Keuzestress!!

U staat in de rij voor een hippe koffietent. Misschien wel de Starbucks, maar een lokale koffietent heeft eigenlijk de voorkeur. Mogelijk wist u al direct wat u zou gaan bestellen, misschien wel een ‘cortado’ met havermelk. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u geen vaste klant bent en uw keuze nog moet maken. In het geval van dit artikel hebt u uw keuze nog niet gemaakt, en staat er nog maar één iemand voor u in de rij; een benarde situatie dus. Wat meer kennis over koffie zou niet deren; hieronder vindt u een kort overzicht van een aantal (maar lang niet alle) soorten koffies!

 

Espresso

Laten we beginnen bij de basis: een espresso. De espresso is een van de puurste vormen van koffie en daarmee relatief sterk. Het wordt bereid door voor een bepaalde tijd een vrij kleine hoeveelheid water met zeer hoge druk door gemalen koffiebonen te persen. Aan dat laatste dankt de espresso zijn naam: in het Italiaans betekent espresso ‘uitgedrukt’. Normaal gesproken wordt een espresso geserveerd in een klein kopje, maar er is ook een mogelijkheid om een dubbele espresso te bestellen, die zoals de naam al doet vermoeden twee keer zo groot is. De precieze smaak is afhankelijk van de koffiebonen die zijn gebruikt, maar over het algemeen is een espresso vrij bitter van smaak. Ook is de substantie relatief dik en ietwat smeuïg.

 

Ristretto

Een ristretto is eigenlijk het minder bekende broertje van de espresso. Het woord ristretto betekent in het Italiaans letterlijk ‘begrensd’, wat te maken heeft met de bereidingsmethode. Een ristretto is nog kleiner dan een espresso, omdat er minder water wordt gebruikt en omdat het water dat wordt gebruikt minder lang in aanraking komt met de gemalen koffie. Hierdoor smaakt een ristretto anders dan een espresso. Een ristretto is sterker, zoeter en minder bitter. Net als een espresso is een ristretto dus erg intens en ook enigszins smeuïg.

 

Lungo

Indien een ristretto of espresso te sterk voor u zijn, dan is de lungo mogelijk een goede optie. Lungo betekent ‘lang’ in het Italiaans en verwijst ook in dit geval naar de bereidingswijze van de koffie. Een lungo wordt gemaakt met meer water dan bij een espresso en resulteert daarmee in een grotere kop. De grotere hoeveelheid water wordt voor een langere tijd door de gemalen koffie geperst. Om die reden duurt het langer om de koffie te maken, wat de naam van de koffie verklaart. Waar een ristretto minder bitter is dan een espresso, is een lungo juist bitterder dan een espresso. Dat is te verklaren door het feit dat de lungo componenten meeneemt uit de gemalen koffie die de koffie bitterder maakt. De ristretto of espresso nemen deze componenten niet mee, omdat deze twee minder lang in aanraking komen met de gemalen koffie. Hoewel een lungo bitterder is, is de koffie ook minder intens dan een ristretto of een espresso.

 

Americano

Een americano is een met water verdunde espresso. Een americano is minder sterk en zacht en mild van smaak. Bovendien is een americano veel groter dan een espresso, ristretto of lungo. De naam stamt af van de Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede-Wereldoorlog in Italië verbleven. Zij vonden een espresso te sterk en intens van smaak, wat hun bewoog om water toe te voegen aan een espresso.

 

Caffè macchiato

Een caffè macchiatto of espresso macchiatto (niet te verwarren met de latte macchiatto) is de eerste melkvariatie die we hier bespreken. Het bestaat uit een enkele shot espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim er aan toegevoegd. Macchiatto betekent in het Italiaans ‘bevlekt’ en is ontstaan, omdat de espresso wordt ‘bevlekt’ met melk. Van alle koffiedranken met melk als ingrediënt, bevat de macchiatto de kleinste hoeveelheid melk. Een macchiatto is een goede keuze als u graag een melkvariatie op een espresso wilt waarin de aspecten van een espresso niet geheel verloren gaan.

 

Cappuccino

Een cappuccino is waarschijnlijk wereldwijd de bekendste koffiedrank. Een cappuccino wordt opgemaakt door drie verschillende gelijk verdeelde componenten, namelijk: espresso, melk en melkschuim. Een cappuccino is romig, zacht en een beetje bitter. In Italië is het gebruikelijk om een cappuccino enkel tijdens het ontbijt te drinken. Een cappuccino bestellen nadat u hebt gedineerd is een faux pas. Dit komt voort uit de overtuiging van Italianen dat melk een negatief effect heeft op de spijsvertering van een mens. Italianen hechten bovengemiddeld veel waarde aan een goede spijsvertering. Om die reden wordt er dan ook vrijwel geen cappuccino (of een andere koffiedrank met veel melk) genuttigd na het ontbijt of elf uur.

 

Nog steeds in de rij?

Hopelijk voelt u zich nu iets comfortabeler wanneer u op het punt staat om koffie te bestellen, zonder dat u weet welke koffie u eigenlijk wilt. Nu ik er echter over nadenk zal dit artikel u niet heel veel hebben geholpen bij het maken van een keuze… er zijn immers talloze soorten koffie. Hoewel de kans aanwezig is dat u een van deze koffiesoorten bestelt, zal die niet heel erg groot zijn. Toch is het niet voor niets geweest: u kunt nu, tot op zekere hoogte, de koffie-connaisseur uithangen én wanneer u op vakantie naar Italië gaat heeft het lezen van dit artikel u behoedt voor een boze menigte Italianen achter u aan.

 

Bronnen

  • Café 1820. (z.d.). 12 different types of coffee. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://cafe1820.com/12-different-types-of-coffee-explained/
  • Café Royal Switzerland. (z.d.). Espresso, ristretto, lungo – allemaal één pot nat? Café Royal. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://www.cafe-royal.com/nl-nl/c/espresso-ristretto-lungo-verschil
  • Goodwin, L. (2021, 26 juli). What Is Espresso and How Do I Drink It? The Spruce Eats. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://www.thespruceeats.com/what-is-espresso-765702
  • Italy Explained. (z.d.). Why You Shouldn’t Order a Cappuccino in Italy After 11am. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://italyexplained.com/cappuccino-history-rules/
  • Jacobs Douwe Egberts Professional. (z.d.). Wat is americano koffie? Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://www.jacobsdouweegbertsprofessional.nl/koffie/soorten/americano/
  • Robbertsen, C. (2018, 12 januari). Dit is het verschil tussen een koffie, latte en een macchiato. Tefal Blog. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://blog.tefal.nl/dit-is-het-verschil-tussen-koffie-latte-en-een-macchiato
  • Verret, S. (2021, 16 november). What is a Macchiato? Roasty Coffee. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://www.roastycoffee.com/macchiato/
Sluiten