Kleren maken de man (en vrouw)

In 2013 vond er in het Verenigd-Koninkrijk de jaarlijkse G8-top plaats. De G8, ook wel bekend als ‘the Group of Eight’ bestaat uit acht machtige en vooraanstaande landen. Deze landen worden natuurlijk vertegenwoordigd door krachtige en presentabele leiders, zou je denken. Jort Kelder, de dandy van de Lage Landen, dacht daar toch echt anders over. In een aflevering van RTL Late Night liet hij, onderwijl hij de nieuwe SuitSupply collectie toonde, zich uit over de afschuwelijke pakken van deze ‘presentabele’ leiders. Ook de mannen op de Zuidas moesten werken aan hun voorkomen. Levenloze, wijde en lompe pakken vond de heer Kelder.

 

Nu is er sinds 2013 al zeker het een en ander veranderd. Zo hebben ‘skinny’ en ‘slim’ fits hebben een groei in populariteit genoten, wat maakt dat de pakken over het algemeen strak gesneden zijn. Voor u, die nu aan het begin staat van uw, hopelijk, veelbelovende carrière zijn al deze zaken erg van belang. Of u nu bij een conservatief advocatenbureau aan slag gaat of bij een veelbelovende startup, vol met innovatieve creatievelingen die wellicht wat minder nauw kijken naar dat wat u draagt, het is zonder twijfel belangrijk om te weten hoe u goed voor de dag komt. Dus als u zeker wilt zijn er niet als een neanderthaler bij te lopen (en of u nou man of vrouw bent), is dit artikel voor u!

 

Gepast schoeisel

Laten we beginnen bij gepast schoeisel. Daarmee bedoel ik natuurlijk geen hippe gympen, maar mooie geklede schoenen. Als u het veilig wilt spelen, dan kun u het beste kiezen voor een paar oxfords. Oxfords zijn wat formeler, maar daardoor prima geschikt voor werk. Centraal in het uiterlijk van een paar oxfords staat dat de lip of tong van uw schoen nauwelijks of niet zichtbaar is. Mocht u uzelf iets meer willen onderscheiden, dan zijn gespschoenen ook een goede optie. Als geld geen rol speelt, ga dan voor iets in het kaliber van John Lobb. Er zijn echter uiteraard nog veel meer fabrikanten die producten van kwaliteit leveren. Vrouwen in pak kunnen het beste gaan voor een discrete hakschoen met dichte neus. De hak moet niet hoger zijn dan 8 centimeter, anders doet uw schoen af aan professionele voorkomen.

 

Knopen

Als u een pak draagt moet u op geen enkel moment het onderste knoopje dicht hebben. Dit geldt voor zowel uw jasje als uw vest, indien u daarover beschikt. Dit fenomeen dient geen enkel doel; het is alleen traditie. Deze traditie is gedeeltelijk afkomstig van koning Edward VII en gedeeltelijk afkomstig uit de paardensport. Koning Edward VII was namelijk te dik om het onderste knoopje van zijn vest dicht te doen, dus deed hij het onderste knoopje nooit dicht. Andere mannen hebben dit vervolgens overgenomen en heden ten dage is het gevolg duidelijk zichtbaar. Wat betreft het onderste knoopje pak ligt de herkomst ergens anders, namelijk: de paardensport. In dezelfde tijd dat  koning Edward VII op de wereld was, vervingen de jasjes van pakken die we tegenwoordig kennen de jasjes van ruiters in de paardensport. Van groot belang was dat het jasje mooi drapeerde. Gezien de positionering van het onderste knoopje moest deze worden opgelaten: anders zou men het beoogde draperende effect niet kunnen bereiken. Ook dit is blijven hangen en zien we tegenwoordig terug in de regels en etiquette omtrent het dragen van pakken.

 

‘Collar gap’

Over uw pak gesproken: de aanwezigheid van een zogenoemde ‘collar gap’ is een grote zonde. Dit houdt in dat het jasje van uw pak niet aansluit op uw nek, waardoor er een gat ontstaat tussen het jasje en uw nek. Een onaangenaam gezicht, zeker wanneer u al het andere wél doet “hoe het heurt”, zoals Jort Kelder zou zeggen. Het probleem van een collar gap is op te lossen door een bezoekje te brengen aan uw lokale kleermaker. De ingreep is niet heel gemakkelijk voor de kleermaker, maar zeker wel uitvoerbaar en de moeite waard.

