Met pensioen op je dertigste

Ben jij student maar weet je nu al dat jij niet weggelegd bent voor een leven lang een kantoorbaan? Wil jij in plaats daarvan zo snel mogelijk vrijheid over je eigen werktijden en je toekomst? Je kan geen YouTube video meer kijken zonder dat er dit soort eindeloze mogelijkheden voorgespiegeld worden. Het beloven van grote bergen geld is al eeuwenlang een gebruik onder zwendelaars en andere louche figuren, maar er lijkt nu toch echt een beweging te zijn die zijn beloftes op dit gebied kan waarmaken: de FIRE-movement. 

Historie

De naam van de beweging klinkt misschien spannender dan waar het eigenlijk voor staat: Financial Independence, Retire Early. Toch maakt dat het achterliggende verhaal zeker niet minder veelbelovend (hierover later meer). De belangrijkste ideeën waarop de beweging gebaseerd is komen uit het boek Early Retirement Extreme uit 2010 van Jacob Lund Fisker en het boek Your Money or Your Life uit 1992, geschreven door Vicki Robin en Joe Dominguez. De grootste aanjager van de beweging sinds deze ongeveer een decennium geleden ontstond is de blogger Peter Adeney, beter bekend als Mr Money Mustache. In zijn blog legt Adeney de principes van de FIRE-movement uit en geeft hij tips om zo snel mogelijk zelf FIRE te worden. Hijzelf heeft dit al behaald, is op zijn 30ste met pensioen gegaan en leeft nu een financieel onafhankelijk leven met zijn gezin.

Maar hoe dan?

De belangrijkste thema’s binnen de FIRE-beweging zijn vrijheid en onafhankelijkheid. Dit wordt behaald door zó zuinig te leven dat je het grootste deel van je inkomen kan investeren. Het doel van de beweging is door middel van het toepassen van deze FIRE-principes eerder dan je 70ste met pensioen te gaan. Op welke leeftijd dit wel lukt ligt volledig aan de mate waarin je de principes opvolgt. Toch is het doel van de beweging niet per sé om zo vroeg mogelijk te stoppen met werken. Door (extreem) zuinig te leven en het geld dat je bespaart allemaal te investeren bereik je zo snel mogelijk financiële onafhankelijkheid (FI, Financial Independence). Vanaf dit punt kan je volledig leven van het geld dat je verdient met je geïnvesteerde vermogen. Nu kan je ervoor kiezen om meteen met pensioen te gaan (RE, Retire Early) of nog langer door te werken. Het moment dat je FIRE wordt is echter wel het punt vanaf wanneer je volledig zelf kan bepalen hoe jij je tijd en leven gaat indelen en wordt dus gezien als het behalen van de ultieme vrijheid. Dit is volgens de meesten binnen de beweging dan ook een groter doel dan vroeg met pensioen gaan.

FIRE te spicy? Ga dan voor HOT

De FIRE-principes zijn vrij strikt. Als de extreme zuinigheid en het investeren van (bijna) je volledige inkomen je afschrikken is er nu ook een mildere variant gericht op financiële onafhankelijkheid: HOT. Dit staat voor Happy, Opportunity-rich en Time-rich. Aanhangers van deze beweging hebben als doel om balans in het leven aan te brengen: balans in het leven, in geluk, in je werk/vrije tijd-verdeling en in waar je je middelen aan uitgeeft. Deze balans verschilt op een cruciaal punt van de FIRE-beweging. Daar moet je namelijk heel veel opofferen omdat het doel is om zo snel mogelijk FIRE te zijn, terwijl bij de HOT-movement de weg ernaar toe ook een belangrijk onderdeel van de reis is. 

Ben jij benieuwd geraakt naar hoe je zelf zo snel mogelijk FIRE kan worden? Lees dan hier de blog van Mr Money Mustache door, zodat je het van de grootmeester zelf kan leren: https://www.mrmoneymustache.com/.

Bronvermelding

  • Guardian Staff Reporter. (2018, 27 september). Could you retire early? The Fire Movement may have the magic formula. The Guardian. Geraadpleegd op 28 oktober 2021, van https://www.theguardian.com/money/shortcuts/2018/sep/17/retire-early-fire-movement-never-work-again.

  • TechTarget Contributor. (2018, 19 september). FIRE (Financial Independence, Retire Early). WhatIs.Com. Geraadpleegd op 28 oktober 2021, van https://whatis.techtarget.com/definition/FIRE-Financial-Independence-Retire-Early.

  • Semmie. (z.d.). Financial Independent Retire Early | Wat is Financial Independent Retire Early (FIRE)? | Beleggingswiki - Semmie.nl. Geraadpleegd op 28 oktober 2021, van https://semmie.nl/wiki/fire/.

  • Van der Lee, T. (2020, 24 september). FIRE: Op weg naar financiële onafhankelijkheid - Semmie.nl. Semmie. Geraadpleegd op 28 oktober 2021, van https://semmie.nl/blog/financial-independence-retire-early.html.

Sluiten