Internationale feestdagenkalender 2023

18 tot 21 februari 2023 – Carnaval

Carnaval is van oorsprong een Katholiek volksfeest. Het vindt plaats op de zondag, maandag en dinsdag voorafgaand aan de 40-daagse vastenperiode voor Pasen. De gedachte achter carnaval is dat men nog éénmaal flink kan eten, drinken en feesten, voordat de vastenperiode begint. Carnaval wordt van oorsprong vooral gevierd in het zuiden en oosten van Nederland - al wordt het tegenwoordig door jongeren in heel Nederland wel gezien als een mooie gelegenheid voor een feestje. Naast Nederland kennen België, Duitsland, Italië en Brazilië een uitgebreide carnavalstraditie. In veel culturen is het gebruikelijk je te verkleden met carnaval en vinden optochten plaats. De precieze invulling is echter per regio verschillend. Venetië heeft bijvoorbeeld een veel ingetogener feest met historische, luxueuze kostuums. En ook Oostenrijk kent haar geheel eigen gebruiken; met name in Wenen wordt carnaval gevierd met de bals.

17 maart 2023 – St. Patrick’s Day

Op deze van oorsprong Ierse feestdag herdenkt men de beschermheilige van het land, Saint Patrick. Tegenwoordig wordt St. Patrick’s Day niet alleen in Ierland gevierd, maar ook in (delen van) de VS, Canada en Australië, doordat vele Ieren hier naartoe zijn geëmigreerd. Het feest wordt uitbundig gevierd met straatactiviteiten en (overmatig veel) drank. Typerend voor St. Patrick’s Day zijn alle feestgangers die zich in het groen verkleden en Ierse symbolen bij zich dragen, zoals het Ierse klavertje drie.

22 maart tot 20 april 2023 – Ramadan & Suikerfeest

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en staat bekend als de vastenmaand. De islamitische kalender is gebaseerd op de maan, in tegenstelling tot de westerse zonkalender. De maankalender heeft slechts 354 dagen. Daardoor verplaatst de ramadan zich door de seizoenen en vindt de ramadan telkens op een ander moment in het westerse jaar plaats.  Tijdens de ramadan mogen moslims overdag niets eten én niets drinken. Wanneer de zon onder is, wordt er door veel moslimfamilies ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat zeer uitgebreid gegeten. Het doel van deze vastenperiode is om dichter tot Allah te komen. Tijdens de ramadan is ook boosheid, roken, seks en ‘zondig gedrag’ verboden. Daarnaast wordt er veel gebeden. Na een maand van vasten is het tijd voor het Suikerfeest. Deze dag beginnen de moslims met een gebed, waarna familie wordt bezocht, aalmoezen worden uitgereikt en veel zoetigheid wordt gegeten. 

16 september tot 3 oktober 2023 – Oktoberfest

Het Oktoberfest is een Duits bierfeest dat jaarlijks plaatsvindt in München. Op een speciaal daarvoor bestemde weide net buiten het centrum worden 14 tenten opgezet, waar van ’s ochtends tot ’s avonds bier en wijn wordt geschonken. Het feest werd voor het eerst georganiseerd in 1810, ter ere van de bruiloft van de Beierse kroonprins en prinses. Sindsdien is het alleen maar toegenomen in populariteit, met inmiddels meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Het feest kent vele tradities, waaronder de alom bekende klederdracht (Dirndl’s voor vrouwen en Lederhosen voor mannen).

1 en 2 november 2023 – Día de los Muertos

Día de los Muertos is van oorsprong een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Van oudsher gelooft men dat tijdens deze twee dagen de hekken van de hemel open staan, waardoor op 1 november de geesten van de overleden kinderen de aarde kunnen bezoeken en op 2 november de volwassen geesten langskomen. Vooral 2 november wordt groots gevierd: veel Mexicanen verwelkomen de geesten van hun dierbaren met versierde altaren, eten, drinken en muziek. Mexicanen zien Día de los Muertos niet als een reden om te treuren, maar juist om te herdenken en te feesten met hun dierbaren. Daarnaast zijn er deze dag veel optochten met kleurrijke kleding en geschminkte skelettengezichten.

12 november 2023 – Divali

Divali, ook wel bekend als het feest van het licht, is een Hindoeïstisch feest dat is ontstaan in India. Tijdens Divali wordt Lakshmi vereerd, de Hindoeïstische godin van het licht, geluk en reinheid. Omdat het feest is gebaseerd op de hindoekalender, valt Divali elk jaar op een andere dag. Op Divali wordt gevierd dat het licht de duisternis overwint. Daarom versieren Hindoes hun huizen en tuinen met traditionele lampjes. Divali is echt een familiefeest en wordt gevierd met cadeautjes en zoetigheid. Daarnaast is reinheid van groot belang. Vuil wordt als een bron van kwaad gezien, dus het huis, het lichaam en de ziel worden voorafgaand aan het feest grondig gereinigd.

23 november 2023 – Thanksgiving Day

Thanksgiving is een nationale feestdag in de VS en Canada. Thanksgiving leidt het einde van het oogstseizoen in. Daarom wordt op deze dank gezegd voor de oogst en voor alle andere goede dingen. In de VS vindt Thanksgiving plaats op de vierde donderdag van november. Omdat in Canada de oogst eerder eindigt, wordt Thanksgiving daar al eerder gevierd, op de tweede maandag van oktober.  De feestdag is traditioneel een dag waarbij de hele familie bijeenkomt en samen een klassiek feestmaal nuttigt met kalkoen, vulling, zoete aardappels, cranberries en pompoentaart/pecannotentaart. De vrijdag na Thanksgiving is voor veel Amerikanen een vrije dag en wordt gebruikt om de eerste kerstinkopen te doen. Het zal je niet verrassen dat de commerciële bedrijven in de VS hier slim op inspelen. Deze ‘Black Friday’ heeft inmiddels ook in vele andere westerse landen haar intrede gemaakt. 

 

Bronnen

Sluiten