De ultieme speciaalbier gids

De zomer komt er weer aan en dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd om heerlijk royaal te gaan genieten van het zonnetje. Dit kan natuurlijk het beste met een heerlijk speciaal biertje in de hand, maar hoe zit dit nou met speciaal bier? Wat is het verschil tussen een tripel en een dubbel, hoe smaakt blond bier en wat is een IPA, je leest dit en nog veel meer in deze ultieme gids.  

 

Het onderscheid tussen abdijbier en trappistenbier 

In deze gids zal veel aandacht zijn voor verschillende soorten speciaal bier en de smaken hiervan maar er is nog een onderscheid tussen speciaal bieren, namelijk waar zij gebrouwen worden. Op verschillende speciaal bieren staan de termen ‘abdijbier’ en trappistenbier, en het onderscheid hiertussen is eigenlijk vrij simpel te maken. Abdijbier is van oorsprong bier dat gebrouwen wordt door de paters van een abdij, maar tegenwoordig neemt men het niet zo nauw met deze titel en worden verschillende bieren die in een normale brouwerij gebrouwen worden ook abdijbier genoemd. Een trappistenbier wordt daarentegen wel gebrouwen op een abdij en moet daarnaast nog aan enkele eisen voldoen zoals de eis dat de opbrengsten van het bier gebruikt moeten worden om het levensonderhoud van de monniken te betalen. 

Bekende trappistenbieren: La Trappe, Rochefort, Westmalle 

 

Een dubbel of een tripel?  

Belgisch bier is wereldberoemd om zijn rijke smaken en diversiteit. Een belangrijk onderscheid binnen de Belgische biercultuur is tussen dubbel en tripel bier. 
Dubbel bier dankt zijn naam niet aan het gistingsproces zoals veel mensen denken maar waar de naam precies vandaan komt is onbekend. Het bier bevat relatief veel suiker waardoor het lekker zoet is daarnaast is het ook erg zacht bier. Zijn donkere kleur dankt de dubbel aan het karamelliseren van de mouten. Traditioneel heeft dubbel bier een gematigd alcoholpercentage, meestal variërend van 6% tot 8%. Het is een bier dat vaak wordt genoten als een verfijnde en rustgevende drank.  
Aan de andere kant staat de tripel, een bier met een lichtere kleur maar vaak een hoger alcoholpercentage dan de dubbel. Tripels staan bekend om hun complexiteit en krachtige smaken, vaak met en fruitige hint kruidige accenten en een droge afdronk. Het alcoholgehalte van een tripel kan variëren van 7% tot zelfs 10% of meer. Typerend voor een tripel is daarnaast de grote hoeveelheid mout die wordt toegevoegd en dat er hergisting plaatsvindt in de fles.  

Bekende trippels en dubbels: Tripel Karmeliet, Tripel D’Anvers, La Trappe Dubbel, Westmalle Dubbel 

 

Blond bier 

Blonde bieren zijn misschien wel de populairste speciaal bieren van het moment. Vind nog maar eens een kroeg die geen Leffe Blond of Affligem blond van de tap verkoopt.. Nlonde bieren worden gekenmerkt door een lichtere, gouden kleur en verfrissende smaakprofiel. Het heeft een uitgesproken hopkarakter en kan tonen van fruitigheid, kruidigheid en een subtiele bitterheid bevatten. Deze frisse smaken zorgen ervoor dat een blond biertje heerlijk is om in de zomer op het terras op te drinken Het alcoholgehalte van blond bier varieert meestal tussen de 6% en 8%.  

Bekende blonde biertjes: Leffe Blond, Affligem Blond, La Chouffe  

 

Bruin bier 

Van blonde bieren naar bruin bier klinkt misschien als een logische stap maar beide hebben weinig met elkaar te maken. Bruine bieren zijn in tegenstelling tot blonde bieren niet één soort bier maar een verzamelnaam voor verscheidene speciaal bier soorten waar bijvoorbeeld ook dubbel bier onder valt. Eén van de bekendste bruine bieren moet wel bockbier zijn. Bockbier heeft een donkerrode kleur en een zoete smaak. Het bevat zon 6 à 9 procent alcohol en word voornamelijk in de herfst gedronken.  
Een andere bekende bruine biersoort is stout. Bij het brouwen van stout wordt gebruik gemaakt van gebrand of geroosterd mout waar het zijn ietswat bittere smaak vandaan haalt. Stout heeft een zwarte kleur en de schuimlaag is ietswat romig.  

Bekende bruine bieren: Hertog Jan bockbier, Guinness 

 

IPA’s  

Een IPA, of India Pale Ale, is een bierstijl die zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk maar tegenwoordig wereldwijd populair is. Het kenmerkt zich door de extra toevoeging van hop, wat resulteert in een heerlijke smaakervaring. IPA's staan bekend om hun intense aroma's en smaken van hop. Daarnaast worden er vaak fruitige tonen aan het bier toegevoegd wat zorgt voor een verfrissende smaak.  

Bekende IPA’s: Het Uiltje Dr. Raptor, IPA brouwerij 't IJ 

Sluiten