De week van: Julia Maris

Vrijdag 23 december

Vandaag had ik een kerstdiner bij Beatrice, met Romie, Nienke, Elisa en Veerle. We zouden per duo een gang maken en ik heb met Elisa een banoffee toetje gemaakt. Het was erg gezellig en lekker.

Het weekend stond in het teken van het kerstdiner. De hele familie – dat zijn er niet heel veel, we waren in totaal met 10 mensen – kwam bij ons eten voor Kerst. Mijn moeder was al drie weken gestrest en zaterdag en zondag overdag zijn we de hele dag bezig geweest met voorbereidingen voor de 7 gangen die we gemaakt hebben. Ondanks alle stress was het goed geslaagd. En zondagavond was het tijd om tassen in te pakken, ik ga namelijk met mijn ouders en broertje een weekje naar Berlijn!

 

Maandag 26 december

We gingen met de trein naar Berlijn, vanaf Rotterdam Centraal ongeveer 7 uur, dus dat was echt goed te doen. We kwamen rond 17 uur aan in Berlijn en na de koffers in het hotel gedropt te hebben, gingen we alvast langs de Brandenburger Tor op weg naar een kerstmarkt. Die waren er nog volop dus dat was heel leuk, zeker omdat het al rond 16 uur donker werd waardoor alle versiering en lichtjes goed te zien waren.

    

Dinsdag 27 december

Vandaag was onze eerste hele dag en die hadden we gepland rondom Slot Charlottenburg. Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn, waar veel Pruisische vorsten verbleven. Het was helemaal ingericht in stijl en er was een museum met kunstwerken en een mooie porseleinverzameling. Hierna zijn we naar de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche geweest, waar ook een kerstmarkt was. Hierna zijn we over de Kurfürstendamm gelopen, de luxe winkelstraat van Berlijn, die nog helemaal in kerstsfeer was.

    

Woensdag 28 december

We begonnen de woensdag met een rondleiding in de Reichstag, het parlementsgebouw van Duitsland. Ook kon je in de koepel helemaal omhooglopen met mooi uitzicht. Hierna zijn we weer langs de Brandenburger Tor naar het Holocaust Memorial gelopen, waar ook nog een informatiecentrum over de holocaust is. Dit was erg indrukwekkend. We zijn toen naar de Potsdamer Platz gelopen, waar de muur dwars overheen liep.

    

Donderdag 29 december

Vandaag begonnen we bij Checkpoint Charlie en het bijgelegen Mauermuseum. In dit museum waren veel ontsnappingspogingen gedocumenteerd, van mensen die van Oost- naar West-Berlijn probeerden te ontsnappen. Zo stonden er bijvoorbeeld auto’s met geheime compartimenten en zelfgemaakte duiksets, die toen verboden waren in verband met mogelijke ontsnappingen. ’s Middags gingen we naar de Berliner Dom, waar alle kerstversiering nog stond. Boven op de koepel hadden we prachtig uitzicht over de stad. Hierna gingen we door naar de East Side Gallery, waar het langste stuk Berlijnse Muur nog staat. We sloten de dag af bij Markthalle IX waar het streetfood Thursday was. Dat was erg gezellig en heel lekker.

   

Vrijdag 30 december

Onze laatste dag in Berlijn begonnen we met een rondleiding in een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog. De meetingpoint was bij een metrostation en we gingen in het metrostation een verscholen deur door, waarna we in een gebruikte schuilkelder kwamen. Een erg enthousiaste gids leidde ons door het gangenstelsel met veel spullen die daar gevonden waren, inclusief wapens en explosieven. Dit was heel gaaf en echt een aanrader! We sloten de dag af met de laatste kerstmarkt van de vakantie in het Nikolaiviertel, wat het oudste deel van Berlijn is. Hier staat ook een van de oudste kerken van Berlijn, de Marienkirche. Al met al een hele leuke week!

   

Sluiten