Spoedcursus Europese Wijnen

Heb jij ook altijd al eens willen meepraten wanneer je vader zijn wijnkennis etaleert? Dan is dit je kans! In dit artikel krijg jij een spoedcursus in wijn. Vijf vooraanstaande Europese wijnregio’s komen aan bod. Aan de hand van deze populaire Europese wijnen leer je alles over verschillende druivensoorten, wijnregio’s en smaakprofielen, zodat jij straks haarfijn kan uitleggen wat het verschil is tussen een Merlot en een Riesling, en waarom jij toch liever een grand cru hebt dan een premier cru. Allicht niet genoeg om jezelf een werkelijke wijnkenner te noemen, maar absoluut een mooie basis om je vrienden van hun stoel te blazen tijdens het volgende diner! 

Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk hét wijnland bij uitstek. Veel van de meest bekende wijnen ter wereld worden in Frankrijk geproduceerd. Het niveau van Franse wijnen wordt vaak aangeduid aan de hand van een status (de zogenaamde ‘cru’). Deze is gebaseerd op de kwaliteit van de wijn of de wijngaard. Bovendien is deze status niet uniform en verschilt de betekenis van het kwaliteitslabel per wijnregio. Voor de bourgogneregio zijn de premier cru en de grand cru het meest bekend, waarbij de grand cru’s als beter wordt beschouwd en duurder zijn. 

Bordeaux

De bordeauxregio is misschien wel de bekendste wijnregio ter wereld als het gaat om rode wijn. Vanwege het warme zeeklimaat hebben bordeauxwijnen vaak een subtiel en zacht karakter. In tegenstelling tot de Bourgogne, groeit er een groot aantal druivensoorten in Bordeaux. De verhouding waarin deze worden gecombineerd in één wijn, is bepalend voor het smaakkarakter. De meest bekende druivensoorten staan hieronder. 

Merlot | Blauwe druivensoort uit Bordeaux, vaak gebruikt voor rode wijn in combinatie met de Cabernet Sauvignon en/of de Cabernet Franc. Smaakprofiel: zacht en soepel. Lekker als tafelwijn of bij vlees.

Cabernet Sauvignon | Blauwe druivensoort uit Bordeaux, vaak gebruikt voor rode wijn in combinatie met de Merlot en/of de Cabernet Franc. Smaakprofiel: stevig, lichtzuur en relatief veel tannine. Lekker bij grilgerechten of rood vlees.

Sauvignon Blanc | Witte druivensoort uit Bordeaux, vaak gebruikt voor witte bordeauxwijnen in combinatie met de sémillondruif. Smaakprofiel: fris, droog en lichtzuur. Lekker bij groente of mosselen.

Bourgogne

Ten zuidoosten van Parijs ligt de Bourgogne. De inwoners van deze regio zijn echte bourgondiërs en de regio staat bekend om haar vooraanstaande delicatessen en wijnen. Vanwege het sterk continentale klimaat, worden slechts een paar druivensoorten aangeplant. De meest bekende zijn de witte Chardonnay-druif en de blauwe Pinot Noir-druif. Kenmerkend aan bourgognewijnen is dat ze vaak slechts uit één druivensoort worden gemaakt, in tegenstelling tot de bordeauxwijnen, die vaak worden gemaakt van verschillende druivenrassen. 

Chardonnay | Witte druivensoort uit de Bourgogne, bij uitstek geschikt voor witte wijnen. Smaakprofiel: vol en zacht. Lekker bij kip of zalm.

Pinot Noir | Blauwe druivensoort uit de Bourgogne, bij uitstek geschikt voor rode wijnen. Dezelfde druivensoort wordt ook veel in Duitsland geteeld, onder de naam Spätburgunder. Smaakprofiel: licht en fris. Lekker bij gevogelte of een stevige salade.

 

Duitsland

Hoewel niet iedereen direct aan Duitsland denkt bij het woord ‘wijn’, is Duitsland absoluut één van de klassieke wijnlanden. Rheinhessen, en Pfalz zijn bekende Duitse wijnstreken. Maar ook de Mosel, of in het Nederlands Moezel, is een klassieke wijnregio in Duitsland. Hij is vernoemd naar de belangrijkste rivier die door het gebied stroomt. In het gebied staat bekend om haar steile wijngaarden, waar voornamelijk witte druiven geteeld worden. De bekendste witte druif uit de regio is de Riesling. 

Riesling | Witte druivensoort uit de Moezel, bij uitstek geschikt voor witte (bewaar)wijnen. Smaakprofiel: erg gevarieerd, uiteenlopend van fris en fruitig tot zeer zoet. 

 

Italië

Italië: niet alleen het land van de pizza, pasta en gelato, maar ook een land van wijn! Naast de wereldberoemde prosecco heeft Italië vele wijnregio’s, waaronder Sicilie en Piëmonte. Piëmonte is een regio in het noordwesten van Italië en het gebied kent een grote verscheidenheid aan wijnen, zowel wit als rood. Eén van de bekendste wijnen uit het gebied is afkomstig uit het dorpje Barolo. Dit is een krachtige rode wijn die gemaakt is van de Nebbiolo-druif. Voor de echte liefhebbers is er de Barolo Riserva: deze Barolo heeft minimaal vier jaar gerijpt, waarvan ten minste drie jaar op vat.

Nebbiolo | Blauwe druivensoort die enkel in het noordwesten van Italië wordt geteeld. Bij uitstek geschikt voor een Barolowijn. Smaakprofiel: krachtig, met aardse aroma’s. Lekker bij stevige vleesgerechten of een truffelrisotto. 

 

Spanje

Rioja (fonetisch: Rioggha) is van oudsher één van de bekendste wijnregio’s uit Spanje, bekend om haar uitgesproken rode wijn. De meest gebruikte druivensoort voor de rode wijnen is de Tempranillo, vaak in combinatie met de Granacha en/of de Mazuelo. 

Tempranillo | Blauwe druivensoort uit Rioja, bij uitstek geschikt voor rode riojawijnen. Smaakprofiel: zacht en fruitig. Lekker als tafelwijn of bij vlees en stevigere (groente)gerechten.

 

 

Chris. (2021). Grand Cru, Cru, Premier Grand Cru, wat is dat eigenlijk? Wijngekken.nl. Geraadpleegd op 23 mei 2023 van: https://www.wijngekken.nl/achtergrond/cru-wat-is-dat-eigenlijk/

Gall en Gall. (z.d.). Sauvignon Blanc vs Chardonnay. Geraadpleegd op 23 mei 2023 van: https://www.gall.nl/ontdek/wijn/sauvignon-blanc-vs-chardonnay-het-verschil/#:~:text=Chardonnay%3A%20zacht%2C%20zwoel%20en%20veelzijdig&text=Een%20chardonnay%20kan%20wat%20frisser,tonen%20van%20vanille%20en%20karamel

Wikipedia (2023). Mosel (wijnstreek). Geraadpleegd op 23 mei 2023 van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosel_(wijnstreek)

Spanjewijn.nl. (z.d.). Wijnstreek - Rioja. Geraadpleegd op 23 mei 2023 van: https://spanjewijn.nl/wijnstreken/rioja

Sluiten