Breaking Borders: Celine Wang in Shanghai

Welkom bij deze editie van de Duplomaat! Mijn naam is Celine Wang en ik ben (alweer) vierdejaars student Economie en Fiscaal Recht. Afgelopen vier maanden ben ik op uitwisseling geweest naar het prachtige Shanghai in China en ik neem je graag mee op mijn avontuur.

Voor veel dubbelstudenten rijst de vraag: "Wat ga ik doen met mijn keuzeruimte voor exchange/minor/stage?" In mijn geval heb ik altijd al de wens gehad om op uitwisseling te gaan, en één bestemming stond altijd vast in mijn gedachten: Shanghai. Naast het feit dat Shanghai een buitengewoon interessante en bruisende stad is, was mijn verlangen om naar China te gaan ook ingegeven door de wens om mijn roots te ontdekken. Mijn ouders zijn immigranten uit China en zijn in hun tienerjaren naar Nederland gekomen. Ikzelf ben in Nederland geboren en getogen, waardoor ik zowel elementen van de Nederlandse als de Chinese cultuur heb meegekregen. Toch heb ik me nooit heel sterk verbonden gevoeld met mijn Chinese achtergrond. Ik ben opgegroeid in Friesland, waar de diversiteit beperkt is, en ik spreek zelf maar beperkt Chinees. Daarom koesterde ik altijd de droom om voor een korte periode in China te wonen; ik zag dit als dé kans om een diepere verbondenheid met mijn wortels te ervaren en harmonie tussen de twee culturen te vinden. Ik besloot mijn droom achterna te gaan en wat volgde was een wervelwind aan emoties, het ontmoeten van fantastische mensen, hele mooie reizen en een tijd van mijn leven die ik nooit meer zal vergeten.

 

De aanloop naar mijn exchange
Voordat ik vertel over Shanghai zelf, laten we teruggaan naar het begin. Kort gezegd zou ik niet eens op uitwisseling zijn geweest als ik niet de flexibiliteit van de dubbelstudie had gehad. In eerste instantie had ik me namelijk ingeschreven als tweedejaarsstudent in 2021 om als derdejaarsstudent in 2022 deel te nemen aan het uitwisselingsprogramma van ESE. Alles verliep voorspoedig; ik had een plaats gekregen aan Fudan University in Shanghai voor het najaarssemester van 2022. Echter, zoals velen zich nog zullen herinneren, kampte China in 2022 nog steeds met talloze coronamaatregelen. Na weken van onzekerheid werd mijn uitwisseling uiteindelijk geannuleerd. Dit was teleurstellend, want ik keek enorm uit naar mijn tijd in Shanghai en het ontdekken van de stad.

Desondanks betekende dit niet het einde van al mijn plannen. Als dubbele student heb je namelijk een groot voordeel: je kan eenvoudiger schuiven met je studieprogramma. En dat deed ik dan ook. In plaats van de uitwisseling besloot ik werkervaring op te doen en begon ik in augustus 2022 aan een werkstudentschap bij PwC in vastgoed. Daarnaast volgde ik rechtenvakken en bekleedde ik de functie van voorzitter van een commissie. Ondanks de annulering van mijn uitwisseling, had ik dus nog steeds meer dan voldoende te doen.

Mijn nieuwe plan was om het jaar daarop de uitwisseling te doen, in het najaarssemester van 2023.Ik kon me gemakkelijk herinschrijven voor een uitwisseling en al snel was mijn studieplanning weer op koers. Het enige nadeel was dat ik mijn diploma voor mijn economie-bachelor nog niet kon aanvragen, omdat je logischerwijs als bachelorstudent ingeschreven moet staan om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma op bachelorniveau. Gelukkig was dit geen groot probleem, gezien het feit dat mijn master nog niet van start zou gaan. Dit keer had ik het geluk om een plaats te krijgen bij de Shanghai University of Finance and Economics (SUFE)! Na alle tegenslagen, vele voorbereidingen en papierwerk, en twee volle koffers op Schiphol, kon de uitwisseling eindelijk van start gaan.