 

Te grote armsgaten

Buiten uw eventuele collar gap dient u er op te letten dat uw armsgat niet te groot is, maar zich redelijk dicht bij uw oksel bevindt. Als uw armsgat namelijk te groot is, dan gaat uw pak alle kanten op als u uw armen beweegt, wat er natuurlijk niet heel aantrekkelijk uitziet. Bij een kleiner armsgat kunt u uw armen zonder restricties bewegen. 

 

Merklabels

Een andere grote fout is het niet verwijderen van een eventueel merklabel op de mouw van uw pak en de zogenoemde rijgsteken. Een merklabel op de mouw van een pak hoort men te verwijderen, hoe duur of exclusief het merk ook zou mogen zijn. Dit geldt ook voor de rijgsteken op de mouw van uw pak bij de knoopjes en de rijgsteken op de ‘vent’ van uw pak (het flapje bij uw kont, om het zo maar even brutaal te zeggen). Merklabels en rijgsteken zijn namelijk uitsluitend voor tijdelijke doeleinden bedoeld.

 

Te smalle revers

Tegenwoordig is het, zoals al eerder benoemd, populair om strak zittende pakken te dragen. Een andere trend die tegenwoordig aanwezig is, is het hebben van smalle revers. Voorheen bestonden er tijden dat wijde revers een trend waren, bijvoorbeeld in de jaren 70 van de vorige eeuw. Als uw pak te smalle revers heeft dan heeft dat als effect dat u er kinderachtig uitziet en dat het lijkt alsof uw pak stamt uit uw tienertijd. Bovendien zorgen te smalle revers er voor dat uw pak over een aantal jaren wellicht niet meer zo modieus is als nu. Probeer er daarom voor te zorgen dat uw ‘driehoekige haakrevers’ ongeveer acht tot tien centimeter wijd zijn en uw gepunte revers wijder zijn dan 9 centimeter (of in ieder geval de indruk wekken dat ze zo wijd zijn). Uiteraard hangt het ook af van uw postuur en grootte. Over het algemeen geldt dat grotere mannen en vrouwen beter voor wat bredere revers kunnen gaan, terwijl bij kleinere mannen en vrouwen smallere revers beter staan. Wanneer u deze maten aanhoudt, zorg er dan ook voor dat uw das en revers ongeveer even groot zijn. Uw postuur, revers en das; het moet allemaal in proportie zijn.

 

Uw das

Naar mijn bescheiden mening het belangrijkste aspect van uw pak. Hoewel het tegenwoordig geaccepteerd is zonder das voor de dag te komen, berooft u uw outfit wel van extra vleugje karakter. Let wel, als u beslist een das te dragen bij uw pak zorg dan dat u uw das goed strikt. Dat houdt in dat uw knoop niet te groot, te klein en te los zit, en dat de das op de juiste hoogte eindigt (aan het begin of op het midden van uw tailleband). Te groot is wanneer de knoop van uw das verdwijnt onder de kraag van uw overhemd, te klein is wanneer er aanzienlijk wat ruimte zit tussen uw knoop en uw kraag; zorg er voor dat uw dasknoop goed aansluit op uw kraag. Qua kleur kunt u niet veel misdoen, zolang de kleur van uw das maar past bij de rest van uw outfit. De grootste taboe bij het dragen van een das is dat uw das en pochet dezelfde kleur hebben. Een rode das en een rode pochet is dus een absolute no-no!

 

Wanneer u een extra tintje elegantie en ‘flair’ aan uw outfit wilt toevoegen, zorg dan voor een klein kuiltje in de das. Op die manier onderscheidt u zichzelf van de (saaie) zakelijk oude mannen op uw kantoor. Probeer bij een normale kraag de welbekende ‘four-in-a-hand’ knoop en bij een ‘cut-away’ kraag een dubbele winsdor. Uiteraard zijn er nog veel meer knopen op de wereld, maar met deze twee knopen komt u een heel eind.

 

Weet u het allemaal nog?

Na deze overvloed aan informatie bent u een expert op het gebied van pakken. Ik kan echter begrijpen dat hier en daar wat langs u is gegaan, dus vandaar dat alles hier nog eens op een rijtje staat.

  • Zorg voor gepast schoeisel
  • Laat de onderste knoopjes van uw jasje en vest open
  • Vermijd ‘collar gap’
  • Vermijd grote armsgaten
  • Verwijder merklabels en ‘tack stitching’
  • Let op de grootte van uw revers
  • Een das is optioneel, maar zeker aan te raden
  • Blijf lachen

 

Bronnen:

Sluiten