Champagne: het drankje dat het leven viert!

Champagne is een drankje dat onlosmakelijk verbonden is met feestelijke gelegenheden. Of je nu een jubileum, een bruiloft of een afstudeerfeest hebt, er wordt altijd champagne gedronken wanneer er iets te vieren valt. Daarnaast is het natuurlijk onlosmakelijk verbonden met klokslag twaalf uur tijdens oud en nieuw. Maar waarom is champagne eigenlijk zo populair tijdens feesten? En wat maakt het zo speciaal?


Zoals wellicht bekend is bij jullie, komt het drankje uit de regio Champagne in Frankrijk. Alleen een mousserende wijn uit deze streek, die gemaakt is volgens de méthode traditionelle, mag zich de naam ‘champagne’ toe-eigenen. De wijn wordt mousserend doordat er een gisting van de wijn in de fles plaatsvindt. Na de toevoeging van suiker in de fles, wordt de wijn bubbelend en is de bekende champagne een feit. Dit werd overigens als eerste ontdekt door de Engelsen, waarna de Fransen dit gebruik snel overnamen. In eerste instantie was champagne een meer roze wijn, maar in de 17e eeuw paste de Franse monnik Dom Pierre Pérignon, bekend als naamdrager van de champagne van het wijnhuis Moët et Chandon, het productieproces aan, waardoor het een heldere witte wijn werd. De wijn raakte al snel in heel Europa bekend en werd steeds vaker geserveerd aan het hof tijdens feestelijke gelegenheden. Champagne werd hierdoor een product met status dat alleen door adel werd gedronken. Het drinken van champagne was een manier om hun rijkdom te tonen aan de rest van het volk.


Maar wat is dan precies de reden dat ook de gewone burgers champagne zijn gaan drinken tijdens bijzondere gelegenheden? Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de secularisering van de 19e eeuw. Het geloof kreeg een steeds minder prominente rol in het dagelijkse leven en men ging op zoek naar alternatieven voor de religieuze rituelen. Men ontkurkte tijdens een trouwerij een fles champagne in plaats van zich te laten zegenen door een priester. Champagne was immers ondertussen een stuk goedkoper geworden door het hoge aanbod, maar nog steeds te duur om op een doodnormale dag te drinken. De mensen bewaarde het voor feestelijke gelegenheden. De wijn wordt vandaag de dag dus niet alleen meer door adel gedronken, maar het heeft nog steeds een prestigieuze status.

Een fles champagne kun je natuurlijk gewoon op een normale manier openen, maar er bestaat ook een bijzondere manier om dit te doen, genaamd sabreren. De hals van de fles wordt hiermee in één beweging van de fles geslagen door het gebruiken van een zwaard of degen. Het gebruik is ontstaan ten tijde van Napoleon, die zijn overwinningen altijd vierde door te proosten met champagne. Om dit te kunnen doen moet de fles champagne ten eerste koud genoeg zijn. De ideale temperatuur bevindt zich rond de zes graden. Vervolgens dien je je arm te strekken en je duim in de holte van de fles met de naad naar boven te leggen. Als laatste zul je het zwaard of sabel een aantal keer met kracht en overtuiging langs de naad tegen de hals moeten schuiven. Als het goed is zullen de hals en de kurk springen en is je poging om de fles champagne te sabreren helemaal gelukt!

Bronnen:

IsGeschiedenis. (2020, 27 november). Waarom drinken we champagne tijdens de feestdagen? IsGeschiedenis.

NPO3. (z.d.). Kijkersvraag: Waarom vieren we bijzondere gebeurtenissen met champagne? npo3.nl.

Wikipedia. (2019). Méthode traditionnelle. Wikipedia.

De Wijnbeurs. (2022, 5 maart). Sabreren doe je zo! Wijnbeurs.

Sluiten