Supersonische coronababy's

Hoewel het seksleven van menig Nederlander spijtig hard achteruit ging tijdens corona, was dat niet voor iedereen het geval. Voor sommige mensen had het thuiszitten een veel ‘gelukkiger einde’ dan zij voorheen gedacht hadden. Dat blijkt namelijk uit de grote stijging in de geboortecijfers in het begin van 2021. De coronials, de speciale pandemiebaby’s, zijn geboren...

Babyboom

De grootste vraag die opkomt is natuurlijk of er weer sprake is van een nieuwe babyboom. Dit is echter niet het geval. Om een geboortegolf een babyboom te kunnen noemen is van belang dat de stijging in geboortecijfers over een langere periode aanhoudt. In Nederland was er sprake van een grote piek rondom de maanden februari en maart in 2021, waarbij de geboortecijfers gemiddeld 1100 meer waren dan normaal. Dit staat gelijk aan ongeveer een stijging van 10% in vergelijking met dezelfde maanden in 2020. Deze stijging hield echter niet in zoverre aan dat het verschil tussen de verwachte geboortecijfers en actuele geboortecijfers even groot bleef. Alhoewel er nog steeds meer baby’s geboren worden dan voorheen gedacht werd, is de ratio te klein om dit een babyboom te kunnen noemen. Daarentegen is er wel een grote drukte op de ziekenhuisafdelingen en bij de verloskundigen. Daardoor kunnen sommige gezinnen geen kraamzorg vinden of moeten ze in een ander ziekenhuis bevallen. 

Nederlandse konijnen

Het feit dat in Nederland de geboortecijfers groeiden tijdens de pandemie wil niet zeggen dat dit wereldwijd ook het geval was. De meeste landen ondervonden juist een sterke daling in de geboortecijfers, denk hierbij bijvoorbeeld aan Spanje, Frankrijk en Hongarije. Dit valt te linken aan het feit dat mensen stress kregen door de pandemie en te veel op elkaars huid zaten (in de negatieve zin), waardoor de seksuele spanning wegviel. De Nederlandse financiële buffer heeft wellicht het seksleven van vele koppels gered. Doordat er daardoor minder stress was rondom de financiële instabiele situatie en eventuele ontslagen kon men meer relaxen tijdens de lockdown. Het thuiswerken en de vele vrije tijd creëerden toen de ideale situatie voor koppels om een baby te willen en het konijn in zich los te laten. 

De coronials

De nieuwe generatie coronials groeien op in een totaal andere wereld dan jij en ik. Zij zijn opgegroeid in een tijd waarin ouders veel vaker thuis waren en activiteiten buiten de deur minder gebruikelijk waren. Dit levert dan ook een paar geinige beelden op als jonge kinderen voor het eerst in bijvoorbeeld de supermarkt komen (1, zie het kopje leuke linkjes onder aan het artikel) of denken dat alles hand sanitizer is (2). Dit lijkt grappig, maar geboren zijn in een pandemie brengt ook aanzienlijk veel nadelen mee. Zo zijn de baby’s weinig andere mensen gewend dan hun gezin, denken sommige kinderen dat ze dieren zijn (3) of zelfs dat alle andere kinderen dieren zijn (4). Op sociaal vlak lopen deze kinderen vaak nog achter en ook lijken hun iq’s in vergelijking met pre-corona tijd behoorlijk lager uit te vallen blijkt uit onderzoek van een aantal universiteiten. 

Superbaby’s

Op sociale media zijn nu ook superbaby’s opgedoken. Dit is een groep pandemie baby’s die veel eerder dan normaal bepaalde kunsten kan verrichten. Denk hierbij aan staan, lopen, praten en klimmen. Dit levert dan ook een paar bijzondere taferelen op om naar te kijken (5). Een groep anti-vaxxers wijst de coronavaccins aan als oorzaak van de superbaby’s, maar uit interviews met de ouders blijkt dat sommige van deze ouders nooit een vaccin hebben gehad. Wellicht komt het doordat ouders vaker thuis zijn en meer aandacht hebben voor hun kinderen, maar misschien blijft de oorzaak van deze superbaby’s wel voor altijd een mysterie. 

Leuke linkjes 

Wil je deze schattige baby’s ook even toelachen, kijk dan vooral deze filmpjes

  1. https://youtu.be/lTbEMPCdrJA
  2. https://www.tiktok.com/@divkaurr/video/6950502998124547334
  3. https://www.tiktok.com/@loudandsticky/video/6940001125978344710?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id702564021403495783
  4. https://www.tiktok.com/@orphan_since2017/video/6963755997630434565?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id7025640214034957830 
  5. https://youtu.be/u88F1jF9AQM 

Bronnen

Sluiten