De Verenigde Staten: Midterm verkiezingen

Het is weer zo ver, verkiezingen in de Verenigde Staten. Op 8 november gaan de Amerikanen weer naar de stembus, dit keer niet voor een nieuwe president, maar voor een nieuw congres. Dat is niet niks. Hoewel de Democraten de afgelopen termijn de meerderheid bezaten in congres, al was het een zeer magere, staat die meerderheid nu op zeer losse schroeven. 

Even in het kort, wat zijn de Amerikaanse midterms? De term zelf zegt het eigenlijk al, het zijn de verkiezingen die midden in een termijn van een presidentschap vallen. Bij deze midterms worden alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden verkozen, een derde van de senatoren in de Senaat, en ook op statenniveau worden veel overheidsfuncties verkiesbaar gesteld. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat vormen tezamen met de vicepresident het congres. Het zijn de parlementen in Amerika die de wetgevende macht bezitten, je zou het enigszins met de Tweede en Eerste Kamer in Nederland kunnen vergelijken. 

Op dit moment bezitten de Democraten negen zetels meer in het Huis van Afgevaardigden, en zijn de 100 senatoren 50/50 verdeeld, maar hebben de Democraten de doorslaggevende stem dankzij de democratische vicepresident en voorzitter van de Senaat: Kamala Harris. Hoewel de Democraten afgelopen zomer nog de wind in de rug hadden, hebben ze het nu moeilijk. Hot topics zoals hoge inflatie, stijgende brandstofprijzen en toenemende criminaliteit leiden tot veel onvrede, en dit helpt vooral de Republikeinen in hun campagnes. Er wordt vooral gewezen op het economische steunbeleid van Biden als de boosdoener voor de economisch verslechterde situatie. En omdat de Amerikanen naar verwachting vooral zullen stemmen vanuit economisch oogpunt, is er een aanzienlijke kans dat de Democraten hun meerderheid in congres zullen zien verdwijnen. Dat kan Biden wel eens flink gaan tegenzitten in het uitrollen van zijn beleid. 

Daarnaast zijn er nog altijd heel veel Trump aanhangers die menen dat de uitslag van de presidentschapsverkiezingen van 2020 frauduleus waren, zo’n 70% van deze trumpisten gelooft dit. Het is dan ook zeer reëel dat deze grote groep trumpisten de uitslag van de midterms van 2022 in twijfel zullen trekken. Dat is misschien wel het meest zorgwekkende aan deze verkiezingen: de Amerikaanse democratie wordt ondermijnd door hun eigen kiezers…

Hoe hebben de Amerikanen uiteindelijk gestemd? Zie hier de uitslag van de midterms van 2022:

Meer weten over het Amerikaanse politieke stelsel? Bekijk de artikelen in de Duplomaat themaweek over de Amerikaanse verkiezingen in 2020 op www.duplomaat.nl.

 

Bronnen:

Sluiten