Niet neergeschoten worden door de politie bij een protest 101

Een gezellige combi van reljeugd, hooligans en coronabetogers zette afgelopen week Nederland, en dan met name Rotterdam, in vuur en vlam. Bij de rellen heeft de politie gericht geschoten en ondertussen heeft een vijfde vermeend slachtoffer met een schotwond zich gemeld bij de politie. Bij dezen geven wij u enkele tips om niet neergeschoten te worden, mocht u zich ooit nog naar een demonstratie wagen.

Journalist (?) neergeknald?

Één van de mensen die gewond is geraakt, is IJmuidenaar Marco Buis. Hij werd in zijn buik geraakt, (waarschijnlijk) door een politiekogel. Dit is niet zomaar iemand, maar cameraman van het coronakritische kanaal “Onrecht TV”. Nu moet er wel even bij vermeld worden dat het de vraag is of hij als een journalist gekwalificeerd kan worden. Onrecht TV bestaat namelijk uit een groep coronacritici die zo veel mogelijk demonstraties vanuit het hele land met hun mobiele telefoon livestreamen. Deze journalisten leggen met 3 pixels vast hoe de stad naar de knoppen wordt geholpen. Verder is het ook nog de vraag of zij daar slechts stonden te filmen.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de door de politie geloste schoten. Er kan dus nog geen uitspraak gedaan worden of deze man, en zijn 4 lotgenoten, rechtmatig een kogel hebben ontvangen.

Gericht schieten

De Rotterdamse politie heeft laten weten dat agenten zich zo in het nauw gedreven voelden dat ze moesten schieten. Als er sprake was van ernstig acuut gevaar voor de agent of een ander persoon, is er sprake van noodweer en mag de agent schieten, indien dat het minst indringende middel is dat bescherming biedt. Als een gesprek, pepperspray, wapenstok en de politiehond de situatie niet voldoende de-escaleren, kan het vuurwapen dus ingezet worden.Volgens de instructie van de politie mag er bij noodweer op het bovenlichaam geschoten worden.

De politie heeft twee situaties in Rotterdam beschreven waarin geschoten is. In één situatie werd de politie in het nauw gedreven en ingesloten door een grote groep relschoppers. Bij de andere situatie werden brandweerlieden belaagd, waardoor ze een brand niet konden blussen. Uit onderzoek moet nog blijken of deze situaties noodzaak gaven aan het gebruik van vuurwapens, maar een tip is in ieder geval al om de politie en brandweer niet te bekogelen met stenen en vuurwerk.

Het is overigens vrij zeldzaam wat er in Rotterdam gebeurde. De laatste keer dat de politie gericht op mensen heeft geschoten bij rellen was in 2009 bij Hoek van Holland. Hierbij kwamen twee agenten in burger in het nauw nadat zij waren herkend door een groep hooligans en viel er uiteindelijk één dode. De keer daarvoor was in 1999, toen Feyenoord het landskampioenschap had gewonnen. Toen hebben agenten ook 4 hooligans geraakt. Het lijkt dus ook dat hooligans een grotere kans hebben om beschoten te worden.

Een echte Rotterdammert

Uit onderzoek moet nog blijken of er excessief geweld is gebruikt door de politie, maar één ding is zeker: het belagen van politieagenten en brandweermannen (en het zijn van een hooligan) werkt niet in je voordeel. Tot slot, nog wat wijze woorden van @themanbehindthelenses (die overigens hele mooie foto’s maakt van Rotterdam): “Een echte rotterdammert sloopt zijn stad niet”. En mocht je ooit op de Dam gaan protesteren, dan raad ik aan om zélfs die stad ook niet te slopen. Als we daar nu eens mee beginnen.

Bronnen

Sluiten