Op exchange binnen Europa: Luuk van Leeuwen in Zweden

Hii, mijn naam is Luuk, ik zit nu in mijn derde jaar van economie & recht en ben momenteel op exchange in Göteborg, Zweden.

 

Waarom op exchange?

Eigenlijk wist ik al vanaf het eerste moment dat ik begon met studeren dat ik op exchange zou willen gaan. Het leek me namelijk heel gaaf om nieuwe plekken te ontdekken, mensen van over de hele wereld te ontmoeten en te zien hoe ik me zou redden als ik echt volledig op mezelf aangewezen zou zijn. Tot nu toe heeft dat helemaal goed uitgepakt, dus van spijt is absoluut geen sprake! Bovendien is een exchange zo’n unieke kans die je maar één keer in je leven krijgt, terwijl een stage later altijd nog kan. Verder had ik aan een minor geen behoefte, omdat ik wel even genoeg van de EUR gezien had in de afgelopen twee jaar ;)

 

De keuze voor binnen Europa

Ten eerste krijg je een beurs, de Erasmus+ Grant, als je binnen Europa op exchange gaat. Voor Zweden komt die beurs neer op ongeveer 400 euro per maand. Ten tweede wou ik graag naar een Westers land, om de culturele shock enigszins te beperken. Het lijkt me heel leuk om nog een keer in Azië of Zuid-Amerika op vakantie te gaan bijvoorbeeld, maar om daar ergens vijf maanden te wonen leek mij nog iets te intens.

 

De keuze voor Göteberg

Zodra ik me begon te oriënteren op locaties in Europa, sprak Scandinavië me om meerdere redenen aan: ik was er nog nooit geweest, er is veel mooie natuur, prachtige steden, het onderwijs is er goed en natuurlijk omdat je naar Lapland kunt gaan! Göteborg sprak mij in het bijzonder aan, vanwege de handige centrale locatie. Oslo, Stockholm en Copenhagen zijn allemaal maar 3 uurtjes reizen vanuit Göteborg! Bovendien is Göteborg net wat kleiner en knusser (en daarmee ook goedkoper) dan een hoofdstad zoals Stockholm, maar er is alsnog genoeg te beleven in de stad!

 

Cultuurverschillen

In de basis is er niet een enorm cultuurverschil tussen Zweden en Nederland. Een van mijn favoriete Zweedse tradities is de ‘fika’. Dit betekent dat mensen hier vaak ’s middags samen koffie gaan drinken onder het genot van de lekkerste verse gebakjes en ‘kannelbullar’! Aan deze traditie doe ik maar al te graag mee. Aan de andere kant begint het weer steeds kouder en donkerder te worden hier, dus daar moet ik wel aan wennen. Op de kortste dag gaat de zon hier al om 3 uur onder :/

 

Het onderwijs

Het onderwijs is hier best wel anders dan in Nederland. Elke 4 à 5 weken sluit je hier namelijk een vak af, wat betekent dat je ook maar één vak tegelijk volgt. Bovendien zijn er hier meer verplichte dingen, zoals seminars en presentaties. Dit betekent dat je beter bij moet blijven met de stof dan in Nederland. Hier staat tegenover dat het niveau over het algemeen wel wat lager ligt dan in Nederland. Verder vinden ze het schrijven van papers/essays hier heel belangrijk, wat betekent dat reguliere tentamens hier een veel kleinere (en soms zelfs helemaal geen) rol spelen.

 

Het leukste aan exchange

Het leukste vind ik de nieuwe groep internationale vrienden die ik heb gemaakt. Omdat iedere exchange student in hetzelfde schuitje zit en er het beste van wil maken, is iedereen super open en toegankelijk! Dit zorgde ervoor dat ik al vrij snel een nieuwe groep vrienden had, met wie ik de stad kon ontdekken en kon reizen. Omdat we allemaal niemand kenden hier, zijn we in een korte tijd close geworden en wordt er nu al gesproken over reünies na onze exchange haha. Bovendien vind ik het reizen en ontdekken van nieuwe plekken echt fantastisch. Zo ben ik al naar Stockholm, Oslo en Uppsula geweest en ga ik oud & nieuw vieren in Lapland (met hopelijk het Noorderlicht als vuurwerk)!!!

 

Het financiële plaatje

Zweden heeft de reputatie van een super duur land, maar dat is me eigenlijk best meegevallen. Vergeleken met Noorwegen en Denemarken, is Zweden juist relatief goedkoop. Het enige wat echt veel duurder is dan in Nederland is alcohol. Mijn rosé-inname is dus wel wat afgenomen, maar dat is misschien maar goed ook. Ik geef het meeste geld uit aan reizen en sociale activiteiten, zoals fika, barretjes, ijshockeywedstrijden en andere tripjes. Dit kan ik deels financieren met de Erasmus+ grant die je van de uni krijgt en de uitwonende basisbeurs. Die laatste kun je trouwens ook aanvragen als je nog thuis woont maar wel op exchange gaat!

 

Een laatste advies

Mijn advies zou zijn: gewoon doen. Dit is een kans die je niet nog een keer krijgt en het is tot nu toe één van de mooiste ervaringen uit mijn leven! En vergeet vooral niet: waar je uiteindelijk ook terecht komt, je zult hoe dan ook mensen ontmoeten van over de hele wereld. Zo zitten in mijn vriendengroep vooral Fransen, Grieken en Nederlanders, maar heb ik ook mensen uit India, Japan, VS, Canada, Australië, Polen, Zwitserland en nog veel meer landen ontmoet!

Sluiten