Breaking Borders | Sytze Zeilstra

Daar sta je dan. Helemaal alleen stap je uit het vliegtuig en na slechts enkele uren ben je door de Australische immigratie heen. Het is al donker, en met je zware koffer heb je geen idee waar je nu precies heen moet. Het duurt even voor je het systeem snapt en na goed zoeken kom uiteindelijk terecht bij het studentenhuis met dertig man aan het strand waar je gelijk in de sfeer wordt gezogen. Je exchange aan de andere kant van de wereld is dan toch echt begonnen. 

Sydney is een schitterende miljoenenstad. Van het iconische Opera House dat je direct aan de haven ziet liggen naast de Harbour Bridge tot de bijna eindeloze opties voor outdoor activiteiten in de omgeving van de metropool. Gedurende de uitwisseling woonde ik aan één van de vele stranden in Sydney. Vlak naast het karakteristieke Coogee Beach maakt het nemen van een frisse ochtendduik bij zonsopkomst of een watermeloen op een van de groene velden, niet het slechtste begin van je dag. Ook ben je zo met het OV bij het befaamde Bondi, waar je snel een surfplank pakt en het water in springt om te gaan liggen wachten op die ene juiste golf die je helemaal mee terugneemt naar het strand. De meeste mensen hier zijn er erg laid-back en easy-going en het ‘Australische matje’ is een vaak voorkomend stijl icoon. Dit maakt de Australische levensstijl een ware cultureshock vergeleken met Nederland.

De universiteit is hier dan ook een stuk anders dan in Rotterdam. Waar Erasmus je vrijlaat en je het zelf laat uitzoeken, word je hier aan UNSW, University of New South Wales, wat langer aan je handje vastgehouden. Dit zorgt ervoor dat de begeleiding erg hoog is, maar gaat ten koste van de eigen input. De inhoud van de vakken maakte dit echter weer goed. Met betrokken professoren en veel field-trips naar bijzondere plekken in de stad die voor de meeste toeristen verborgen blijven, zijn de vakken erg speciaal.

Maar naast de universiteit en stad is er ook buiten de metropool genoeg te zien. Met wilde wallaby’s en kangoeroes in Jervis Bay en het hiken in de Blue Mountains zijn de landschappen rondom Sydney een wilde natuur die het ontdekken daarvan het gevoel van de explorers meebrengt. Als exchange student heb je daarnaast ook voldoende tijd om de rest van het continent te verkennen. Roadtrippen langs de oostkust en in de Outback was een van de gaafste dingen die ik hier heb gedaan. Het eindeloze oranje woestijnlandschap in de Outback en de ontelbare kleuren van het Great Barrier Reef zijn totaal tegenovergestelde werelden, maar even adembenemend! Australië is enorm groot waardoor de tijd voorbijvliegt en voor je het weet is het nieuwe jaar al bijna daar.

De winter feestdagen zijn deze uitgave het thema van de Duplomaat en zijn Down Under net zo groot, ook al zijn de seizoenen omgekeerd. Kerstversiering in de volle zomer is een speciaal aanzicht. Zeker wanneer je versierde kerstbomen ziet staan tussen de palmbomen in de stad. Er staat sneeuwdecoratie in de winkels en huizen, ook al heeft een groot deel van de Australiërs nog nooit sneeuw gezien! Dit maakt onder andere kersttruien erg grappig, waar de kerstman al surfend pakjes bezorgd en in de dennenbomen een koala zich verschuilt. Daarnaast is N.Y.E! (New Years Eve) een mega event in Sydney en de rest van Australië. In de duizenden komen mensen naar de havens voor de vuurwerkshows. Waar het nieuwe jaar door één van de eerste landen wordt ingeluid met een knallende voorstelling.

Al met al is een exchange naar Australië een grote aanrader voor iedereen. Of je nu van reizen en natuur houdt of het leven in een miljoenen metropool. Het ontdekken van de diverse landschappen die het continent te bieden heeft, laten een ongekende indruk achter. Sydney is hiervoor een geweldig startpunt en vanuit de warme zomer wens ik ieder nog de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Sluiten