Proost op Prins Pils

Dit jaar vierde Koning Willem-Alexander zijn tiende verjaardag als koning van Nederland in Rotterdam. Koningsdag is een zeer geliefde feestdag in Nederland. Iedereen heeft een vrije dag en in alle steden en dorpen is er wel een rommelmarkt of een andere activiteit. De grote favoriet van veel jongeren mag natuurlijk niet vergeten worden: festivals. Al die festiviteiten worden graag gevierd door Nederlanders, maar waar komt Koningsdag eigenlijk vandaan? En hoe lang kunnen we nog Koningsdag vieren?

Geschiedenis

Koningsdag heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1885, toen Koning Willem III de verjaardag van zijn dochter, Prinses Wilhelmina, vierde op 31 augustus. Destijds heette die dag Prinsessedag, maar toen Wilhelmina koningin werd, veranderde die dag in Koninginnedag. Nadat Prinses Juliana koningin werd in 1948, werd Koninginnedag verplaatst naar 30 april. Voor Koningin Beatrix werd de datum van Koninginnedag niet veranderd. Zij is namelijk jarig op 31 januari en men vond de kans op slecht weer te groot in januari. In 2013, na de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander, werd de naam veranderd naar Koningsdag en de datum verplaatst naar 27 april, de verjaardag van de koning zelf.

Tradities

Koningsdag is synoniem geworden met vrijmarkten, waar mensen hun tweedehands goederen verkopen op straat. Deze vrijmarkten, verspreid over het hele land, zijn een uitgelezen kans voor mensen om hun zolders op te ruimen en oude spullen te verkopen. Het is een drukte van belang, met straten vol kraampjes en mensen die op zoek zijn naar koopjes.

Naast de vrijmarkten zijn er in veel plaatsen in Nederland genoeg andere activiteiten. Er worden veel oud-Hollandse spelletjes gespeeld, zoals koekhappen en spijkerpoepen. De straten worden versierd met oranje en de vlaggen mogen met wimpel uithangen. Ook de mensen gaan verkleed in het oranje. Mensen dragen allerlei oranje kleding en hebben vlaggetjes op hun wang getekend.

Verder zijn er door het hele land grote festivals, waar de grootste Nederlandse artiesten optreden. Op deze festivals wordt de verjaardag van de koning gevierd onder het genot van muziek en een drankje. Dat laatste is iets waar de koning zelf ook niet vies van was. In zijn studententijd in Leiden kreeg de koning de bijnaam 'Prins Pils', vanwege zijn drankgebruik. Op veel foto's uit die tijd is Willem-Alexander ook te vinden met een biertje in de hand. Onder het volk rees de vraag of hij wel geschikt was om koning te worden. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen met 'Prins Pils' en mag hij nu met recht de bierkoning genoemd worden.

De toekomst van Koningsdag

Hoewel veel mensen Koningsdag een van de leukste feestdagen van het jaar vinden, is er steeds minder draagvlak voor het Koningshuis. Tijdens de coronaperiode heeft de koning het zwaar te verduren gehad, onder andere door een tripje naar Griekenland toen de rest van het land in lockdown zat. In 2017 had nog bijna tachtig procent van de Nederlandse bevolking vertrouwen in de koning, terwijl nu nog maar 58 procent van de ondervraagde mensen een monarchie ziet zitten. Ook zijn er steeds meer protesten tegen de monarchie in Nederland. Echter lijkt het er niet op dat de monarchie snel afgeschaft gaat worden. In het parlement is hier geen meerderheid voor en als deze er wel zou zijn, zou het lang duren voordat het koningshuis wordt afgeschaft. De koning is namelijk in veel grondwetsbepalingen opgenomen en dat betekent dat de hele grondwet aangepast moet worden als de monarchie wordt afgeschaft en de koning moet zijn eigen afschaffing dan goedkeuren met een handtekening onder de nieuwe grondwet. Dit kan de koning uiteraard weigeren, wat grote gevolgen zou hebben. Maar zelfs als de koning zijn eigen afschaffing ondertekent, is het niet gelijk gebeurd, want dan moet er een nieuwe grondwet worden geschreven. Deze moet dan voldoen aan de voorwaarden van de EU.

Al met al zullen we de komende jaren zeker nog Koningsdag kunnen vieren. Prins Pils zal elk jaar op 27 april zijn verjaardag in een andere stad kunnen vieren en de Nederlanders kunnen naar festivals en rommelmarkten. En wie weet kunnen we over een aantal jaar weer Koninginnedag vieren als Amalia plaatsneemt op de troon.

Sluiten