Moeten we zonnebrand nog aansmeren?

Wie kent het niet? De geur van zonnebrand zodra de zon weer een beetje door de wolken verschijnt. Of het prikkende gevoel als het per ongeluk in je ogen komt, het zand dat aan je vastplakt of de tijd die je hoort te wachten voordat je kan zwemmen. Voor veel Nederlanders is zonnebrand toch wel een essentieel product om mee te nemen op zonnige dagen. Er wordt vaak gezegd: “vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje”, maar toch wil men liever niet verbranden. Maar wat doet zonnebrand dan precies?

SPF

Zonnebrand bestaat in verschillende vormen, maten en sterktes. De sterkte van zonnebrand wordt aangegeven door SPF, dit staat voor Sun Protection Factor. SPF geeft aan hoeveel UV B-lading de zonnebrand zou kunnen absorberen en reflecteren. De tijd waarin je beschermd zou zijn, wordt over het algemeen gemeten door de formule: tijd dat je normaal zou verbranden x de SPF. Het wordt wel aangeraden om veel eerder al in te smeren dan dat die tijd voorbij zou zijn. Zonnebrand beschermt namelijk veel slechter tegen UV A-lading. Dat is de straling die juist dieper en langduriger in de huid gaat en een grote oorzaak kan zijn van veroudering en huidkanker. De uv A-lading kan bijvoorbeeld ook op bewolkte dagen of wanneer men achter glas zit effect hebben. Dit betekent niet dat uv B-straling minder vaak huidkanker veroorzaakt; deze straling is veel korter maar sterker aanwezig en vormt dus ook een gevaar. Welke zonnebrand je moet gebruiken kan ook afhankelijk zijn van je huidtype en kleur. Mensen met meer pigment hebben namelijk al meer resistentie tegen zonnestralen en zullen daardoor een minder hoge SPF nodig hebben.

Kritiek

In de afgelopen weken zijn verscheidene mensen tot uiting gekomen geen zonnebrand meer op te doen, omdat dat kankerverwekkend zou zijn. Deze bewegingen zijn vooral terug te vinden onder rechts-nationalisten en personen die een sterke voorkeur hebben voor natuurlijke producten. Volgens hen is zonnebrand vergif. In plaats van dat de zonnebrand zou beschermen tegen kanker, zou het zelf kankerverwekkende stoffen bezitten. Veel medici en dermatologen zijn echter stellig van mening dat daar geen bewijs van is, zonnebrand wordt al vele jaren gebruikt en er zijn geen lange termijn schadelijke effecten ontdekt zou bevatten. Daarentegen wordt nogmaals benadrukt dat huidkanker pas echt slecht voor je is. Niet alleen medisch geschoolde mensen hebben kritiek op de opmerkingen van de anti-zonnebrand groep, op sociale media is een storm van berichten rondgegaan, waarin de mening van de niet-smeerders wordt afgekeurd. 

Kern van waarheid

Dat zonnebrand geen schadelijke onderdelen bevat, is echter niet altijd waar. Soms zijn er gevallen waarbij er wel gevaarlijke stoffen in de zonnebrand zitten, zoals vorig jaar bij producten van Johnson & Johnson gebeurde. Daar moesten de producten toen terug worden geroepen in verband met de onder andere kankerverwekkende stoffen. Is het echter een reële angst om aan te houden dat elke zonnebrand schadelijk is? Nee, producten uit de supermarkt moeten bijvoorbeeld ook soms worden teruggeroepen door fouten, terwijl andere producten wel goed zijn. Vervelend is het misschien wel, echt schadelijk uiteindelijk vaak niet. 

Conclusie

Zonnebrand is voor veel huidtypes essentieel om op een veiligere manier van de zon te kunnen genieten. Dit beschermt namelijk veel tegen uv B-straling. Ondanks dat er kritiek is dat zonnebrand kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen zou bevatten, zijn medici het daar niet mee eens en sporen zij nog steeds aan gewoon zonnebrand te gebruiken. Het beschermt namelijk tegen huidkanker en veroudering en dat is belangrijk. Anders voel je je over een jaar al als een duplosauriër. 

Bronnen

  • Dermalogica. (z.d.). Het verschil tussen UVA en UVB stralen | Dermalogica. Geraadpleegd op 25 mei 2022, van https://www.dermalogica.nl/huidadvies/post/zonde-zonbescherming/
  • Dongen, A. (2022, 14 mei). Na vaccins zweren sommigen nu zonnebrandcrème af: ‘Weet je wat pas gevaarlijk is? Huidkanker’. AD.nl. Geraadpleegd op 25 mei 2022, van https://www.ad.nl/binnenland/na-vaccins-zweren-sommigen-nu-zonnebrandcreme-af-weet-je-wat-pas-gevaarlijk-is-huidkanker~af7ec853/
  • Grotenhuis, L. T. (2021, 25 mei). Wat is SPF? Consumentenbond. Geraadpleegd op 25 mei 2022, van https://www.consumentenbond.nl/zonnebrand/wat-is-de-spf#:%7E:text=De%20factor%20is%20kort%20gezegd,die%20zonnebrand%20met%20SPF%2030
  • KWF. (z.d.). Alles over zonnebrandcrème. KWF Kankerbestrijding. Geraadpleegd op 25 mei 2022, van https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zon-uv-straling-en-huidkanker/zonnebrandcreme/alles-over-zonnebrandcreme
Sluiten