Rotterdamse Ritmes

Rotterdam

Beroemd om de prachtige skyline, levendige haven en diverse culturele scènes, huisvest Rotterdam eveneens een overvloed aan getalenteerde muzikanten die bijdragen aan de uitgebreide muzikale geschiedenis van Nederland. Er zijn een aantal artiesten die een bijzondere connectie hebben met de stad, waar het motto “niet lullen, maar poetsen” je dagelijks om de oren klinkt.

 

Broederliefde

Een bijzonder verhaal is dat van Broederliefde, vijf vrienden afkomstig uit de wijk Spangen, Rotterdam. Emms (Emerson Akachar), Jerr (Jerzy Richa Livramento), Sjaf (Javiensley Dams), Edson (Edson Cesar) en Mella (Melvin Silberie) scoorden met hun debuutalbum Gevoelig Feestje, wat uitkwam in 2014 een top 3 notatie in de Nederlandse hitlijsten. Een hele prestatie aangezien de jongens toen allemaal rond de 20 jaar oud waren. Broederliefde had nieuwe invloeden op het Nederlandse hiphopgenre, dit was mede te danken aan hun variërende culturele achtergronden. Over de jaren heen hebben ze onvoorstelbaar veel hits weten te produceren en zijn ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekcultuur. Zo wist de groep in 2016 met hun album Hard Work Pays Off 2 binnen één dag elk nummer afzonderlijk in de Single Top 100 te krijgen. Dit behaalden ze nadat de nummers op Spotify bijna 700.000 keer beluisterd waren, iets wat tot dan nog nooit was voorgekomen in Nederland. Een hoogtepunt uit hun carrière was volgens de groep toen ze in ‘Het Kasteel’ van Sparta, de club waar ze mee opgegroeid en fan van zijn, een concert mochten geven voor 10.000 man.

Een groot deel van Generatie Z is opgegroeid met de muziek van Broederliefde, wat dan ook een mooie tijdscapsule vormt voor in de toekomst. Dit jaar zal het 10 jaar geleden zijn dat Broederliefde hun eerste muziek uitbracht. Een mooi moment om terug te blikken op hoe je afgelopen decennium stond te “Dansen op Labanta”.

 

Lee Towers

Een andere artiest die een bijzondere connectie heeft met Rotterdam is Lee Towers (Leendert Huijzer). Een iconische zanger uit de Nederlandse muziekwereld sinds begin jaren 60. Het werd op 23 maart 1946 geboren in Bolnes een wijk vlak in de buurt van Rotterdam. Er zijn meerdere hoogtepunten in zijn carrière, maar de meeste mensen kennen hem als zanger van het Rotterdamse Feyenoord-clublied, “You’ll never walk alone”. Een cover van de Liverpoolse band Gerry & the Pacemakers, die bij elk optreden van Feyenoord meermaals over de tribunes klinkt. Lee Towers is zelf dan ook een groot Feyenoord-supporter. Dat Lee Towers een Rotterdams icoon is, blijkt ook uit het feit dat er twee torens aan het Marconiplein in Rotterdam The Lee Towers heten.

 

Ronnie Flex

Ronnie Flex, geboren als Ronell Langston Plasschaert, is een van de meest invloedrijke en vernieuwende artiesten in de Nederlandse muziekscene. Hij is geboren in Capelle aan den IJssel en heeft veel connectie met Rotterdam. Zo is ook hij trouw Feyenoord-fan. Zijn eerste nummer 1 notatie behaalde hij met het nummer “Drank en Drugs”. Dit nummer verscheen op het legendarische album “New Wave” in samenwerking met Lil Kleine. Een artiest waar de stad trots op kan zijn.

 

Hermes Houseband

Opgericht door studenten van onze eigen Erasmus Universiteit Rotterdam en specifiek die van studentenvereniging RSC/RVSV, staat de Hermes Houseband bekend om haar levendige covers en opzwepende optredens. De wereldwijde populariteit van de band is te danken aan hun interpretaties van bekende nummers zoals “I Will Survive” en “Country Roads”. De energieke uitvoeringen van de Hermes Houseband vormen een perfecte weerspiegeling van het bruisende karakter van Rotterdam. “I Will Survive” is dan ook een nummer wat iedere Feyenoorder in zijn repertoire heeft. Het nummer klinkt al sinds de jaren 90 na ieder doelpunt, en over de Coolsingel wanneer er een belangrijke prijs gewonnen is. Impact heeft de Hermes House Band dus zeker gehad.

Een bijzonder ex-lid van de Hermes House Band is Jaap Reesema die nu als soloartiest bekend is in de Nederlandse popmuziek. Nadat Reesema zijn studie Rechten aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam beëindigde en daarmee ook zijn deelname aan de Hermes House Band, won hij de X factor. Daarna produceerde hij nog meer nummers en startte met Sander Schimmelpenninck de populaire Zelfspodscast.

Met elk hun eigen unieke stijl en bijdrage aan verschillende genres hebben deze artiesten Rotterdam op de kaart gezet als een broedplaats van muzikaal talent. Lee Towers, als de koning van het lied, belichaamt de tijdloze klasse van Rotterdam, terwijl de Hermes House Band het feestelijke hart van de stad vertegenwoordigt. Broederliefde en Ronnie Flex, als moderne representatie van de Nederlandse hiphop en pop, brengen de straten van Rotterdam tot leven met hun geluid en ondersteunen ze Feyenoord (en Sparta) waar nodig.

Sluiten