Op exchange buiten Europa: Cedric Brull in Brazilië

Lieve In Duplo-leden,

Mijn naam is Cedric Brull. Ik ben derdejaars Economie & Rechten student. Ik ben momenteel in Brazilië als onderdeel van mijn minor van de opleiding Economie.

 

Waarom op exchange?

De keuze om een exchange te doen was voor mij heel natuurlijk. Vanaf de aanmelding voor de bacheloropleidingen wist ik al dat ik voor een exchange zou kiezen. Ik heb reizen altijd ontzettend leuk gevonden en welke manier is beter dan dit te doen als onderdeel van je studie! Daarnaast is het erg leerzaam om eens het onderwijs aan universiteit buiten Nederland te volgen.

 

De keuze voor buiten Europa

Ik heb er bewust voor gekozen om buiten Europa te gaan. Ik wilde graag naar een plek waar ik echt voor mezelf zou moeten zorgen. Een plek ver van Nederland om verschillen in cultuur en educatie te kunnen ervaren. Dit zal vast ook mogelijk zijn binnen Europa, maar het idee van ‘echt’ zelfstandig aan de andere kant van de wereld wonen heeft ertoe geleid dat ik voor een plek buiten Europa heb gekozen.

 

De keuze voor Brazilië

Brazilië is een fenomenaal land! Het heeft veel op allerlei verschillende vlakken te bieden. Hetgeen dat mij het meest aantrok was de warme cultuur en de geografische ligging. Sinds Brazilië op het zuiderlijk halfrond ligt gaan we nu richting de zomer, eigenlijk heb ik de zomer van Nederland dus verlengt tot en met januari! Daarnaast is de Braziliaanse keuken naar mijn mening erg smakelijk, het leven is relatief goedkoop ten opzichte van Europese landen ligt het tempo van het dagelijks leven een stukje lager. De natuur in Brazilië is prachtig, elke week doen we op zijn minst wel één tripje naar de natuur.

 

Het onderwijs

Het onderwijs in Brazilië is helaas niet vergelijkbaar met het niveau in Nederland. Universidade de São Paulo is verkozen tot de nummer 1 universiteit in Latijns-Amerika en op de wereldranglijst doet de universiteit het ook niet slecht. Je zou dus goed onderwijs verwachten! Helaas valt dit tegen. Het aantal contact uren op de universiteit zelf is erg laag, in mijn geval 5 uur per week. Daarnaast beheersen de professoren de engelse taal niet erg vloeiend. De hiërarchie is ook een stuk groter. Je dient de professor erg te respecteren. De professor heeft vaak een sterke mening over bepaalde, vaak politiek gerichte, onderwerpen en drukt dit ook maar al te graag door op studenten. De lage werkdruk zorgt er wel voor dat er genoeg tijd over is om te reizen!

 

Cultuurverschillen

Het grootste verschil in cultuur is voor mij het verschil tussen arm en rijk. Helaas is er een groot verschil tussen arm en rijk in Brazilië. Dit gaat gepaard met een hoge mate van criminaliteit. Hoewel je als student hier zelden mee in aanraking komt speelt het wel altijd mee in je hoofd. Je zult toch even goed links en rechts moeten kijken voordat je de straat op gaat en ervan bewust zijn in welke buurt je zit. Kortom, het gevaar niet opzoeken en dan ben je verzekerend van een onvergetelijke tijd. De manier van leven verschilt ook erg van Nederland! Een afgesproken tijd is bijvoorbeeld maar alleen een getal, een half uurtje later kijkt niemand gek van op. Over het algemeen gaat het leven hier met wat minder stress, zelfs deadlines op de universiteit zorgen zelden voor stress. Als je iets niet op tijd afkrijgt is dat geen probleem. Het is erg fijn om wat tijd te spenderen in een omgeving met weinig stress.

 

Het leukste aan exchange

Het grootste verschil in cultuur is voor mij het verschil tussen arm en rijk. Helaas is er een groot verschil tussen arm en rijk in Brazilië. Dit gaat gepaard met een hoge mate van criminaliteit. Hoewel je als student hier zelden mee in aanraking komt speelt het wel altijd mee in je hoofd. Je zult toch even goed links en rechts moeten kijken voordat je de straat op gaat en ervan bewust zijn in welke buurt je zit. Kortom, het gevaar niet opzoeken en dan ben je verzekerend van een onvergetelijke tijd. De manier van leven verschilt ook erg van Nederland! Een afgesproken tijd is bijvoorbeeld maar alleen een getal, een half uurtje later kijkt niemand gek van op. Over het algemeen gaat het leven hier met wat minder stress, zelfs deadlines op de universiteit zorgen zelden voor stress. Als je iets niet op tijd afkrijgt is dat geen probleem. Het is erg fijn om wat tijd te spenderen in een omgeving met weinig stress.

 

Het financiële plaatje

Het grootste verschil in cultuur is voor mij het verschil tussen arm en rijk. Helaas is er een groot verschil tussen arm en rijk in Brazilië. Dit gaat gepaard met een hoge mate van criminaliteit. Hoewel je als student hier zelden mee in aanraking komt speelt het wel altijd mee in je hoofd. Je zult toch even goed links en rechts moeten kijken voordat je de straat op gaat en ervan bewust zijn in welke buurt je zit. Kortom, het gevaar niet opzoeken en dan ben je verzekerend van een onvergetelijke tijd. De manier van leven verschilt ook erg van Nederland! Een afgesproken tijd is bijvoorbeeld maar alleen een getal, een half uurtje later kijkt niemand gek van op. Over het algemeen gaat het leven hier met wat minder stress, zelfs deadlines op de universiteit zorgen zelden voor stress. Als je iets niet op tijd afkrijgt is dat geen probleem. Het is erg fijn om wat tijd te spenderen in een omgeving met weinig stress.

 

Een laatste advies

Bij twijfel altijd doen! Op exchange gaan is een kans die je wellicht maar één keer in je leven krijgt. Mijn exchange is een van de gaafste dingen die ik gedaan heb. Ik ben enorm blij met mijn keuze en zou het zo weer doen. Ver weg van huis zijn is niet altijd gemakkelijk, als je dit lastig lijkt is een locatie binnen Europa ook een goede overweging. Ik ben ervan overtuigd dat het niet uit maakt welke locatie je kiest, je zult ongetwijfeld een ongelofelijk tijd gaan beleven. Als je vragen hebt, schroom niet om mij te contacteren!

Sluiten