Breaking Borders: Kimo Jurcka

Kimo Jurcka, derdejaars Recht en Bedrijfskunde student vertelt ons over de ‘city of lights’, beter bekend als Parijs. Hij neemt ons mee op een reis vol met wijn, croissants en macarons, en langs de charmes en romantiek van de vele bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren.

Deze editie van de Duplomaat brengt me terug naar een tijd waarin ikzelf ‘in dubio’ was, net zoals velen van jullie wellicht hebben ervaren. Het dilemma dat ik ondervond, draaide om de keuze om dan al niet op uitwisseling te gaan. Het idee om een avontuur in het buitenland aan te gaan was aanvankelijk aantrekkelijk, maar bracht tegelijkertijd een wervelwind van twijfels met zich mee.

De gedachte aan het verlaten van mijn vertrouwde omgeving, mijn vrienden en familie, en het betreden van het onbekende was overweldigend. De zorgen over de taalbarrière en de aanpassing aan een nieuwe cultuur speelden voortdurend door mijn hoofd. Kon ik echt de sprong wagen en mijn veilige cocon verlaten? De beslissing om mijn comfortzone te verlaten en op uitwisseling te gaan was geen eenvoudige.

Ik twijfelde hevig of ik in staat zou zijn om nieuwe vrienden te maken in een land waar ik niemand kende. Zou ik wel in staat zijn om de vakken daar te volgen? De plek waar ik naartoe zou gaan, zou ik die eigenlijk wel leuk vinden? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten. Maar naast deze twijfels was er nog een andere aanzienlijke hobbel: de 'studievertraging'. In de maanden dat ik weg zou zijn, zou ik geen vakken van rechten kunnen volgen die ik nog wel moest doen. Ik was in dubio of ik liever een paar maanden 'chillen' wilde met enkel mijn rechtenvakken, of dat ik de sprong wilde wagen om vakken in het buitenland te volgen die ik eigenlijk niet nodig had voor mijn studiepunten.

Maar naast deze twijfels was er nog een andere aanzienlijke hobbel: de 'studievertraging'. In de maanden dat ik weg zou zijn, zou ik geen vakken van rechten kunnen volgen die ik nog wel moest doen. Ik was in dubio of ik liever een paar maanden 'chillen' wilde met enkel mijn rechtenvakken, of dat ik de sprong wilde wagen om vakken in het buitenland te volgen die ik eigenlijk niet nodig had voor mijn studiepunten.

Uiteindelijk heb ik, na veel overwegingen, de knoop doorgehakt en besloten om de uitdaging van de uitwisseling aan te gaan. Het was een beslissing die niet zo zeer mijn academische horizon verbreedde, maar vooral mijn persoonlijke groei bevorderde. Ik ontdekte dat de twijfels en angsten die me aanvankelijk tegenhielden, werden overwonnen door de overweldigende ervaringen die ik tijdens mijn uitwisseling opdeed.

De studie zelf is hier niet zo uitdagend. Dat werd ook verteld door de exchange coördinator van de RSM: “Als je een dubbelstudie gewend bent, dan is zo’n exchange voor jou helemaal een makkie”. Met die instelling ging er ook in toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt om op uitwisseling te gaan. Bovendien was het een relaxt idee dat je de punten niet nodig hebt voor de studie als dubbelstudent. Dat maakte de weg vrij om geheel open de exchange te starten. Ik mocht namelijk naar Parijs. De stad Parijs betovert met haar onuitputtelijke charme en de overvloed aan mogelijkheden die ze biedt op verschillende vlakken.

Als student in deze stad, sta je voor de ongelooflijke kans om jezelf onder te dompelen in een wereld van kunst en cultuur. De stad is letterlijk bezaaid met musea, galerijen en historische bezienswaardigheden, en het beste deel is dat de meeste van deze schatten voor jou als student gratis toegankelijk zijn. Of je nu een liefhebber bent van klassieke kunst in het wereldberoemde Louvre, moderne kunst in het opvallende Centre Pompidou, of ergens daartussenin, Parijs heeft voor ieder wat wils. De musea zijn slechts het begin van de kunstzinnige schatten die de stad te bieden heeft.

Maar Parijs heeft meer te bieden dan alleen de muren van musea. De straten van de stad zijn op zichzelf al een kunstwerk, met hun iconische architectuur, charmante parken en adembenemende monumenten die elke hoek van de stad sieren. Elke wijk in Parijs heeft zijn eigen unieke sfeer en karakter, waardoor je nooit uitgekeken raakt op de stad.

Het studentenleven in Parijs is levendig en divers, met eindeloze mogelijkheden om te genieten van de avonden en nachten. Overal in de stad vind je gezellige bars, restaurants en clubs. Op bijna elke straathoek kun je een charmante bistro vinden, waar je kunt genieten van Franse gerechten en de sfeer van de stad proeft. Maar Parijs zou Parijs niet zijn zonder haar bruisende nachtleven. Clubs en nachtclubs in de stad bieden een geweldige gelegenheid om te dansen en plezier te maken tot in de vroege uurtjes. De stad heeft zelfs een eigen versie van de populaire ESN-Tuesday, waar internationale studenten samenkomen om te genieten van het nachtleven. Er is echter wel een verschil met Nederland, en dat zijn de 'doorbitches'. Hier kom je minder makkelijk binnen op sommige plekken, en je uiterlijk kan een rol spelen. Maar dat weerhoudt studenten er niet van om de stad te verkennen en nieuwe ervaringen op te doen. Parijs is niet alleen een stad om te studeren; het is een stad om te leven en lief te hebben.

Sluiten