22e lustrum EUR

Onze Erasmus Universiteit is bijna jarig! Op 8 november 2023 viert de EUR haar 110e verjaardag, haar 22e lustrum dus! Daarom zal het academisch jaar van 2023-2024 in het teken staan van veel feestelijkheden. Maar hoe zit het eigenlijk met de ontstaansgeschiedenis van onze eigen universiteit? En hoe komt de EUR aan haar bijzondere naam?

De Erasmus Universiteit begon ooit 110 jaar geleden, in 1913, als een stichting opgericht op initiatief van een drietal ondernemers, te weten de heren A. Ruys, C.A.P. van Stolk en mr. W.C. Mees. Omdat de handel in Rotterdam in die tijd sterk toenam, ontstond er behoefte aan economisch goed onderwezen personeel. Daarom werd de Nederlandsche Handels-Hoogeschool opgericht, wat daarmee de eerste Nederlandse onderwijsinstelling was waar economie als zelfstandige wetenschap werd onderwezen. 

De naam Nederlandsche Handels-Hoogeschool werd in 1939 gewijzigd tot de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH). Deze naam was tot 1973 in gebruik, want in 1973 werden de NEH en de Medische Faculteit Rotterdam samengevoegd en gingen zij gezamenlijk verder als Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze naam is bijzonder, want het is de eerste Nederlandse universiteit die vernoemd is naar een persoon, namelijk Desiderius Erasmus Roterodamus. De enige andere universiteit in Nederland die is vernoemd naar een persoon is de Radboud Universiteit in Nijmegen die pas sinds 2004 deze naam draagt. Waarom de Universiteit in Rotterdam vernoemd is naar Erasmus? Waarschijnlijk vanwege de grote bekendheid van Desiderius Erasmus, vroeger en vandaag. Desiderius Erasmus was een geleerde, priester en schrijver uit de 15e eeuw, wiens werk wijdverspreid is. Hij schreef over uiteenlopende onderwerpen, zoals onderwijs, politiek en geloof. Zijn bekendste werk is het boek ‘Lof der zotheid’, wat een satirisch werk is waarin de spot wordt gedreven met mens en maatschappij. Desiderius Erasmus was een invloedrijk persoon en heeft sterk bijgedragen aan de bekendheid van de stad Rotterdam. Het is daarom niet vreemd dat een belangrijk instituut voor de stad Rotterdam, zoals de Universiteit, naar hem is vernoemd. 

Om de 110e verjaardag van de Erasmus Universiteit te vieren, staan er verschillende feestelijke activiteiten op de planning voor het academisch jaar 2023-2024. Zo wordt het 22e lustrum afgetrapt met de Opening Academisch Jaar op 4 september in de Laurenskerk in het centrum van de stad. Verder zal er ook op de dies van de EUR op 8 november een activiteit plaatsvinden op campus, maar wat precies houdt de Universiteit vooralsnog geheim. Op 9 mei 2024 vindt het enige echte EURvision song contest plaats in lustrumeditie. Tijdens de finale van EURvision zullen er twaalf optredens te zien zijn van studenten die strijden om de winnaar te worden van het EURvision song contest. En om het lustrumjaar af te sluiten zal campus Woudestein op 13 juni 2024 tot een festivalterrein worden omgetoverd, dan vindt namelijk het HeartBeat Festival plaats. Kortom, de EUR pakt een jaar lang uit vanwege haar 110e verjaardag!

Wist je dat er maar liefst 25 zaken vernoemd zijn naar Desiderius Erasmus? Van bruggen en gebouwen tot ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Opvallend is dat behalve in Rotterdam ook veel zaken in Brussel naar Desiderius Erasmus zijn vernoemd, een stad waar hij maar gedurende 5 maanden heeft gewoond. Enkele van de bekendste vernoemingen naar Erasmus zijn:

  • De Erasmus Universiteit Rotterdam

  • Het Erasmus Medisch Centrum (MC)

  • De Erasmusbrug

  • Het Erasmiaans Gymnasium

  • Het Erasmus-uitwisselingsprogramma

 

 

 

Radboud Universiteit. (z.d.). De naam Radboud. Geraadpleegd op 2 juni 2023, van  https://www.ru.nl/over-ons/geschiedenis/de-naam-radboud#:~:text=katholieke%20hoger%20onderwijs.-,Radboud%20Universiteit,Universiteit%20Nijmegen%20naar%20Radboud%20Universiteit.

Erasmus University Rotterdam. (z.d.). Ontstaansgeschiedenis. Geraadpleegd op 2 juni 2023, van https://www.eur.nl/over-de-eur/organisatie-en-bestuur/traditie-en-historie/ontstaansgeschiedenis

Wikipedia. (z.d.). Erasmus Universitieit Rotterdam. Geraadpleegd op 2 juni 2023, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Erasmus_Universiteit_Rotterdam 

Wikipedia. (z.d.). Erasmus. Geraadpleegd op 2 juni 2023, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Erasmus 

Stichting Erasmus Trustfonds. (z.d.). Historie. Geraadpleegd op 2 juni 2023, van https://trustfonds.nl/het-fonds/historie/

Erasmus Rotterdam. (z.d.). Erasmus & Rotterdam. Geraadpleegd op 2 juni 2023, van https://erasmusrotterdam.com/erasmus/ 

Sluiten