Klanken van geluk

De een luistert het onderweg naar school, de ander tijdens het sporten en sommigen maken er zelfs een carrière van… Ik heb het natuurlijk over: muziek! We luisteren bijna allemaal muziek, sommigen luisteren het vaker dan anderen. Maar wat is nou de impact van muziek op je gemoedstoestand en op je prestaties?

Welzijn en gezondheid
Er zijn talloze genres in muziek, de een is fan van White-girl hits en de ander houdt van Hardcore. Ongeacht wat je smaak ook is iedereen houdt van muziek. Tijdens het luisteren van muziek worden er verschillende hersengebieden ingeschakeld. Motorische gebieden worden actief waardoor je de neiging krijgt om te dansen. Hersengebieden die emoties verwerken worden ook ingeschakeld, hierdoor kan het zo zijn dat als jij muziek luistert die jij leuk vindt dit leidt tot het aanmaken van dopamine. Dat stofje zorgt ervoor dat jij je gelukkig voelt.
 

Op het moment dat jij samen muziek maakt met anderen wordt het stofje oxytocine geproduceerd. Hierdoor voel je je verbonden met anderen door de muziek.

 

Mensen luisteren muziek om allerlei verschillende redenen, de voornaamste reden is de invloed die het heeft op je emotie. Muziek kan ervoor zorgen dat bepaalde emoties worden opgewekt of juist worden onderdrukt. Daarom is het zo dat als je muziek gebruikt om je gemoedstoestand te reguleren, je sneller tevreden zult zijn met je leven.

 

Muziek helpt ook met de ontwikkeling van je identiteit, met name in de puberteit speelt dit een grote rol. Je gaat jezelf namelijk dan eerder identificeren met teksten en ideeën van artiesten en zo wordt langzamerhand duidelijk wat jouw eigen identiteit is. Dit kan je ook helpen met je sociale omgeving aangezien je hierdoor beter een plek kan vinden met mensen die veel dingen met jouw identiteit gemeen hebben.

 

Muziek heeft niet alleen een positieve invloed op je geest, maar ook op je lichaam. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je naar rustgevende muziek luistert er door je cellen meer antilichamen worden geproduceerd. Hierdoor kan je immuunsysteem verbeteren en zorgt muziek er dus voor dat jij minder vatbaar bent voor blootstelling aan externe factoren.

 

Prestaties

Hoe muziek invloed heeft op je werk- of schoolprestaties is lastig te zeggen aangezien het heel verschillend bij iedereen is. Sommigen zijn meer geconcentreerd met muziek op waardoor ze beter werken, terwijl anderen juist minder geconcentreerd zijn en dus mindere prestaties leveren.

Echter is er wel iets te zeggen over de manier waarop muziek je sportprestaties beïnvloedt. Doordat muziek de aanmaak van dopamine stimuleert zorgt het voor meer plezier, maar ook voor hogere alertheid en betere bewegingscontrole waardoor je doelgericht kan denken en handelen. Muziek heeft nog een aantal positieve effecten: het zorgt er namelijk voor dat mensen worden afgeleid van pijn en vermoeidheid, verbetert de stemming, verbetert het uithoudingsvermogen en kan de effectiviteit van de stofwisseling bevorderen.

Al deze positieve effecten zullen echter alleen plaatsvinden als de juiste muzieksoort wordt afgespeeld. Uit onderzoek is gebleken dat mensen het fijn vinden om muziek af te spelen met een ritme van 120 beats per minuut. Hierdoor zullen mensen eerder geneigd zijn op de beat te bewegen, wat er vaak bij een hogere beat voor zorgt dat er een betere prestatie wordt neergezet. Door muziek kan je beter een gelijkmatig tempo volhouden en wordt je energie beter bespaart waardoor je prestatie dus verbetert. Muziek kan dus worden gezien als een vorm van “legale doping”.

Over het algemeen kunnen we concluderen dat het luisteren naar muziek een positief effect op je heeft. Het verbetert je welzijn, je gezondheid en kan ervoor zorgen dat je veel betere prestaties kan leveren tijdens het sporten. Dus schroom niet en pak na het lezen van deze duplomaat lekker je oortjes erbij.

Sluiten