Straatintimidatie

Het is 2022, een aantal jaar na de grote metoo-beweging. Nog steeds is er ontzettend veel sprake van straatintimidatie in Nederland. Zo krijgt 94 procent van de vrouwen hier jaarlijks mee te maken. Ook al zijn er door corona soms minder mensen op straat, blijft dit percentage dus nog steeds aanhouden. Geen actie lijkt werkelijk veel te helpen, is er een andere tactiek nodig?

Intimidatie en catcallen

“Straatintimidatie is een verbale, non-verbale of fysieke ongewenste toenadering in de openbare ruimte” (slachtofferwijzer.nl). Veel mensen zien straatinitmidatie vooral als de intimidatie van vrouwen, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Het gaat om elke vorm van intimidatie en komt ook vaak voor bij andere minderheden, zoals bijvoorbeeld lhbti’ers. In de volksmond wordt het woord ‘catcallen’ ook vaak gebruikt om verbale seksuele intimidatie jegens vrouwen aan te duiden. Dit woord stamt af uit de theaterscène van de 17e eeuw, waarbij men zocht naar een chiquere versie van boe roepen. Dit deed men uiteindelijk door katten gesis na te doen, waardoor het woord een negatieve betekenis heeft gekregen. 

Ontstaan straatintimidatie

ReGain heeft uitgezocht dat het begin van catcallen terug te vinden is een aantal cartoons van Tex Avery. Daarin zou een wolf, door fluitsignalen te geven, een vrouw naar zich toe lokken en versieren. Deze scène heeft een inspiratie geleverd voor menig man om zo een poging te doen tot vrouwen versieren, van daaruit is straatintimidatie verder ontwikkeld. Veel mannen zien hun opmerkingen nog steeds als complimenten in, waardoor zij niet altijd kunnen begrijpen dat vrouwen zich er onveilig door kunnen voelen. Veel mannen zien het ook als een grapje met wat vrienden om een vrouw zo te benaderen. 

Gevolgen

Catcallen heeft soms ernstige invloed op de mentale gesteldheid van vrouwen. Door catcallen voelen zij zich geobjectiveerd, wat een hele grote invloed kan hebben op hun zelfverzekerheid en waardoor hun zelf objectificatie ook groeit. Er zijn zelfs vrouwen die door deze negatieve effecten een psycholoog of therapeut nodig hebben. Bovendien zorgt het catcallen, afhankelijk aan de situatie, voor een onveilig gevoel. Daarbij blijft de intimidatie niet bij alleen verbaal contact, maar kunnen er ook fysieke handelingen volgen.

Oplossingen

Na de metoo-beweging zijn veel meer vrouwen straatintimidatie gaan melden. In Rotterdam is ook geprobeerd straatintimidatie strafbaar te stellen in de APV, maar een rechter heeft dat afgekeurd vanwege de strijdigheid met vrijheid van meningsuiting. Daarnaast heeft Rotterdam de ‘stop app’ geïnstalleerd, waarbij je aan kan geven waar en wanneer straatintimidatie plaatsvindt en daarbij de vorm van de intimidatie uitgebreid kan aangeven. Zo kan er op bepaalde plekken meer politie worden ingezet om een veiliger gevoel te creëren. In Mexico wordt het echter heel anders aangepakt. Daar is de generale methode de catcallers zelf te catcallen. Dit wordt gedaan door de spreuk NoEsDeHombres (dit is niet mannelijk), om zo de catcallers voor schut te zetten. Ook werd op een gegeven moment in metrostations de billen van mannen gefilmd en uitgezonden op grote beeldschermen. Zo voelden zij ook hoe het voelt om geobjectiveerd te worden. Aan vrouwen wordt daarnaast vaak de tip gegeven catcallers te confronteren met hun acties.

Kritiek

Het is nog maar de vraag wat nou de beste manier is om straatintimidatie aan te pakken. De stop app is al in 2017 ingezet, maar nog steeds ontzettend veel mensen weten niet dat het bestaat. Bovendien is het een actie vooral gericht op hulp voor de slachtoffers, maar is het niet tijd om de daders aan te pakken. De actie in Mexico is daarentegen ook opmerkelijk. Er wordt vaak gezegd: behandel anderen zoals je ook zelf behandeld wilt worden. Als ik daaraan denk, lijkt mij anderen intimideren in ieder geval niet de beste oplossing om straatintimidatie aan te pakken. 

Conclusie

Ondanks dat er meer aandacht is voor het tegengaan van straatintimidatie, is de situatie nog verre van ideaal. Vanuit de media en de overheid moeten er wat belangrijke veranderingen plaatsvinden om de mate van straatintimidatie te verkleinen. Om nu zelf iets aan de situatie te veranderen is de beste tactiek de confrontatie aan te gaan, om andere mensen ook bewust te maken van de situatie. 

Bronnen

Sluiten