Breaking Borders | Paul Beens

Voor deze editie van breaking borders ben ik gevraagd om een stukje te schrijven over mijn ervaringen als exchange student in Zuid-Afrika en ook het thema van deze editie van de duplomaat te behandelen. Dit laatste is niet zo moeilijk aangezien het thema ‘conflict’ is. Dankzij de hectische geschiedenis van Zuid-Afrika zijn er helaas genoeg conflicten om over te schrijven. Aangezien ik gedurende mijn exchange onder andere het vak geschiedenis van Zuid-Afrika heb gevolgd, zou ik met gemak dit hele artikel vol kunnen schrijven over alle conflicten die er zijn geweest. Maar jullie zitten waarschijnlijk niet te wachten op een geschiedenisles, daarom zal ik mij beperken tot mijn ervaringen in Zuid-Afrika en hierbij enkele gevolgen van de conflicten naar voren laten komen. Want hoe is het nou om in een land te leven waar apartheid tot 30 jaar geleden bestond en waar niet alles zo geregeld is als in Nederland?

Ik begin ook gelijk bij een van de gevolgen van apartheid. Zuid-Afrika is namelijk niet een van de veiligste landen om je exchange door te brengen. Dit komt door de enorme kloof tussen arm en rijk, waardoor heel veel mensen hun geluk zoeken in de criminaliteit. Dit is een van de gevolgen van het apartheidsregime. De veiligheid van studenten wordt gelukkig geprobeerd door de universiteit zo goed mogelijk gewaarborgd te houden en als (exchange-)student leef je in een soort gated-community. Daarnaast is er een hek om de hele campus en kan je bij toegangspoorten naar binnen met je studentenkaart. Verder hebben we in de eerste week drie security-meetings gehad, hierbij werd verteld wat je juist wel en niet moest doen. Daarbij werd niet achterwege gelaten wat de consequenties konden zijn als je dit niet opvolgde. De horrorverhalen vlogen ons namelijk in geuren en kleuren om de oren. Gelukkig heb ik mezelf dankzij deze meetings tot zo ver wel uit de problemen kunnen houden.

Nu klinkt Zuid-Afrika misschien niet als het leukste land om te verblijven, maar het is echt een geweldig ervaring om hier een exchange semester door te brengen. Ondanks de slechte verhalen over veiligheid heeft 95% van de mensen geen kwaad in de zin en zijn ze altijd bereid om je te helpen. Zo is er tijdens het uitgaan bijvoorbeeld een enorm verschil in muzieksmaak tussen witte en zwarte mensen. Dit zorgt ervoor dat het uitgaansleven bijna compleet gescheiden is. Als exchange studenten vinden wij het ook leuk om naar kroegen te gaan waar normaal bijna alleen zwarte mensen zijn. Vaak komen er dan mensen naar ons toe of we op ons gemak zijn en of niemand ons heeft lastig gevallen. Dit is een van de vele voorbeelden dat Zuid-Afrikanen het zelf niet altijd makkelijk hebben, maar ze toch altijd heel vriendelijk en behulpzaam zijn.

Daarnaast is Zuid-Afrika een geweldig land om te reizen. Van de adembenemende uitzichten tot het proberen te spotten van de big 5. Het land heeft zoveel te bieden dat zelfs 5 maanden niet genoeg zijn om alles te zien. Zelf heb ik onder andere safari’s gedaan in het beroemde Kruger park, maar ook in minder bekende parken zoals Addo Elephant Park, Isimangaliso Wetlands Park en Hluhluwe-iMfolozi Park. Hierbij zie je veel dieren van dichtbij zonder dat ze zich zorgen maken dat jij in de buurt bent. Met als absoluut hoogtepunt cheeta’s die hun net vers gevangen prooi eten. Want zoals het dit thema bedraagt, zijn er ook in de natuur conflicten en is het een gevecht om te overleven.

Helaas geldt deze onbezorgdheid wat betreft mensen niet voor alle dieren in alle parken. In sommige parken kun je aan de sporen (voetafdrukken, poep, etc.) zien dat de dieren er zijn, maar je zult ze bijna nooit tegenkomen omdat ze bang zijn voor mensen. Dit probleem is in de laatste jaren steeds groter geworden door een langdurig slepend conflict, namelijk de stroperij. De regering probeert dit tegen te gaan, maar door corruptie is een oplossing erg lastig uit te voeren. Ondanks dit heb ik gelukkig heel veel dieren van dichtbij mogen spotten en heb ik tot nu toe 4 van de big 5 gezien.

Naast de adembenemende uitzichten en vermoeiende wandeltochten zie je ook ontzettend veel van het land tijdens het reizen. Op deze manier leer je het land veel beter kennen. Zuid-Afrika doet bijvoorbeeld enorm zijn best om de natuur te beschermen. Kuststroken die we in Europa allang vol zouden hebben gebouwd, staan hier helemaal leeg. Aan de andere kant is er in heel veel arme gebieden geen afvalverwerking en slingert er overal plastic afval rond.  Dit is niet het enige punt waarbij gebrek aan goede organisatie ontbreekt, zo bestaat het fenomeen loadshedding. Dit betekent dat een x aantal uur per dag de stroom wordt uitgeschakeld omdat het systeem het anders niet aankan. Hierdoor moet je zorgvuldig plannen qua eten, studie en sporten.

Het leven als exchange student in een land als Zuid-Afrika is dus niet altijd even makkelijk als in Nederland, maar wel ontzettend leerzaam en een echte levenservaring. Zo zie je bijvoorbeeld de gevolgen van apartheid in de welvaartskloof tussen witte en zwarte mensen, al probeert de regering die steeds kleiner te maken. Moet je goed nadenken waar je naartoe gaat en wil je vanaf de schemering eigenlijk niet meer alleen over straat. Aan de andere kant zie je de meest prachtige natuur en dieren en leer je ontzettend veel mensen kennen, zowel exchangestudenten als lokale bevolking. Het is kortom een ervaring die ik iedereen kan aanbevelen.

Sluiten