Breaking Borders | Evi de Vriend in Kopenhagen

Hej lieve mede-In Duplo’ers!

Ik neem jullie graag mee in mijn avontuur hier in Kopenhagen, Denemarken, het (naar mijn weten) enige land zonder enige corona-maatregelen. Eerst even een kleine introductie: ik ben Evi, nu derdejaars economie en rechten student en ben vanuit de ESE naar Kopenhagen gegaan. Ik volg hier 4 vakken: Economics of Gender, Corporate Finance and Incentives, Strategic Management en Course in Danish Culture.

De universiteit van Kopenhagen heeft 4 verschillende campussen, de economie vakken worden allemaal gegeven op de City Centre Campus. Mijn vak over de Deense cultuur heb ik op de South Campus (Søndre Campus). Op het moment zit ik in de bibliotheek van de City Centre Campus dit artikel te schrijven, om jullie wat meer te vertellen over mijn ervaringen hier.

Het kiezen voor een exchange was wel een beetje een gokje. Rond november vorig jaar was corona nog volop aan de gang en op dat moment had een exchange er niet ingezeten. Toch leek het me een geweldige ervaring en voor wat meer zekerheid koos ik voor een bestemming in Europa, met naar mijn weten een ‘relaxte’ omgang met corona: Kopenhagen. En niks is minder waar! De eerste week dat ik hier zat, moest je af en toe nog je QR-code laten zien (laten zien, er werd niks gescand overigens), maar een week later was dat ook van de baan. Wel echt even wennen, maar dat wennen gaat snel! Er zijn al festivals georganiseerd (ook om het einde van de corona-periode te vieren), we gaan elke week wel uit, je ziet nergens meer mondkapjes en het is gewoon geen gespreksonderwerp meer!

Nu wat meer over deze mooie stad! Het eerste wat je hier opvalt als je hier komt zijn het aantal fietsers. Natuurlijk zijn wij Nederlanders ook wel wat gewend, maar ik denk dat Kopenhagen nóg fietsvriendelijker is dan Nederland. Ik kon dan ook niet anders dan in de eerste week een Swapfiets-abonnement af te sluiten! Naast dat OV hier ook best prijzig is, is de fiets ook gewoon het handigst om mee te reizen in deze stad, je hebt hele brede fietspaden en je komt overal!

De derde week dat ik hier zat, had je in Denemarken een soort cultuur-week, waardoor vrijwel alle musea in Denemarken gratis te bezoeken waren voor jongeren. In die week ben ik daarom een flink aantal musea langsgegaan, waarbij Louisiana Museum of Modern Art zeker een hoogtepunt was. Het is een prachtig gelegen museum aan zee, ongeveer 40 minuten reizen vanaf Kopenhagen.

Ik woon hier in een accommodatie voor internationals en deel mijn keuken, badkamer en woonkamer met 4 anderen. Ik vond dit een hele fijne manier om snel mensen te leren kennen, één van mijn huisgenootjes studeert ook economie en we doen inmiddels veel samen, met nog 2 andere meiden uit ons gebouw. We gaan vaak samen ergens wat eten, de stad ontdekken of duiken het nachtleven in! De instelling van alle exchange-studenten zorgt ervoor dat je snel nieuwe mensen ontmoet en eigenlijk je best moet doen om niks te doen te hebben. Er wordt elke week wel ergens een feestje georganiseerd, vrijwel iedereen doet zijn best om nieuwe mensen te ontmoeten en het een superleuke tijd te maken.

Naast alle leuke activiteiten is het toch een exchange en daar hoort studeren dus ook bij… Die instelling had ik in de eerste twee weken nog niet echt, maar op een gegeven moment merkte ik wel dat het niet alleen maar feesten is hier. Bij Københavns Universitet (KU) wordt wel verwacht dat je je readings voorafgaand aan de colleges hebt gedaan en dat je meedoet tijdens de exercise classes. Dus inmiddels ben ik ook wel 2 keer in de week in de bibliotheek te vinden, waarbij mijn favoriet wel The Black Diamond is, een oude bibliotheek met een modern gedeelte eraan vast gebouwd. Gelukkig vind ik de vakken die ik hier volg eigenlijk allemaal erg interessant en zijn de professors ook heel aardig en gemotiveerd. Dat voegt voor mij ook wel echt nog wat toe aan deze mooie ervaring.

Ik heb nu nog ongeveer 3 maanden te gaan in deze ontzettend fijne, mooie en (tot nu toe🤞🏼) corona-vrije stad. De dagen zullen in die maanden wel wat korter gaan worden (ik heb gehoord dat het in de winter rond 15:00 al schemerig wordt), maar dat kan de pret niet drukken. Er komen wat vrienden en familieleden langs, ik wil nog wat meer ontdekken van Denemarken zelf en vooral veel genieten en mooie vriendschappen bouwen!

Hopelijk heb ik jullie een leuk inkijkje kunnen geven in mijn leven hier in Kopenhagen en jullie enthousiast gemaakt voor een exchange!

Liefs, Evi

 

Nog wat leuke foto's van mijn exchange:

Het bekende Nyhavn – het meest toeristische deel van de stad

De binnenplaats bij Studenterhuset – de plek waar je ‘goedkoop’ (3 euro per biertje) een biertje kunt drinken.

Het strand bij Amager – waar we op deze semi-warme dag nog een duik hebben genomen, dat zit er nu helaas niet meer in.

Een bezoekje aan het Statens-Museum for Kunst

De gezellige etensplek Reffen met foodtrucks met eten van over de hele wereld – helaas nu gesloten vanwege de winterperiode…

Sluiten