Een vredig nieuwjaar?

Na het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 heeft de kamer wederom een vuurwerkverbod ingesteld voor de aanstaande jaarwisseling. Volgens het demissionaire kabinet is de druk op de zorg te hoog om belast te worden met vuurwerkslachtoffers. Vuurwerk mag nog uitsluitend afgestoken worden tijdens professioneel georganiseerde vuurwerkshows van de gemeente. Geen goed nieuws dus voor vuurwerkondernemers  en -fanaten.

 

Het verbod op vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling bewees zich erg effectief. Zonder verbod ligt het aantal gewonden tijdens een jaarwisseling gemiddeld boven de duizend. Afgelopen jaarwisseling meldde zich een aantal van 275 mensen zich bij huisartsenposten. Het aantal meldingen bij de ziekenhuizen bleef beperkt tot 108. In een tijd waarin de zorg overbelast is, lijkt een vuurwerkverbod daarom ook geen onlogische keuze. Dit betekent echter wel dat de Nederlandse vuurwerktraditie voor een tweede keer wordt onderbroken.

 

Het eerste vuurwerkverbod woog voor veel vuurwerkondernemers zwaar, het tweede verbod zal daar geen uitzondering op zijn. Vanuit de overheid ontvangen de ondernemers echter wel een ‘passende’ compensatie. De compensatie naar aanleiding van het eerste vuurwerkverbod bedroeg voor de gehele sector ongeveer 40 miljoen euro, wat neerkomt op grofweg 1000 euro compensatie per ondernemer. Dit jaar heeft de overheid besloten die compensatie te verhogen naar zo’n 4500 euro per ondernemer, met als voornaamste reden om kleinere handelaren meer te ondersteunen. De hoogte van deze compensatie is uiteraard discutabel, net als de hoogte van de compensatie welke studenten die te maken hebben gehad met het leenstelsel zullen krijgen.

 

De vuurwerkbranche werd afgelopen jaren geconfronteerd met nieuwe strengere regels, die het maken van winst vermoeilijken. Ondernemers binnen de branche zijn namelijk vaker verplicht tot het nemen van veiligheidsmaatregelen en tot op zekere hoogte het faciliteren van een veilige omgang met vuurwerk. Deze maatregelen en verplichtingen zijn van grote impact op de ondernemers: “Zestig procent van de prijs van vuurwerk wordt bepaald door de veiligheid”, zo schrijft DeOndernemer. Deze maatregelen, zoals het installeren van sprinklerinstallaties en de nieuwste brandmelders zijn absoluut niet onbelangrijk, zoveel heeft de Vuurwerkramp in Enschede ons wel geleerd. Het maakt echter wel dat het voor vuurwerkondernemers steeds lastiger wordt om te overleven. De vraag of dat bezwaarlijk is, wordt in dit artikel in het midden gelaten.

 

Een ander gegeven dat van groot effect is op vuurwerkondernemers in Nederland, is het landelijk vuurwerkverbod op vuurwerk uit de ‘F3 categorie’. Dit verbod verbiedt het afsteken en op voorraad hebben van vuurwerk uit de F3 categorie. Onder deze categorie vallen onder andere vuurpijlen, rotjes en zogenoemde ‘single shots’. Het verbod is ingegaan op 1 december 2020, en zorgt ervoor dat meer vuurwerkfanaten vuurwerk in het buitenland kopen, maar het alsnog in Nederland afsteken. De Nederlandse vuurwerkondernemers hebben dus veel aan hun oorspronkelijke aanbod moeten veranderen.

 

Dit alles doet wellicht de vraag rijzen of er voor de vuurwerkbranche überhaupt nog wel een toekomst is in Nederland. Zeker aangezien uit een onderzoek van EenVandaag is gebleken dat zo’n 62 procent van de mensen achter een permanent vuurwerkverbod staat. Steeds meer en strengere regulering maakt het voor de vuurwerkondernemers lastiger om te overleven in Nederland. Dat de meerderheid van de mensen daarnaast nog achter een permanent vuurwerkverbod staat, toont aan dat de toekomst van de Nederlandse vuurwerktraditie in haar huidige vorm hoogstens onzeker is. 

 

Sluiten