Studentenfinanciën

Studentenfinanciën 

Het komende jaar brengt Nederlandse studenten financiële veranderingen in belangrijke toeslagen, beurzen en rentes. Dit heeft bijvoorbeeld directe gevolgen voor hun droom om misschien ooit een eigen huis te kunnen kopen. Toeslagen zoals de zorgtoeslag en de basisbeurs en aanvullende studiebeurzen helpen bij de dagelijkse kosten en collegegeld. De rentes op studieleningen bij duo beïnvloeden onder andere de schuldenlast die studenten overhouden na het afstuderen. Het is daarom belangrijk om nu al vast vooruit te kijken naar volgend jaar en naar de verdere toekomst om je financiële positie in kaart te brengen.  

 

Basisbeurs en zorgtoeslag 

Een belangrijke inkomstenbron voor studenten is de basisbeurs en/of aanvullende beurs om hun studiekosten te betalen en de zorgtoeslag om hun zorgverzekering te bekostigen. In 2023 is de zorgtoeslag eenmalig verhoogd vanaf het begin van dit jaar kan dit studenten dus zo’n 30 euro per maand kosten. Voor veel studenten betekent dit dat zij nu niet meer hun hele zorgverzekering kunnen betalen door middel van hun zorgtoeslag als zij dit al konden. Naast de zorgtoeslag gaat ook de basisbeurs voor uitwonende studenten omlaag al gebeurt dit pas bij aanvang van het nieuwe collegejaar. De basisbeurs zal dan met 164,30 euro verlaagd worden, dit bedrag was namelijk in 2023/2024 een extraatje van de overheid als compensatie van de hoge inflatie. En alhoewel de prijzen in de supermarkt nog niet gezakt zijn wordt deze compensatie tot nog toe niet verlengd. 

 

Rente op studiefinancieringen 

Het veroorzaakte enkele maanden geleden een flinke schok: de rentestijging van 0,46% in 2023 naar ruim 2,56% in 2024 op studieleningen bij duo. Dit gaat om flinke bedragen die een grote rol spelen in de financiële positie van studenten. In 2023 was in Nederland de gemiddelde studieschuld 11,8 duizend euro, dit betekent dat een student met een gemiddelde studieschuld in 2023 54,28 euro aan rente betaalde en in 2023 302,08 euro. Het spreekt voor zich dat de 250 euro per jaar die de gemiddelde student nu extra betaald een stevig bedrag is waarmee veel andere dingen bekostigd zouden kunnen worden. De commotie die de verhoging te weeg bracht leek eerst te helpen toen een meerderheid van de Tweede Kamer instemde met een verlaging van de rente voor studenten uit de zogenaamde pechgeneratie, maar dit ging niet door omdat de uitvoering volgens de minister niet mogelijk was op deze manier. In 2024 betaalt iedereen dus gewoon 2,56% rente over zijn/haar studielening.  

 

Een eigen huis? 

De financiële situatie van studenten in Nederland speelt een cruciale rol in hun toekomstige mogelijkheden om een huis te kopen. Studenten worden vaak geconfronteerd met financiële uitdagingen, waaronder studieleningen, hoge kosten voor levensonderhoud en beperkte inkomsten uit bijbaantjes. Deze factoren kunnen het vermogen van studenten om geld te sparen voor een huis aanzienlijk beïnvloeden. 

Het opbouwen van voldoende spaargeld voor een aanbetaling op een huis kan voor veel studenten een langdurig proces zijn, vooral gezien de stijgende huizenprijzen in Nederland. Daarnaast kan het hebben van een studieschuld het verkrijgen van een hypotheek bemoeilijken, aangezien geldverstrekkers rekening houden met de maandelijkse aflossingsverplichtingen bij het beoordelen van de financiële stabiliteit van een potentiële koper. 

Dit is een probleem voor veel studenten aangezien zij na hun studie meestal niet meer in hun studentenhuis kunnen blijven wonen en dus op zoek moeten naar wat anders. Door de hoge kosten van koophuizen worden veel studenten dan of gedwongen terug te keren naar hun ouders of om te gaan huren in de vrije sector en dat is een duur grapje. 

Sluiten