Opmerkelijke verkiezingsstrategieën

Nu de gemeenteraadsverkiezingen weer voor de deur staan, worden ook alle marketingtrucs weer ingezet. De stemwijzer wordt volop ingevuld en laat je nadenken over het meest uiteenlopende scala aan onderwerpen. Moet de de hondenbelasting worden afgeschaft en moet de gemeente geld steken in hulp bij relaties om scheidingen te voorkomen? Het merendeel van de vragen is niet te beantwoorden wegens een gebrek aan informatie. Om irritaties te verzachten is het aan te raden om te focussen op hoe partijen zich willen onderscheiden.

Hier volgen 6 opvallende marketingstrategieën!
 

1 Christen-Democratisch Appèl, Berg en Dal

 

urfcbmnjF6OJ7ltnvIloBHvIXMCZS8I6WbR5cNAOtZc8H5RzGZwbIF7UkvD5MiSkODPqsTYagXS7Fg5TXgUqgap9uWmYwE_Wwe-B6PlJPYmY81wlKoCvl_yQb_Jx0-5WIWTVTAgo

We beginnen in het kleine dorpje Berg en Dal. Daar plaatste de lokale CDA - nota bene op internationale vrouwendag - vol trots dat BIJNA 30% van de kandidatenlijst uit vrouwen bestaat. Deze trots lijkt mij anno 2022 lichtelijk misplaatst. Maar wellicht is 40% non-binair, dan is het wel weer een goede prestatie.

2. Rijswijks Belang, Rijswijk

0FMaxP3RG-E9a4zydgM-d5dCAFhgo5mNKMfmV6vyDFgLmmVx8ymWW85z8yrz6lFV-Q6V3dk8VDtmVQXTXIqF0_eB1aWVkZkExTYdNsUvy_WWQIvZYX00Re6qorB8cYdb3_enSikH

De plaatselijke partij Rijswijks Belang voelt de noodzaak om het Nederlands cultureel erfgoed te bewaken. Naast dat er inhoudelijk natuurlijk redelijk wat bezwaren kunnen bestaan, is het ook een bijzondere combinatie van een jaarlijkse kermis en 4 mei dodenherdenking in 1 rijtje. De definitie van de dodenherdenking is ook wat beperkt, maar dat past op zich goed bij dit puntje. Het ziet er ook niet naar uit alsof Bevrijdingsdag en Kerstmis binnenkort gaan verdwijnen. De vraag is ook in hoeverre zij op gemeentelijk niveau hier invloed op uit kunnen oefenen. Maar ja je kan maar beter laten weten wat je idealen zijn.

3. Partij voor de Dieren, Utrecht

DOdjLGS6i-RMnNptVSwVkbzHFJUkDQ05A4QFfpZopZ3DeqpKMHxOMssqhOrSlPW5r_FsdfqS-YPMU3qrxTIiiS17PRBWf__lDlAIAcP7_MTOxRLT8IFyoldLuSYHy8kv0dGiuD9G

Zoals we de Partij voor de Dieren kennen zetten zij zich dit jaar wederom in voor de belangen van de dieren. Een kleine domper is het dan wel dat niet iedereen op de lijst van deze idealistische partij deze idealen naleeft: niet iedereen is veganist. Dat doen ze misschien om het publiek nog wat te vergroten, maar voor zo een uitgesproken partij schuurt dat toch wat.

4. Lijst Meeuwissen, Rotterdam

_lDmL8ge5rnHoZptSEuqFiNZUWmTAP_3WuLI677-0rZ4a3z_PybUi5UoILw5JJ8G5ICVMAgOeE9ECo0Mp8INQLfMD2TQ1chMHoepoqu10kCzT90FbAvFJphJbw6Pw25MSGh2hJdr

De PVV doet dit jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, maar Lijst Meeuwissen biedt een interessant alternatief. De zin “Nul is nul” laat zien dat ook zij een uitgebreide humaan plan van aanpak voor de vluchtelingencrisis hebben. Deze plaatselijke partij denkt waarschijnlijk graag mee aan hoe de opvang in de herkomstregio verbeterd kan worden. 

-wYKrPqIV0M4s3xe3a2I1PLzFj-yWJWgEm3nGWbVEefj5d7VkUgVfzvfVgIPiZRWafP8FgH-_fbYnXGfQWDvbIoU0mbx-lGeo5cmAT2scjAioSJ2XNguuLW4BxBqtnQS_-Tr3x2T

Ook over het aanpassen van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom doet de partij stevige uitspraken. Het is wel een interessante manier om naar dit probleem te kijken. Pesten is anno 2022 natuurlijk een breed begrip en dient niet getolereerd te worden.

5. Wij kleurrijk Rotterdam, Rotterdam

FBiJbb1PgRetbnDUCWW-yoVI9t3yuOEDujXsJfg1OOGQYbT5YrVFgQjGlD4-VX0A6w8m5_ZJbttE10R54fP5sWQnD3eImZahCOTXhd3CMxzGtRinaFOGonXbIarpZIIcRaY87PT0

Bij de vraag of de gemeente geld moet steken in hulp bij relaties om scheidingen te voorkomen,Wij Kleurrijk Rotterdam (WKR) komt met een mooi alternatief. Sowieso ben ik erg benieuwd hoeveel vragende blikken deze vraag heeft opgeworpen, maar het is goed om soms na te denken over nieuwe zaken. WKR deed dat ook en kwam met het geweldige idee om aan te tonen dat je elkaar al langer kent. Ik vrees dat er een klein gebrek aan juristen is bij WKR. Het klinkt meer als iets wat iemand die de dag ervoor iets te diep in het glaasje heeft gekeken bij een brainstorm op tafel gooit.

Wel moet ik deze partij credits geven, gezien ze bij een aantal vragen in de stemwijzer geen van beide kozen met als reden dat ze nog meer onderzoek moeten doen. Dat lijkt mij een eerlijk en terecht antwoord. Het zijn ook enorm veel onderwerpen waar je als kleine partij allemaal een gefundeerde mening over moet hebben.

6. Forum voor Democratie, Doetinchem

 

mjLoNXLjpyoY-NmOoKEm1XKAx75RPLTXd5-gsWko7-hk6SMNsGL5ahwD6MB8bHbunVnsuYvdSYvpKwoDdxtYG9IHB9NjVFJy7qCaIEUWVCYhx43r99exeQ-oUn_1G0WeX-O9g8il

Als laatste opvallende marketingstrategie is hier dan nog de veelbesproken poster van Forum voor Democratie. Ik vraag me echt zeer af wat het idee hierachter was. Het lijkt mij sterk dat mensen stemmen voor een partij met dezelfde humor. Meer woorden moeten er misschien ook niet aan vuil gemaakt worden.

Stem!

Mocht je jouw keuze nog meer willen onderbouwen lees dan vooral de verkiezingsprogramma's, die overigens ook erg vermakelijk zijn. EN het belangrijkste natuurlijk: ga stemmen!

Sluiten