Breaking Borders | Michelle Lans

De laatste Breaking Borders van deze jaargang van de Duplomaat is net wat anders dan je gewend bent. Dit keer is het namelijk niet geschreven door een exchange-student, maar door Michelle, die een master in het buitenland doet. Ze volgt de Master in Global Strategic Management aan de ESADE Business School in Barcelona en ze vertelt je er graag alles over.

Proost, dat is wel een toepasselijk thema voor mijn stuk, omdat het ondanks alle verschillen die we hebben iets is wat ons samenbrengt. Na een dag vol met discussies over hoe leiderschap vormgegeven dient te worden waarin elke cultuur aan bod komt, komen we samen voor een drankje aan de tafel in het midden van onze appartementen in Charlottesville of hier in Barcelona bij onze stamkroeg 4 Latas of op het dakterras van Andrea en Catarina op la Rambla.

1 jaar, 2 masters en 3 continenten. Ik zag dit en ik was verkocht, als double degree-er klinkt 2 masters in 1 natuurlijk als muziek in de oren.  Dit samen met de mogelijkheid om in drie continenten te studeren (uiteindelijk twee door de gevolgen van COVID-19 in China) heeft mij overgehaald. De eerste helft van het jaar studeerde ik in Charlottesville, Virginia. Mijn klas bestaat uit 29 studenten van 14 nationaliteiten. We woonden samen op University Gardens, of “UG” zoals wij het noemden, afgezonderd van de rest van de studenten, hadden samen les en gingen samen uit. Sommigen noemen het een sekte, andere een sociaal experiment. Ik weet in ieder geval dat wij een nieuwe reality hit-show konden zijn, want ja, wat er allemaal wel niet kan gebeuren wanneer een groep internationale studenten samenleeft. Nee maar zonder grappen, dit was een van de meest bijzondere ervaringen die ik heb opgedaan en het heeft zeker bijgedragen aan onze hechte band die we dan in Barcelona konden voorzetten.

Het universiteitsleven in de Verenigde Staten is compleet anders dan in Nederland. We hebben een klas van 29 studenten en participatie en discussies zijn het belangrijkste onderdeel van een les. Clubs sluiten om 2:00u en college sports zijn hét event van het weekend. Deze sport events gaan altijd samen met de tailgates, dit houdt in: vroeg beginnen met drinken in de ochtend voor het sportevenement. Na de sportevenementen heb je dan ook de darties (day parties) bij frat houses. Maar wat mij het meest is bijgebleven is dan toch wel het uiterlijk van de universiteit. De University of Virginia is de mooiste universiteit die ik ooit heb gezien, met grote gebouwen en witte zuilen. 

In januari begon ons hoofdstuk in Barcelona. Een complete 180 graden draai, we zitten niet meer in een kalm, klein studentendorp in de VS, maar in een wereldstad in Europa, vol met musea, coole bars, kleine lekkere restaurantjes en fantastische rooftop bars. Het was nu onze beurt om de Amerikanen Europa te laten zien. We leven niet meer afgezonderd van anderen, maar afgezonderd van elkaar door heel Barcelona. De uni is niet meer de mooiste universiteit die ik heb gezien, maar lijkt meer op het forensisch instituut in Ypenburg. De 30 minuten wandelen in de prachtige omgeving is veranderd in een uur lang pendelen in de Barcelona metro en nu begint het nachtleven pas echt om 1.00-2.00u. Ja, het begin van Barcelona was voor mij niet even speciaal, waarschijnlijk ook wel door de lange lesdagen ;). Maar gelukkig hebben we vriendschappen opgebouwd die ons door deze eerste weken hebben geholpen. Maar wat een luxe probleem toch, ik woon in Barcelona, ik bezoek op een gewone donderdag eventjes de Sagrada Familia. Een klein tripje terug naar Nederland voor het Interfaculty gala, of een weekendje chillen aan zee, laat me ook weer beseffen hoe dankbaar ik ben om mijn winter in een van de zuidelijke landen door te brengen. 

De zware lange schooldagen sluiten we met z’n allen af in onze stamkroeg waar we eindelijk weer kunnen bijpraten onder het genot van wat wijn. Zo is ook onze traditie “Wednesday wine” ontstaan waar we proosten op de halve week. Nu het weer beter wordt en de temperatuur stijgt, feesten we op het dakterras bij twee medestudenten waar we de zonsondergang over Barcelona kunnen bekijken terwijl we genieten van het samen zijn, dat is nu mijn dagelijks leven. Al met al, heb ik zo veel geleerd en zoveel nieuwe mensen leren kennen en ook al hebben we veel werk gehad, zou ik het zeker voor geen andere ervaring willen inwisselen.

Sluiten