Breaking Borders | Gerhard van den Brink in de VS

Hey y’all! 

Terwijl ik dit schrijf is het Thanksgiving-weekend afgelopen en laat de nog onversierde boom voor Rockefeller Centre in Manhattan merken dat het kerstseizoen is aangebroken. Dit doet me realiseren dat ik ondertussen al langer dan drie maanden in de Verenigde Staten ben, waar mijn kamer in College Park Maryland mijn nieuwe thuis is geworden. Op het moment dat ik in mijn eerste jaar bedrijfskunde realiseerde dat een uitwisseling naar de VS mogelijk was, was ik meteen verkocht.  Gelukkig is het ondanks corona gelukt om via de RSM bij de University of Maryland terecht te komen.  

De universiteit telt meer dan veertigduizend studenten, waarvan bijna een kwart op de campus woont, waardoor het eigenlijk een soort studentendorp is. Door de gezamenlijke dining-halls leer je buiten vakken en sportverenigingen om veel andere uitwisselingsstudenten en Amerikanen kennen. Op de campus zijn er altijd wel feestjes of evenementen dus je verveelt je nooit. In mijn tijd hier heb ik veel aspecten van ‘The Land of Liberty’ gezien, van enorme wereldsteden tot prachtige National Parks. Ik zou er misschien wel een heel boek over kunnen schrijven, maar ik denk dat een inkijkje in mijn week jullie een goed beeld zal geven. 

Zondag 28 november 

Op zondag ben ik met acht Spaanse vrienden New York aan het verkennen, waar we vier dagen geleden zijn aangekomen. De stad is gigantisch en elke twee minuten sta je stil om ergens een foto van te maken. Het is één van de meest diverse steden die ik ooit heb gezien en het centrum met het bruisende Times Square legt uit waarom New York de bijnaam ‘The City That Never Sleeps’ heeft. Toch kiezen wij voor wat nachtrust in ons verblijf in Brooklyn.  

Maandag 29 november 

Onze laatste dag in New York vullen we in door te fietsen door Central Park en een bezoek te brengen aan MoMa, het museum voor moderne kunst. Nadat mijn stappenteller voor een zesde dag op hol is geslagen, nemen we de bus terug naar Maryland. Graag had ik de vier uur lange busrit slapend doorgebracht, maar een aantal deadlines gingen helaas voor. 

Dinsdag 30 november 

Het is op dinsdag toch weer een uitdaging om het schoolritme op te pakken en weer genoegen te nemen met het eten uit de dining hall als je even weg bent geweest. Gelukkig zijn mijn vakken ‘Leadership and Teamwork in Organizations’ en ‘Marketing and Innovation for Entrepreneurs’ goed te volgen. 

Woendag en Donderdag

Ook woensdag en donderdag staan in het thema van werk inhalen en lessen bijwonen. De gratis sportschool en sportclubs vormen wel een goede afwisseling van mijn geschiedenis, forensisch accounting en Supreme Court vakken. Aangezien het einde van het jaar eraan zit te komen, is de eindsprint van alle projecten, presentaties en tentamens namelijk officieel van start gegaan. 

Vrijdag 3 december 

Vrijdagochtend om 10 uur begint mijn weekend en kan het sociale leven weer opgepakt worden. ’s Middags neem ik met een aantal andere internationale studenten deel aan een basketbaltoernooi, een passie die ik na een lange tijd weer heb kunnen oppakken. De sport is aanzienlijk populairder hier, misschien wel wat voetbal voor Europa is. In de avond is het tijd voor een aantal drankjes met mijn Spaanse huisgenoot Luis en een paar van zijn landgenoten, want zoals het misschien al te verwachten was, zijn de Spanjaarden eigenlijk altijd wel in voor een feestje. 

Zaterdag 4 december 

Het mooie aan College Park is dat het slechts een metrorit van 20 minuten is verwijderd van Washington DC. We vullen dan ook de ochtend in door in de hoofdstad rond te lopen en een bezoek aan een museum in de National Mall af te vinken. Onderhand ben ik al vaak in de stad geweest, maar er is altijd wel iets nieuws te beleven. In de middag vindt de tweede helft van het basketbaltoernooi plaats waarin we uiteindelijk in de halve finales stranden. Na het avondeten en wat rust, ga ik met mijn Nederlandse medestudenten nog maar eens van het uitgaansleven genieten. Je raadt het misschien al, maar de coronamaatregelen hier stellen niet veel voor: mondkapjes hoeven alleen in openbare gebouwen of openbaar vervoer en zolang je gevaccineerd bent of een negatieve test hebt, is haast geen groep te groot. 

Zondag 5 december

Tegen de tijd dat ik wakker word, kan ik na een stevig ontbijt meteen door naar de basketbalwedstrijd van het college-team. Het American Football seizoen is namelijk alweer ten einde maar Maryland is toch iets meer van een ‘basketbalschool’. Ondanks hun geschiedenis lukt het ze niet om de openingswedstrijd van de Big Ten competitie te winnen. Met alle cheerleaders, een band en het enthousiaste publiek is het alsnog altijd een fenomeen om een wedstrijd bij te wonen. 

Nu mag ik me weer voorbereiden op de laatste collegeweek, de final exams en probeer ik een bucketlist op te stellen voor mijn laatste drie weken in de States. Ik hoop dat mijn ervaringen jullie enthousiasme geeft om ook op exchange te gaan, of in ieder geval een inzicht te geven van deze kant van de oceaan. 

Hieronder nog wat foto's als sfeerimpressie:

McKeldin Mall: het bruisende hart van de UMD-campus 

De New York Skyline vanaf de Staten Island ferry 

De illustere billboards van Times Square 

Openingswedstrijd van het seizoen in Xfinity Center: het basketbalstadion op de campus. 

Yours truly op de Brooklyn Bridge met uitzicht op New York

Sluiten