“Dit jaar ga ik eindelijk gezond leven!”

2018 is weer begonnen en heel Nederland barst weer van de goede voornemens. Vanaf nu ga je echt beginnen met op tijd voor je vak leren, ga je minder tijd op social media doorbrengen, eerder naar bed, Spaans leren, minder sport kijken en meer zelf sporten, op de kleintjes letten, vaker terug naar je familie in de weekenden of juist uit huis wonen, of vind je de ware? Misschien is je goede voornemen om je aan het einde van dit jaar wél in te schrijven voor de Nieuwjaarsduik van 2019. Of wellicht staat of staan je goede voornemen(s) wel in de top drie van meest voorkomende voornemens:

  • Afvallen en fitter worden
  • Stoppen met roken
  • Gezonder leven

In Nederland leeft sinds mensenheugenis al de traditie om aan het eind van het kalenderjaar goeie voornemens te bedenken en die vervolgens niet verwezenlijken. Meer dan de helft van ons volk maakt ieder jaar een lijstje. Volgens The Washington Post houdt ongeveer 40 procent van de mensen zich daaraan. Businessbladen en motivatiekanalen beweren dat dit slechts 20, 10 of soms zelfs 5 procent is.  Maar als je voor $200 hun motivatieprogramma aanschaft, kun je jezelf natuurlijk tot die 5 procent rekenen. Wij hebben wat gratis tips voor jou op een rijtje gezet.

Hoe kun jij dit jaar wel je goeie voornemens over de streep trekken?

Er is veel onderzoek gedaan naar het behalen van goeie voornemens. De reden dat veel mensen opgeven is niet, zoals meestal gedacht wordt, omdat de gestelde voornemens toch te moeilijk bleken te zijn. Natuurlijk is het voor elke persoon anders, echter zijn er manieren hoe je de kans op het behalen van je doelen realistisch kan vergroten.

  • De eerste is het eenvoudigst: schrijf je goede voornemens op. Je hebt waarschijnlijk honderd voornemens in je hoofd, maar gedurende je drukke dag verdwijnen die uit zicht. Door ze op te schrijven en regelmatig door te lezen onthoud je ze niet alleen, maar je onderbewustzijn gaat zich ook meer focussen op de dingen die jij echt belangrijk vindt. Je hoeft je gênantste voornemens natuurlijk niet groot thuis aan de muur te hangen, je kan ook het blaadje bewaren in de vriezer tussen de vissticks.
  • Hoewel, en dat is de volgende tip, je goede voornemens delen met naasten zal ook bijdragen aan een positief resultaat. Vertel tegen je familie en vrienden dat je twintig kilo af wilt vallen of zet op Facebook dat je vanaf nu gebrand bent om te gaan stoppen met roken. Voortaan als je een naaste tegenkomt, zal diegene aan je goede voornemen herinneren. Dit stimuleert jou om weer door te zetten, ook al was de moed misschien drie dagen geleden in je sportschoenen gezakt. Hoe meer je andere betrekt bij jouw goede voornemen, hoe meer je er zelf bij betrokken raakt.
  • Tevens, wees specifiek over het doel wat je jezelf stelt. Schrijf duidelijk voor jezelf op wat je nou echt wilt bereiken en waarom. Dit kan zijn dat je wilt stoppen met roken, zodat je in de zomer van het bespaarde geld een week langer op vakantie kan.
  • Daarmee zijn we bij de volgende tip aangekomen, beloon jezelf voor het volhouden!
  • Maar wees nooit boos op jezelf als het niet lukt, maak het desnoods wat makkelijker voor jezelf. Uit een proef die twee Amerikaanse marketeers deden, blijkt dat je doel behalen ruim tweemaal zo groot wordt als je jezelf er niet mee overspoelt. Neem dus niet voor dat je elke dag van het jaar twee keer per dag yoga gaat doen, maar doe dit vijf keer per week één keer per dag. Misschien niet zo veel als je voor ogen hebt, maar je brein zal niet meteen opgeven nadat je in de tweede week al drie keer hebt verzuimd.
  • De laatste tip is om een goed voornemen te combineren met iets wat je leuk vindt of al doet. Dit kan zijn elke ochtend een appel eten terwijl je na het ontbijt aan je koffie zit of een film kijken of leuk luisterboek opzetten terwijl je sport. Doe je zowel iets aan je lichaam als aan je leeslijst.

Wat je goeie voornemens ook zijn, hoe lang je het ook vol houdt, ook al ben je nu al gestopt. De mediacommissie wenst je een sportief, leerzaam, liefdevol, gezond, actief, welvarend, cultureel, veel-punten-halend, succesvol, spiritueel, avontuurlijk, interessant, maar vooral gelukkig nieuw jaar toe.

Sluiten