Hoe overleef ik de universiteit?

Ik herinner mij mijn eerste ‘lesdag’ op de universiteit nog al te goed. Vol frisse moed, maar ook wel wat zenuwen, stond ik met een nieuw vriendinnetje die ik in de Eurekaweek had ontmoet een half uur te vroeg voor het lokaal te wachten. In plaats van in vijf minuten naar school fietsen, moest ik nu een uur reizen met het openbaar vervoer. Ik had nog geen idee wat me te wachten stond dat eerste jaar, maar achteraf kan ik zeggen dat je eerste studiejaar een van je beste jaren wordt. Omdat er zoveel verandert staat dit artikel in het teken van ‘Hoe overleef ik ….’, zoals de succesvolle kinderboekenreeks van Francine Oomen luidt (FUN FACT: zij is op dit moment een nieuwe ‘Hoe overleef ik’ aan het schrijven waarin hoofdpersonage Rosa ondertussen een twintiger is).

In korte tijd verandert je leven enorm, het is alsof je leven een serie is en je nu begint aan seizoen 3. Nieuwe personages, nieuwe plekken en een nieuwe jij. Want door de grote verandering in omstandigheden zal ook jij je aanpassen. Want ga je op jezelf wonen? Hoeveel contact ga je houden met vvv’tjes (vrienden-van-vroeger)? Ga je bij een studie-, sport- en/of studentenvereniging? Ga je werken of ome DUO inschakelen? Vind je je studie wel leuk en ga je je BSA halen?

Het belangrijkste is om rustig te blijven, in je omgeving rond te vragen naar wat anderen doen en waarom, en op basis daarvan je eigen beslissing te maken. Als je besluit om op kamers te gaan, is het handig om je in te schrijven bij Stadswonen Rotterdam, in Facebook-groepen te gaan en bepaalde Instagram pagina's te volgen. Je stuurt dan een berichtje naar een huis, waarna je wellicht samen met een paar anderen wordt uitgenodigd om te komen ‘hospiteren’.

Maak daarnaast in je eerste jaar als student gebruik van open feesten van studenten- en sportverenigingen om de sfeer te proeven en te beslissen of je volgend jaar lid wil worden. Dit is zeker geen must! Er zijn genoeg studenten die besluiten om nergens lid te worden en actief te zijn bij hun studievereniging, wat ook erg leuk is ;). Tip: ga op woensdag uit bij ‘De Vrienden’, dan hoef je namelijk geen entree te betalen en de sfeer is altijd goed.

Tot slot werkt de universiteit op een andere manier dan dat je gewend was op de middelbare school. Je zal in de eerste week veel nieuwe websites tegenkomen. De belangrijkste zijn: Canvas (hier vind je alles over elk vak, een soort Magister), OSIRIS (hier worden cijfers gepubliceerd) en Timetables (hier vind je je rooster). Als dubbelstudent moet je opletten dat je jezelf moet inschrijven voor alle rechtenvakken! Hierover krijg je per periode een e-mail. Doe dit gelijk, anders vergeet je het en moet je een mail sturen naar studiepuntesl@law.eur.nl om het op te lossen. Tot slot: stress niet te veel. Dubbelstudenten zijn vaak erg gemotiveerd en willen zoveel mogelijk punten halen in hun eerste jaar. Een paar sterstudenten krijgen het voor elkaar om in hun eerste jaar 120 studiepunten binnen te slepen, dit is heel goed, maar echt niet nodig. De universiteit raadt je aan om in je eerste jaar 81 punten te halen, maar minder mag ook.

Tot slot, maak fouten en leer er weer van (of niet), maak vrienden voor het leven en probeer de balans te vinden tussen leren en vrije tijd. Geniet in ieder geval met volle teugen van de aankomende jaren, men zegt niet voor niks dat je studententijd de beste tijd van je leven is!

Sluiten