadline al weer boven je hoofd hangt…

 

 


 

Sluiten