Thuisblijven of uitvliegen

Thuis blijven of uitvliegen

 

Het ‘Startsein’ van het studentenleven is weer gegeven. De collegezalen zijn geopend, de boeken liggen op tafel en de universiteitsbibliotheek zit vol. Het begin van het academisch jaar betekent dat veel studenten opnieuw voor een cruciale beslissing staan: “Ga ik uit huis of blijf ik thuis wonen?” Dit artikel werpt een blik op de verschillen tussen thuis wonen en uit huis wonen, met aandacht voor de financiële aspecten, nieuwe verantwoordelijkheden, vrijheid en hospiteren. Zodat jij als student na het lezen van dit artikel een antwoord hebt op de vraag: ‘Thuisblijven of uitvliegen?’

 

Maximaal lenen is maximaal leven

De kosten die uit huis wonen met zich meebrengen, worden regelmatig genoemd als één van de grootste nadelen. Naast de vaste lasten van (bijna) iedere student worden er ook veel extra kosten gemaakt. Als je thuis blijft wonen, is het waarschijnlijk dat je geen huur betaalt waardoor huur het grootste verschil in kosten zal zijn. Echter, er bestaan ook nog andere kosten. Thuis wonen heeft als extra voordeel dat hoogstwaarschijnlijk de boodschappen voor jou zullen worden gedaan. Naast het feit dat dit tijd en geld bespaart, zorgt het ook voor een koelkast die iedere dag weer magisch gevuld is. Doordat je ouders nog veel voor jou zullen doen als je thuis woont bespaart dit ook tijd, want: “Tijd is geld”. Deze tijd die bespaard wordt, kan ook gebruikt worden om te werken. Hoewel veel uitwonende studenten ook een bijbaan hebben, zorgen de gemakken van thuis wonen vaak voor meer tijd die ingezet kan worden voor een bijbaan. Dit betekent dat er niet alleen meer geld bespaard wordt door thuiswonenden ook wordt er gemiddeld meer geld verdiend.

 

De magisch gevulde koelkast

Wanneer je ervoor kiest om uit huis te gaan zul je blootgesteld worden aan een aantal nieuwe verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het beheren van het huishouden. Hoe je vroeger misschien alleen je kamer hoefde op te ruimen, zul je nu deelnemen aan een schoonmaakrooster. Het schoonmaken van de keuken, badkamer en de wc komt nu voor jouw verantwoordelijkheid. Daarnaast heb je ook geen magisch gevulde koelkast meer tot je beschikking, zoals eerder benoemd zal een deel van het budget uitgegeven worden aan de boodschappen, deze boodschappen zullen nu door jou gedaan moeten worden en ook moet er later iets gedaan worden met deze boodschappen: koken. Terwijl je thuis mogelijk gewend was aan de luxe van een gedekte tafel en gekookte maaltijden zul je nu tijd en moeite moeten steken in voedingsrijke maaltijden drie keer per dag, zeven dagen in de week. Ook bestaat de kans dat je gewend bent aan alle afwas snel de vaatwasser in gooien en er niet meer naar om kijken, helaas ontbreekt dit handige apparaat helaas in veel studentenhuizen. Nog meer om schoon te maken dus.

 

Vrijheid en gezelligheid

Hoewel uit huis gaan veel verantwoordelijk met zich meebrengt, biedt het ook veel vrijheid. Je kunt eigen regels opstellen, de dag indelen zoals jij dat wilt en zelf kiezen wie wanneer over de vloer komt. Dit biedt naast vrijheid ook een nieuwe vorm van privacy, waar je thuis vaak je ruimte moet delen met ouders, broers en zussen, krijg je bij het uit huis gaan de kans om je eigen privéruimte te hebben. Echter, de kans is groot dat er geen volledige privacy heerst in studentenhuizen. Het hebben van huisgenoten is een groot aspect van uit huis wonen. Dit brengt een dosis gezelligheid met zich mee die je thuis mogelijk niet zal ervaren. Waaronder samen eten, op vakantie gaan, datediners, huisavonden en huisuitjes. Al deze bijkomstigheden kunnen allen leiden tot nieuwe vriendschappen en leuke avonturen. Het geeft daarnaast ook de gelegenheid om jouw sociale vaardigheden te versterken.

 

Het leed wat hospiteren heet

Wanneer er dan na al deze voordelen en nadelen toch voor een studentenwoning wordt gekozen, bestaat de kans dat er gehospiteerd moet worden. Het proces van hospiteren wordt ook wel omschreven als de hel van het zoeken naar een huis. Waar de één geluk heeft en na de eerste hospi een huis vindt, moet de ander honderd keer hospiteren tot het raak is. Het begint met een berichtje sturen naar het desbetreffende huis, waarin je jezelf beschrijft en motiveert waarom je graag in het huis wil wonen. Als je berichtje dan goed genoeg bij het huis past mag je langskomen voor de hospi.

Hier leer je alle huisgenoten in het kort kennen, stel je jezelf voor, ontvang je een rondleiding en zet je je beste beentje voor om jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Hoewel hospiteren vaak gebaseerd is op geluk, hier een aantal tips om het voor jezelf wat dragelijker te maken:

  • Maak het berichtje niet te lang, waardoor het te lang duurt voor het huis om te lezen. Betrek de belangrijkste dingen over jezelf en over het huis en stuur altijd een aantal foto’s mee. Probeer het berichtje persoonlijk te maken door opvallende dingen over het huis erin te betrekken.
  • Kleed jezelf in iets waar jij je goed in voelt, maar laat wel zien dat je een beetje je best hebt gedaan.
  • Probeer zoveel mogelijk te praten met alle huisgenoten.
  • Probeer niet te overschreeuwen op een hospi waardoor anderen geen kans krijgen om te praten.
  • Zoek overeenkomende interesses van jou en een huisgenoot, waardoor je daar over kan praten. Hierdoor zul je bij die huisgenoot langer blijven hangen.

Kortom, thuis wonen kan je portemonnee sparen of zelfs spekken en biedt grote luxe, maar uit huis wonen biedt een nieuwe wereld van avonturen en onafhankelijkheid. Het is aan jou om te beslissen welk pad je wilt bewandelen. Dus welke kant kies je? De wereld van instant noodles, privacy, verantwoordelijkheden en hospiteren of de gemakken van een magisch gevulde koelkast, standaard schone was en acceptatie van minder vrijheid? De keuze is aan jou, succes!

Sluiten