Conflicten in de wereld

Haïti

Politieke crises, bendeoorlogen en natuurrampen in Haïti. Het land heeft al jaren te maken met eerder genoemde feiten. Zo werd in de nacht van 6 op 7 juli 2021 president Jovenel Moïse in zijn eigen huis vermoord door huurmoordenaars. Daarna werd het presidentschap door verschillende politici opgeëist. Uiteindelijk werd Ariel Henry beëdigd als premier en waarnemend president, maar ook hij heeft moeite om zijn gezag onder controle te houden. Daarnaast heeft het land ook te maken met bendeoorlogen. Dit betreft extreem geweld tussen criminele bendes. Op 14 augustus 2021 werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Hierbij zo’n 2.300 doden en daarnaast raakten zo’n 12.500 mensen gewond. Vooralsnog is dit de laatste grote natuurramp die Haïti heeft getroffen, maar in het verleden heeft het land ook te maken gehad met andere aardbevingen, overstromingen en orkanen.

Israël & Palestina

Het Israëlisch- Palestijns conflict betreft het conflict omtrent de soevereiniteit van de staat Palestina. De aanleiding hiervoor was het einde van Britse mandaat en de terugtrekking van Britse troepen op 15 mei 1948, zonder dat er een overeenkomst was bij beide partijen over de verdeling van het gebied. Als reactie hierop werd door David Ben-Gurion eenzijdig de staat Israël uitgeroepen, waarna de omringende Arabische landen het voormalig Britse mandaatgebied binnenvielen. Het conflict heeft vele fasen gekend van bezetting en erkenning van zowel Israël als Palestina. De laatste verandering van de situatie dateert begon op 6 mei 2021 toen er een conflict ontstond tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie over een beslissing van het Hooggerechtshof van Israël over de uitzetting van Palestijnen. Dit leidde tot raket- en luchtaanvallen over en weer. Uiteindelijk werd er op 21 mei 2021 een voorlopige wapenstilstand gesloten.

Sinds: 15/05/1948
Sterfgevallen op 08/11/2022: minimaal 100.000 mensen

Rusland & Oekraïne

De Russisch-Oekraïense Oorlog is een gewapend conflict tussen Rusland samen met pro-Russische separatisten tegenover Oekraïne. De oorzaak van het conflict is het afzetten van de die pro-Russische Oekraïense president, Viktor Janoekovytsj, in februari 2014. Dit leidde tot pro-Russische protesten in delen van Oekraïne, waarna Russische soldaten de controle overnamen op delen van Oekraïens grondgebied en Rusland overging tot de annexatie van de Krim. Rusland steunde daarnaast de separatisten in de oostelijke Donbass-regio.  Met het oog op een militaire nederlaag ondertekende Oekraïne de akkoorden van Minsk, voor een groot deel op basis van Russische voorwaarden. Sindsdien hebben de separatisten de gebieden Donetsk en Loehansk in handen.
Op 24 februari 2022 kondigde de Russische president Vladimir Poetin een ‘speciale militaire operatie’ aan, waarna het Russische leger Oekraïne binnenviel vanuit Rusland, de Krim en Wit-Rusland.                                                                                                                                                                                      
Sinds: 20/02/2014
Sterfgevallen op 08/11/2022: minimaal 38.000 mensen

Myanmar

Protesten in Myanmar. Op 1 februari 2021 werden de parlementsverkiezingen gevolgd door een staatsgreep van het leger, onder leiding van generaal Min Aung Hlaing. Bij deze coup werden politiek leidster Aung San Suu Kyi en president Win Myint afgezet. Na de staatsgreep werd door de nieuwe regering een stratocratie ingesteld. Een stratocratie betreft een staatsvorm geleid door militairen. De machtsovername van het leger heeft in Myanmar geleid tot grootschalige protesten. De demonstranten eisten onder meer het vertrek van generaal Min Aung Hlaing en vrijlating van de politieke gevangenen. Het militaire regime heeft vanaf het begin hard opgetreden tegen de demonstraties.

Sinds: 01/02/2021
Sterfgevallen op 08/11/2022: minimaal 1.000 mensen

Sluiten