De oorsprong van het studentenleven

Als studenten hebben wij een heel beeld voor ons over Rotterdam als studentenstad. De favoriete cafés, clubs en wijken hebben veel mensen op een rijtje klaarstaan. Naast de studie zijn er dan ook nog erg veel andere dingen te doen qua sport en gezelligheid, of het nou met een vereniging is of niet. We kennen natuurlijk allemaal de leuke en leerzame activiteiten die In Duplo ons kan bieden. Maar hoe zat dat vroeger, had men toen ook zo’n bruisend studentenleven als nu?

Eerste universiteiten

Na de opkomst van de eerste universiteiten in Europa trokken veel rijke mensen weg uit de Nederlanden om in andere landen te studeren. In 1425 werd de eerste universiteit van de Nederlanden opgericht in Leuven. De universiteiten werden vaak opgericht door een politicus of een weldoener voor de maatschappij. Aangezien studeren een erg dure praktijk was, was het alleen weggelegd voor de elite van de samenleving. De allereerste universiteit in Nederland zelf is opgericht in Leiden door Willem van Oranje in 1575. Dit was een gevolg van de vermoeilijkte situatie om naar Leuven te reizen in verband met de opstand. Na de oprichting van de Leidse Universiteit begon het balletje te rollen en ontstonden in heel het land universiteiten. 

Erasmus universiteit

De Erasmus universiteit is een vrij moderne universiteit. In 1913 werd de Nederlandsche Handels-Hogeschool opgericht, die in 1939 veranderde in de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH). In deze jaren bevond de hogeschool zich aan de Pieter de Hoochweg, maar door een toename in studierichtingen en daarmee een toename in studenten, verhuisde de NEH in 1968 naar de Burgemeester Oudlaan. In 1966 werd de onafhankelijke Medische faculteit Rotterdam opgericht voor de medische studierichtingen. De NEH en de Medische faculteit Rotterdam fuseerden in 1973 en gingen voortaan verder onder de naam Erasmus Universiteit.

Eerste studentenverenigingen

In Italië verenigden studenten van de universiteit zich in een soort van verenigingen. Welke vereniging je bij ging, werd vaak gebaseerd op de plek waar je vandaan kwam. Toen in Nederland de eerste universiteit ontstond werd deze cultuur overgenomen. Zo ontstonden er bijvoorbeeld Friese of Hollandse clubs. Aangezien studeren zo duur was, waren deze studentenclubs een exclusieve groep die zich van de rest van Nederland wilde onderscheiden. Hierdoor ontstonden de eerste studentenverenigingen, waarbij eerstejaars een ontgroening moesten doorstaan om te tonen dat ze het waard waren. Toen universiteiten daar gehoor van kregen werden deze verenigingen verboden, maar gingen toch ondergronds verder. Er ontstonden groensenaten, waarbij eerstejaars zo uitgekozen konden worden om een ontgroening te doorstaan om als echte student gezien te worden. Deze eerstejaars hoefden daarvoor niet eens bij een vereniging te zitten. Door verschillende groensenaten werd in Groningen het eerste studentencorps opgericht in 1815, genaamd Vindicat, dat zich focuste op een langere begeleiding binnen het studentenleven. Dit werd door universiteiten met open armen ontvangen. Na Vindicat volgden verscheidene andere studentensteden met het oprichten van de corpora. In Rotterdam is de oudste studentenvereniging het Rotterdams Studenten Corps, die in 1913 is opgericht. 

Studentenwijken in Rotterdam

Zoals niet te missen in het Rotterdamlied, is Kralingen de echte studentenwijk van Rotterdam. Naast de toplocatie tussen de universiteit en het centrum is er ook veel natuur te vinden bij de Kralingse Plas. Een daarna bekende locatie is het Oude Noorden, wat ook erg dicht bij het centrum ligt. Hier ben je omringd door erg veel cafeetjes, waar veel leuke avonden te beleven zijn. Als laatste zijn natuurlijk Blijdorp en het Nieuwe Westen niet te missen. Door een groei in de studentenaantallen zijn daar steeds meer studenten te vinden. Alhoewel de afstand naar campus Woudestein toch wat groter is, is dit een ideale locatie voor studenten die in het Erasmus MC moeten zijn.

Bronnen

  • Erasmus Universiteit Rotterdam. (z.d.). Ontstaansgeschiedenis. Erasmus University Rotterdam. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van https://www.eur.nl/over-de-eur/organisatie-en-bestuur/traditie-en-historie/ontstaansgeschiedenis
  • Geschiedenis. (z.d.). RSC-RVSV. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van https://www.rsc-rvsv.nl/vereniging/geschiedenis
  • Geschiedenis van de Nederlandse studentenverenigingscultuur. (2020, 9 oktober). IsGeschiedenis. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-de-nederlandse-studentenverenigingscultuur
  • Geschiedenis van universiteiten in Nederland. (2020, 9 oktober). IsGeschiedenis. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-universiteiten-in-nederland
  • De leukste studentenwijken in Rotterdam. (z.d.). Rotterdam Studentenstad. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van https://rotterdamstudentenstad.nl/wonen/leukste-studentenwijken-rotterdam
Sluiten