Gouwe ouwe met Douwe: Thriller

Gouwe ouwe met Douwe

Het is weer het einde van de maand en dat betekent een gouwe ouwe met Douwe! Vandaag, op 30 november is er weer veel gebeurd. Zo werd de verblijfplaats van meneer Heineken en zijn chauffeur gevonden na een ontvoering van drie weken in de zogenoemde Heineken-ontvoering. Ook werd toen de eerste politieke partij ter wereld opgericht die opkwam voor de belangen van de dieren: De Partij van de Dieren. Ook is het al 4 jaar geleden dat Paul Walker omkwam na een auto-ongeluk. En nu wil ook het toeval dat er op deze dag, net als op 31 oktober, een heel goed album werd uitgebracht door één van mijn favoriete artiesten, namelijk Thriller van Michael Jackson.

Het album

Van dit legendarische album wordt aangenomen dat dit het best verkochte album ooit is. Het werd in 1982 uitgebracht en in Nederland werd het album in 1983 het meest verkochte album van dat jaar. De exacte aantallen zijn lastig te schatten. Nu wordt er vanuit gegaan dat er ongeveer 60 miljoen albums zijn verkocht, maar er zijn ook bronnen die zeggen dat er 100 miljoen albums zijn verkocht. Het is in ieder geval een feit dat het een heel goed album is. Het album heeft 7 Grammy’s gewonnen en is met 29 keer platina onderscheiden in de VS. Wat het succes van dit album is, is natuurlijk niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat het een hele bonte mix is van nummers. Zo is Beat It een echt rocknummer, maar is Human Nature wel een hele lieve ballade. Wat ook heeft bijgedragen aan het succes, zijn de aparte singles die werden uitgebracht. Van een normaal LP-album werden er vaak maar 2 of 3 nummers op single gebracht, maar van Thriller werden er 7 op single gebracht.

Het nummer Billy Jean staat er ook op en de opnames gingen op z’n zachts gezegd niet heel makkelijk. 91 takes zijn ervan opgenomen en altijd werd de tweede take op het album gezet.

Het album heeft ook een Nederlands tintje. In het nummer Thriller is er de geweldige gitaarsolo te horen. Die wordt gespeeld door de Nederlandse Eddy van Halen, bekend van het nummer ‘Jump!’

En het nummer Wanna Be Startin' Something is bij Nederlanders ook wel bekend als ‘Mama Appelsap’, omdat mensen aangaven dat te horen in plaats van de originele tekst. Het heeft in ieder geval geleid tot heel veel andere Mama Appelsapjes en als je eventjes zoekt op Youtube kom je zo de leukste tegen.

De relatie met Paul McCartney

The girl is mine’ is een duet met Paul McCartney. Ze zingen – verrassend genoeg – over twee jaloerse mannen die hetzelfde meisje op het oog hebben. Tot aan de opname waren dit twee goede vrienden. Jackson leerde veel van McCartney, zeker op zakelijk gebied. Alleen resulteerde dit in iets wat McCartney niet had voorzien. Jackson kocht namelijk de rechten van The Beatles en wilde deze niet aan McCartney geven. Daarna is deze vriendschap doodgebloed en nu lopen er nog steeds zaken over de rechten van The Beatles.

Invloed van Thriller op Amerika

We kennen allemaal de clip / minifilm van Thriller. Het is eigenlijk een minifilm omdat-ie dertien minuten duurt. In 1982 was Michael Jackson nog niet begonnen aan zijn metamorfose, dus had hij nog een donkere huidskleur. En voor Thriller was het lastig om als 'zwarte' artiest, ook voor Michael Jackson, clips af te laten spelen op MTV. Maar na het daverende succes van Thriller konden ze er niet meer om heen en speelde ze zelfs de clip twee keer in een uur. Dat is bijzonder te noemen, want dat betekent namelijk dat de helft van je uitzendtijd Thriller van Michael Jackson is. Omdat nu niet alleen blanke artiesten waren te zien op MTV, konden ook andere zwarte artiesten hun nummers en zichzelf promoten op dit populaire kanaal.

Thriller is dus één van de beste albums ter wereld en na dit album is er nog genoeg heel goed werk gekomen van dit fenomeen. Want dat was hij. Eén van de meest bijzondere dansers, een geniaal performer en hij schreef teksten die uit z’n hart kwamen. Ik betreur het dan ook dat deze legende al zo vroeg is overleden. Gelukkig is er nog genoeg beeldmateriaal te vinden, zodat we nog wel van hem kunnen genieten. En de volgende keer dat deze rubriek komt, is het alweer 31 december… Begin dus alvast maar met goede voornemens te maken!

Sluiten