Gouwe ouwe met Douwe: Bohemian

Wauw, gouwe ouwe!

 

Aan het eind van elke maand neem ik je even mee terug in de tijd. Terug naar die goede ouwe tijd dat studenten nog een studiebeurs kregen, dat FC Twente Champions League speelde of dat Gordon nog lang haar had. Vandaag is het 31 oktober en dan denk je natuurlijk meteen aan Halloween, maar op 31 oktober is er nog veel meer gebeurd dan je denkt. Op deze dag bijvoorbeeld bevestigde Luther – volgens de legende – zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk in Wittenberg. 488 jaar later werd dat herhaald door Peter R. de Vries. Hij bevestigde zijn pamflet waarop zijn partijprogramma geschreven stond aan de deur van de Tweede Kamer. Gelukkig bleef het bij deze actie en is hij nooit in de Tweede Kamer gekomen, maar dat terzijde. Naast deze enorm interessante acties vond er nog iets belangrijkers plaats. Ik neem jullie mee naar het jaar 1975 toen de legendarische single Bohemian Rhapsody werd uitgebracht door Queen. Tijd voor een ode aan één van de meest unieke nummers ooit gemaakt.

 

Het nummer en de videoclip

‘Is this the real life? Is this just fantasy?’ Iedereen kent deze eerste twee zinnen en de rest van de tekst waarschijnlijk ook wel, maar waar gaat dit nummer nou eigenlijk over? Daar is eigenlijk geen duidelijk antwoord op te geven. Freddie Mercury wilde daar nooit iets over zeggen, behalve dat het over relaties ging. Verder heeft hij altijd beweerd dat het gewoon een lied is met een willekeurige tekst. Toch zijn er verschillende theorieën over en die van componist Sir Tim Rice is een creatieve. Hij denkt namelijk dat het over Freddie Mercury zijn geaardheid gaat. Vanaf ‘Mamaaa, i just killed a man’ bedoelt Freddie waarschijnlijk dat hij zijn oude Freddie er niet meer is en dat de heteroseksuele Freddie niet meer bestaat, maar dat hij nog wel achtervolgt wordt in zijn leven door ‘a little silhouetto of a man’. Dit werd echter wel meteen ontkend door Mercury.

Naast de tekst kennen velen van jullie ook de videoclip (of een gedeelte daarvan). Artiesten zoals Michael Jackson en Madonna gaven soms wel miljoenen uit aan een videoclip, maar Queen besloot het anders te doen. De videoclip is in ongeveer 4 uur opgenomen en heeft maar 4500 pond (ongeveer 5000 euro) gekost. Toch kent zoals gezegd een grote groep mensen de clip aan de herkenbare intro.

 

De doorbraak van het nummer

Voor Queen was het uitbrengen van deze single en later ook hun album ‘A night at the opera’ cruciaal voor het verloop van het bestaan van de band. De platenmaatschappij was erg sceptisch over Bohemian Rhapsody. Dit nummer was veel te lang voor de radio en zou dus ook niet worden gedraaid. Een normaal nummer duurt ongeveer drie minuten en dit nummer duurt zes minuten. Als dit geen succes was geworden hadden weinig mensen nu nog naar de muziek van Queen geluisterd. Gelukkig werd het wel een succes, en hoe. Dit succes is mede te danken aan de BBC-dj Kenny Everett. Hij was een goede vriend van Freddie en Freddie had hem een kopie gegeven om het nummer te kunnen draaien. Dit deed Everett in zijn show. En nog een keer. En nog een keer en uiteindelijk heeft hij in één weekend het nummer veertien keer gedraaid. Het werd dus een daverend succes en andere zenders gingen het nummer ook draaien. Queen was in één weekend opeens hartstikke bekend. Het is ook het op één na meest gespeelde nummer ooit op de Britse radio.

 

Het succes en de kracht van het nummer

Ook in Nederland werd Queen bekend en stond het nummer negen weken op nummer één in de Nederlandse hitlijst. Queen werd door Willempie van André van Duin van de troon gestoten… Maar ook in de rest van de wereld was het een regelrechte hit. In meerdere hitlijsten stond het lang op één en ook in lijsten zoals ‘beste nummers van afgelopen 60 jaar’ staat het nummer heel erg hoog in veel verschillende landen. En dat is, gezien het nummer, eigenlijk heel bijzonder. Het is in vergelijking met andere nummers op elk vlak anders. Het is natuurlijk veel langer, maar het nummer kent ook geen refrein aangezien geen enkele zin wordt herhaald. Ook bestaat het nummer uit verschillende delen; het zijn eigenlijk drie hele korte nummers die samengevoegd zijn tot één nummer. Het bestaat uit een a-capella, een ballade, een gitaarsolo, een bombastische opera en een hard-rock afsluiting. Hartstikke uniek en dat zorgt er natuurlijk ook voor dat het een hit werd én dat het nu nog steeds op vele hitlijsten op nummer één staat. Het is misschien het beste nummer ter wereld, maar de kracht is natuurlijk de originaliteit, de afwisseling van genres in één nummer en ook wel het lef om zo’n nummer als single uit te brengen. Zeker als je je realiseert dat het erop of eronder was voor Queen. Ik denk dat iedereen met een beetje muzieksmaak blij is dat Queen hierna nog zoveel goed werk heeft geleverd en dat we daar nog met z’n allen van genieten. Mijn stemadvies voor de komende Top 2000 is dan ook dat je sowieso op Bohemian Rhapsody stemt, zodat we dan op oudejaarsavond lekker om 4 voor 12 nog even uit volle borst meezingen zodat we weer goed het nieuwe jaar in gaan!

 

Wauwe, dankje Douwe

Sluiten