Hoe staat het er voor in Plaswijckpark?

Het is voor vele Rotterdammers een waar begrip: een dagje Plaswijckpark. Jaarlijks trekt dit recreatieoord honderdduizenden bezoekers uit Rotterdam en omstreken. De afgelopen twee jaar was dat wel anders. Door het coronavirus was het park gedwongen om voor lange tijd zijn deuren te sluiten. Terwijl de geldinstroom opgdroogde, liepen de vaste lasten gewoon door. Helaas werd dit prachtige familiepark een jaar geleden ook nog eens opgeschrokken door een andere ramp: in de nacht van 26 op 27 januari brak er een vreselijke brand uit die een deel van het park verwoestte. Kan Plaswijckpark al dit onheil overleven? 

Het Plaswijckpark

In 1923 werd Plaswijckpark opgericht door de Rotterdamse horeca-ondernemer C.N.A. Loos. Wat begon als een paar wandel- en speeltuinen in Hillegersberg-Schiebroek, groeide al snel uit tot een veelzijdig recreatieoord. Het park heeft een grote dierencollectie, binnen- en buitenspeeltuinen, maar ook een picknickweide en een rondvaartboot. Verder vervult het park historisch gezien ook een sociale functie. Vanwege de lage toegangsprijs is het park namelijk een uitje voor Rotterdammers met een kleine portemmonee. Zo valt er voor bezoekers van alle leeftijden én inkomens wat te beleven en heet het met recht een familiepark.

2020-2021: Twee rampjaren

In maart 2020 moest Plaswijckpark voor het eerst zijn deuren sluiten vanwege de coronapandemie. Dit zorgde, ondanks de steunmaatregelen van de overheid, voor een groot inkomensverlies. De timing kon niet ongelukkiger, want precies op dat moment vond er een ware geboortegolf plaats in het park. Er werden maar liefst zes babyzwanen, twaalf lammetjes, vijf wallaby’s, zes stokstaartjes en twee otters geboren. Dat kost veel geld, maar het park vond hier een creatieve oplossing op. Wie Plaswijckpark wilde steunen kon ‘kraampakketten’ met hun favoriete voedsel kopen voor de pasgeboren dieren. Onder de donateurs werden speciale privébezoeken verloot, waarbij het mogelijk was om de dieren zelf te voeren.

Op 26 mei 2020 was het eindelijk zover: Plaswijckpark mocht (al was het met een beperkt aantal bezoekers) weer open! Helaas volgde daarna, zoals we allemaal weten, toch lockdown op lockdown. Hierdoor was het recreatiepark niet alleen in 2020, maar ook in 2021 voor langere tijd gesloten. Als klap op de vuurpijl brandde in de nacht van 26 op 27 januari 2021 het theatergebouw van het familiepretpark volledig af. Gelukkig vielen er geen gewonden en werden ook alle dieren op tijd in veiligheid gebracht.

Opzet in het spel?

De brand bleek aangestoken te zijn en de politie ging met man en macht op zoek naar de dader(s). De voorzitster werd door dit nieuws tot tranen gebracht en vroeg zich bij regionale zender Rijnmond af wie er in vredesnaam zo gek zou zijn om zo’n mooi park in brand te steken. Er circuleerden veel filmpjes van de brandstichting op Snapchat en al snel konden twee daders aangehouden worden. Dit bleken jongens van slechts 14 en 15 jaar oud te zijn.. Uiteindelijk kwam naar boven dat een kampvuurtje van oude kerstbomen de oorzaak van de brand was. De rechtbank legde de daders jeugddetentie en meerdere maatregelen op die moeten voorkomen dat ze opnieuw de fout in gaan. Toch was Plaswijckpark niet rancuneus. Het bestuur van het park wilde zelfs meedenken hoe de jonge brandstichters hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Volgens bestuurslid Ans Westplate was het namelijk niet de bedoeling van de jongens om zoveel schade aan te richten maar was er sprake van een inschattingsfout. Ook vond het bestuur het fijn om welgemeende excuses te ontvangen van de daders.

En nu?

Excuses draaien echter de tijd niet terug en blijft het een feit dat er een enorme schade is aangericht in Plaswijckpark. Gelukkig liet het bestuur weten dat het park verzekerd is voor brandschade. Toch kwam er ook een stortvloed aan lieve berichten en vooral donaties binnen van trouwe bezoekers, bij elkaar leverde dit meer dan twee ton op!

Plaswijckpark heeft een heftige twee jaar achter de rug. Toch heeft het park de afgelopen tijd creativiteit en veerkracht laten zien, en bleek er een trouwe schare aan fans te zijn die het park door dik en dun steunen. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat ook de toekomstige generaties Rotterdammers zullen blijven genieten van Plaswijckpark.

Bronnen

Sluiten