De toekomst van de wereld

Volgens de Mayakalender zou de wereld al vergaan zijn op 12 december 2012. Gelukkig is het nog niet zo ver gekomen. Al decennialang zijn wetenschappers aan het speculeren wanneer de tijd van de wereld er dan toch echt op zit, maar een concrete tijdshorizon lijkt onmogelijk te maken. Daarnaast zal het altijd de vraag blijven hoe de wereld zal vergaan. Een zombie-apocalypse? De inslag van een enorme meteoriet? Een nucleaire aanslag? Of dan toch de gevolgen van klimaatverandering?

Je kan niet meer om de gevolgen van klimaatverandering heen: Nederland kampt nu al warmere winters en drogere zomers. Klinkt best prima, maar het kan het begin van het einde zijn. Als de klimaatverandering namelijk doorzet, zal de zeespiegel enorm stijgen, waardoor onze dijken zullen breken en Nederland voor het grootste deel onder water zal komen te staan. Allemaal bekende informatie ondertussen, maar toch wordt er laks omgegaan met dit probleem.

Onderzoekers trekken al jarenlang geregeld aan de bel dat er nu toch écht in actie gekomen moet worden. Zo is er afgelopen week een nieuw IPCC-rapport uitgekomen waaruit blijkt dat alle keuzes die nu worden gemaakt, betreffende het klimaat, nog duizenden jaren impact gaan hebben. Volgens dit rapport moet de CO2-uitstoot vóór 2025 een piek behaald hebben, waarna deze weer moet gaan zakken. Op deze manier zou het mogelijk zijn om de opwarming van de aarde te beperken met 1,5 tot 2 graden. Er gaat echter zoveel geld naar fossiele brandstof, dat dit alleen al meer dan 1,5 graden is.

Het IPCC-rapport is volgens klimaatspecialist Bart Verheggen een rapport waarop het politiek beleid van komende jaren op gebaseerd gaat worden. Of dit echt zo is, vraag ik me af. De politiek is maar al te goed in anderen aanwijzen om de problemen op te lossen en daar komen we niks mee verder. De tijd van rennen van problemen is echter voorbij. Het is tijd om stil te staan en de consequenties van onze eigen acties onder ogen te zien.

 

Bronnen

Sluiten