Shanghai 上海, the Pearl of the Orient

In mijn vier maanden in China heb ik ontzettend veel kunnen zien en leren van het land en ik had deze ervaring voor geen goud willen missen. Shanghai is een bruisende metropool aan de oostkust van China en is een stad die moeiteloos de brug slaat tussen het traditionele en het moderne. De oogverblindende skyline langs the Bund (外滩) is als een futuristisch kunstwerk dat zich uitstrekt over de oevers van de Huangpu-rivier, waar moderne architectuur naast historische gebouwen staat. De unieke charme van het oude China komt tot leven bij de eeuwenoude tempels zoals Jing’an en Longhua Temple en in de intieme steegjes van de oude stad. Bovendien, culinair gezien is Shanghai een smeltkroes van smaken. Van authentieke lokale gerechten zoals xiaolongbao (soepballetjes) tot internationale gastronomie in de vele restaurants van wereldklasse.

Het nachtleven in deze stad is levendig, met trendy bars en clubs die de hele nacht door bruisen.

De schaal van de stad is adembenemend en moeilijk te vatten. Met 24 miljoen inwoners alleen al in Shanghai, overschrijdt het aantal mensen dat hier woont heel Nederland. Deze megastad ademt een ongelooflijke energie uit, die voelbaar is in de drukte van straten, markten en moderne zakendistricten. Mijn favoriete plekken in de stad waren Lujiazui, Yuyuan Garden en het gebied rond de French Concession.

Lujiazui vind ik geweldig, aangezien dat het financiële district van Shanghai is waar alle wolkenkrabbers te vinden zijn. Rondom Yuyuan Garden is prachtige oude Chinese architectuur te bewonderen, die 's avonds betoverende lichtjes uitstralen. Daarnaast is deze buurt rijk aan heerlijk eten bij allerlei food markets. Bij de French Concession zijn er veel gezellige buurten en leuke cafeetjes waar je kan studeren, en hier kan je een hele andere kant van Shanghai meemaken.

Shanghai is ook van alle gemakken voorzien, zo is het supereenvoudig om eten te bestellen en kan je voor minder dan €5,- een gevarieerd en lekkere maaltijd thuis laten bezorgen. In Shanghai zijn er ook ontzettend veel gigantische malls te vinden die vaak meer dan vijf verdiepingen innemen waar je de hele dag kan shoppen. Aangezien Shanghai zelf enorm groot is en er ook vele universiteiten te vinden was, was het studentenleven niet erg geconcentreerd zoals het in Rotterdam is. Desondanks kan je gemakkelijk mensen en studenten ontmoeten in de vele clubs en bars die te vinden zijn in Shanghai (vaak krijg je als buitenlander ook gratis entree en drankjes!).

Het studeren bij SUFE was heel anders dan in Rotterdam; een enorme campus waar je moet fietsen van de ene naar de andere kant, geen grote lecturezalen, maar kleine leslokalen, en een ‘middelbare school-esque’ bel die elk lesuur afgaat.

Aangezien het studeren zelf niet zo uitdagend was op exchange, heb ik ook vele mooie reizen mogen maken. De steden waar ik ben geweest zijn: Suzhou, Wenzhou, Nanjing, Guangzhou, Hangzhou, Seoul, Xi’An en Sanya. Van cultuur snuiven in Nanjing en Xi’An, tot aan shoppen in Seoul en Guangzhou, en liggen op het strand in het tropische Sanya, ik heb het allemaal kunnen doen. In China is er voor ieder wat wils: adembenemende natuur, schitterende stranden, enorme steden, en nog veel meer!

Flash forward naar nu; ik ben inmiddels terug van mijn 4 geweldige maanden in China en het was een exchange om nooit te vergeten! Als je dit leest en nog twijfelt over je exchange bestemming, dan zou ik Shanghai echt sterk aanraden! Verder, als ik terugkijk op mijn exchange ervaring, dan was het opnieuw indelen van mijn studieprogramma al met al enigszins stressvol, maar het heeft mij ook ontzettend veel geleerd zoals flexibiliteit en veerkracht.

In het licht van mijn eigen ervaring wil ik mededubbelstudenten dan ook van harte aanmoedigen om harmonie te zoeken buiten de academische wereld. Harmonie is meer dan balans; het is de synergie tussen academische en persoonlijke groei. Ware groei ligt vaak buiten je comfortzone, in het omarmen van onzekerheden en ontdekken van nieuwe terreinen. Vind harmonie in het onverwachte, omarm de mogelijkheden buiten je studies en ontdek passies en uitdagingen die je leven verrijken. Trust me, je gaat er zeker geen spijt van krijgen!

 

Sluiten