Breaking Borders | Tim Wekking

Het is donderdag terwijl ik dit stuk schrijf. Zittend op de vijfde verdieping van de Weldon Library kijk ik naar buiten. De campus heeft iets sprookjesachtigs, met haar besneeuwde boomtoppen en ‘middeleeuwse’ gebouwen. Niet voor niets dat Western University staat aangeschreven als één van de mooiste universiteiten in Canada. Het is inmiddels alweer vijf weken geleden dat ik op het vliegveld van Toronto aankwam voor mijn uitwisseling. In die tijd heb ik al een hele hoop meegemaakt (en dat zal de komende vier maanden nog veel meer worden). Genoeg reden dus om dit artikel te schrijven en jullie een idee te geven van hoe een week er hier voor mij uit ziet.

Nog voordat ik überhaupt mijn eindexamen op de middelbare had afgelegd, wist ik al dat ik een periode in het buitenland wilde studeren. Toen ik op de universiteit werd geconfronteerd met de keuze tussen een minor, stage of uitwisseling, hoefde ik dus niet lang na te denken. Al snel had ik besloten dat Canada mijn droombestemming was voor een uitwisseling, voornamelijk vanwege haar ongerepte natuur, interessante cultuur en goede onderwijs.

Nadat ik via de ESE was toegelaten tot Western University is er een hele hoop gebeurd. Het proces om hier in Canada te komen heeft erg veel energie en tijd gekost (coronagezeik), maar met wat geluk, hulp en doorzettingsvermogen zit ik hier dan toch! Bovendien heeft de Canadese overheid afgelopen week de coronarestricties versoepeld, dus zo hoop ik al met al toch nog van een coronavrije uitwisseling te kunnen genieten!

Maandag

Ik begin mijn maandagochtend met een bak yoghurt en muesli, net zoals in Nederland. Na het ontbijt loop ik over de campus richting één van de universiteitsbibliotheken om te studeren. Hoewel ik op de campus woon in één van de negen campus-residenties, is het toch nog een goed kwartier lopen; de campus is enorm groot en van alle gemakken voorzien. Even ter vergelijking: de campus hier heeft een oppervlakte van 455 hectaren, terwijl de campus van de EUR ongeveer 16 hectaren beslaat. ’s Middags heb ik een 3 uur durend college in My personal financial planning. Dit vak is absoluut niet academisch, maar wel heel praktisch en de professor is erg enthousiast. ’s Avonds heb ik met een grote groep exchange studenten afgesproken in een bar downtown. Vanavond is immers de eerste avond dat de bars weer open mogen, dus dat moet gevierd worden!

Dinsdag

De dinsdag heb ik twee colleges. In de ochtend heb ik een college in Economic development en ’s middags in Environmental Economics. Beide vakken zijn relatief gemakkelijk, maar dat is voor nu juist wel fijn. Door de lage studiedruk blijft er meer vrije tijd over om in het weekeind (incl. vrijdag) leuke dingen te doen en uitstapjes te maken. En daarvoor ben ik hier voornamelijk! Na de colleges kan ik mezelf er nog toe zetten om een stuk hard te lopen in de kou. Ik sluit de dag af met een potje pool in de gemeenschappelijke ruimte van de residentie, samen met mijn twee huisgenoten, Donque en Tyler. 

 Woensdag

De woensdag gebruik ik om mijn pre-recorded colleges te kijken voor Economics of China. Dit vak vind ik het meest uitdagend en interessant. Mijn basiskennis over de Chinese economie is immers niet zo heel groot, dus veel informatie is nog nieuw. Voordat ik naar de uni ga om te studeren, heb ik afgesproken met een andere uitwisselingsstudent om te sporten in het sportcentrum. Buiten is het -17℃ en het waait hard. Ik heb m’n mondkapje maar opgehouden, niet zozeer als bescherming tegen corona als wel tegen de kou. De Canadezen zelf lijken hier overigens niet zo’n last van te hebben. Als de temperatuur ook maar een beetje boven nul ligt, gaan verrassend veel Canadezen al de straat op zonder winterjas (en soms zelfs in shorts!).

Donderdag

De donderdag ziet er een beetje hetzelfde uit als de dinsdag. De dag begint met twee colleges en tot laat in de middag ben ik bezig om mijn schoolwerk voor deze week af te ronden. Als ik thuiskom ga ik aan de slag met mijn nieuwe hobby hier in Canada: brood bakken! Het brood uit de supermarkt is hier niet bijzonder smakelijk, dus de hobby is deels uit nood geboren. Maar, inmiddels heb ik er veel plezier in en probeer ik al mijn brood zelf te maken. ’s Avonds eet ik bij twee Nederlandse exchange studentes die ik hier heb leren kennen. Zij studeren in Nederland aan de Radboud Universiteit, een uni die ik redelijk goed ken aangezien ik zelf ook uit Nijmegen kom.

Vrijdag

De vrijdag hoef ik niet meer te leren. Deze dag staat in het teken van skiën! Met een groepje van 4 studenten vertrekken we naar de Boler Mountain, een nabijgelegen skigebiedje op ongeveer een half uur reizen. De afdalingen hier zijn niet zo heel spannend (voor de echte bergen moet je naar de Rockies in het Western van Canada), maar aangezien ik al even niet heb geskied kan ik zo rustig inkomen. Het is vooral een heel gezellige middag/avond, die we afsluiten met een biertje op het terras. Dit houden we overigens niet zo heel lang vol, want met -20℃ is stilzitten geen pretje… Na het skiën vertrek ik naar een andere uitwisselingsstudent. Samen spenderen we de late avonduurtjes op een huisfeestje, waar we nog een beetje kunnen werken aan onze bierpong-skills.

Weekend

In mijn weekenden heb ik tot nu toe vooral de omgeving van London verkend. De stad is erg groen en er zijn legio mogelijkheden om leuke wandelingen te maken of om bijvoorbeeld te schaatsen. Bovendien zijn er ’s avonds vaak huisfeestjes, zodat je je nooit hoeft te vervelen! Maar, nu afgelopen week de coronarestricties zijn versoepeld, is het ook weer mogelijk om grotere reizen te maken. Volgend weekend staat daarom een langere trip gepland naar Bruce Peninsula (een nationaal park). De week daarna is het alweer voorjaarsvakantie en vertrek ik naar Nova Scotia. Mooie vooruitzichten dus!

Sluiten