Veldwerk | Oogcontact met een moordenaar

Welkom bij het eerste artikel van onze nieuwe rubriek: Veldwerk. Hierin zullen wij eropuit gaan en vanuit onze eigen ervaringen over bepaalde zaken schrijven. Wat valt ons op? Hoe is de sfeer? Wordt er overdreven in de kranten? Deze keer waagden wij ons naar de zwaarbeveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam Osdorp, waar één van de grootste liquidatieprocessen ooit plaatsvindt: het Eris-proces. 

Moorden op bestelling

Eerst zal ik even kort schetsen waar dit proces over gaat. Dit proces draait om het moordcommando van president Delano R. van motorbende Caloh Wagoh en twintig andere verdachten, die terechtstaan voor vijf moorden en elf moordplannen. Volgens justitie lieten de verdachten zich inhuren als moordcommando door andere criminelen, waaronder Ridouan T. (hoofdverdachte in het Marengo-proces). 

Bunkerfeuten

Dan nu onze ervaring! Na enige vertraging kwamen wij in de ochtend van 9 september als echte Bunkerfeuten aan in Amsterdam Osdorp. Google Maps leidde ons over een industrieterrein en wij zochten vurig naar een bunker. Tot onze schrik stonden er opeens twee zwaarbewapende politieagenten, onherkenbaar en met enorme geweren, maar we liepen in ieder geval wel de goede kant op. Ietwat zenuwachtig maakten we een selfie voor de Bunker, dat er overigens meer uitzag als een kantoorpand, en vervolgens belden we aan. Daar liepen we tegen een klein probleem aan: er mochten geen telefoons mee naar binnen. Deze memo hadden wij helaas niet meegekregen. Een beetje gestresst gingen we op zoek naar een plek om onze telefoons te stallen. De politie suggereerde om onze telefoons onder een auto te leggen. Alhoewel het daar waarschijnlijk nog relatief veilig zou liggen met de zware beveiliging, besloten we toch deze suggestie af te wijzen en het bij de Subway te proberen, waar onze telefoons uiteindelijk succesvol in de kluis belandden. 

Gezelligheid in de rechtszaal

Na door een metaaldetector te zijn geweest mochten wij een aparte zaal in. Hier zaten wij met vijf man pers (met telefoons en laptops), een andere bezoeker en drie à vier beveiligers. Ineens gingen de schermen voor ons omhoog en zagen we achter een glaswand de echte rechtszaal. De zaal zat vrij vol met zo een 25 man, waarvan maar zes man beveiliging. Hoe grimmig het buiten was, zo gezellig was het binnen. Eerst werd er een vrolijke rondvraag naar aanwezigen gedaan. Je merkte dat deze zaak zich over vele dagen uitstrekt, want het leek net een vrolijk koffierondje, met “Ha, u bent er ook weer”-achtige teksten. Veel verdachten waren afwezig en een verdachte kwam later, omdat zijn transport vanuit de penitiaire inrichting was geannuleerd, waardoor hij niet op tijd aanwezig kon zijn. Tot zover de rechtsbescherming van de verdachten. 

Kroongetuige aan de tand gevoeld

Toen begon de inhoudelijke behandeling. Deze dag zou het deelonderzoek Langenhorst worden behandeld over de moord op Zeki Yumusak in Rotterdam op 25 juli 2017. De verklaringen van de kroongetuige zouden worden onderzocht. Wij mochten de kroongetuige, die uitvoerig vertelde over zijn ervaringen, helaas niet zien. De raadslieden en verdachten, voor wie ook zijn mimiek van belang is, konden hem wel zien via een scherm. Leuk detail: naast de verklaringen van de kroongetuigen dienen ook opnames van gesprekken tussen hoofdverdachte Delano R. en T. als bewijs. Niemand minder dan Delano R had deze gesprekken tactisch bij elkaar opgeslagen, omdat hij werkte aan een programma voor RTL over jongeren in de onderwereld.

Opvallend was dat de kroongetuige op de dag dat de hij Zeki moest omleggen voor zijn deur stond. Hij beweerde dat dit was om aan zijn opdrachtgever te laten zien dat hij “ermee bezig was”. Vervolgens deed hij alsof hij was opgepakt en is hij naar Spanje gevlucht, omdat hij naar eigen zeggen toch geen liquidatie wilde uitvoeren. De rechter vroeg zich af waarom hij, toen hij voor zijn deur stond, Zeki dan niet had gewaarschuwd. Nu werd Zeki namelijk later alsnog vermoord (onbekend door wie).

De zitting werd pas echt een beetje vurig toen de advocaten aan het woord kwamen. Zij probeerden te bewijzen, de een succesvoller dan de ander, dat de kroongetuige tegenstrijdige verklaringen aflegde en wilde hem op die manier zo ongeloofwaardig mogelijk maken. Één advocaat was hier succesvol in en liet de kroongetuige binnen vijf minuten twee tegengestelde dingen verklaren. Het was overigens soms zeer verwarrend dat de kroongetuige, advocaten en rechters soms voornamen en soms achternamen gebruikten. Hierdoor dachten wij het eerste half uur dat het misschien om twee liquidaties en meerdere opdrachtgevers ging. 

Brabantse worstenbroodjes

Tot slot viel het op hoe makkelijk er over liquidaties gesproken werd. Om het OM te quoten: er werd over liquidaties gesproken “alsof het Brabantse worstenbroodjes waren”. “Zeki moest worden gedaan” werd vaak gezegd. Op de vraag van advocaten of de kroongetuige problemen had met het aannemen van de liquidatieopdracht (op een vriend van vroeger nota bene!) zei de kroongetuige: “Als ik er geen problemen mee had, was ik geen kroongetuige geworden.” De helft strafvermindering, wat nu resulteert in een strafeis van twaalf jaar, en bescherming als hij vrijkomt zullen wellicht ook een rol hebben gespeeld.

Het gemak waarmee over liquidaties werd gesproken wende ook eng snel. Van de grimmige sfeer die we buiten hadden gevoeld, was binnen weinig te merken. Dit veranderde wel even toen een van de verdachten achterom keek en vol oogcontact had met ons. Toen begon je toch te hopen dat de zes man beveiliging in de zaal genoeg was. Concluderend, het was een enerverende ochtend, met veel interessante details over de zaak en we zouden het dan ook iedereen aanraden om een keer een rechtszaak in de Bunker bij te wonen!

Bronnen

  • Handlanger Taghi werkte aan programma RTL, productie gestopt na arrestatie. (2020, 19 februari). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5027166/handlanger-crimineel-taghi-delano-r-moorden-liquidaties-motorbende

  • Ministerie van Justitie en Veiligheid. (2021, 30 augustus). Liquidatieproces Eris van start. Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie. https://www.om.nl/actueel/nieuws/2021/08/30/liquidatieproces-eris-van-start

  • Rijnmond. (2021, 1 september). Kroongetuige Tony de G. in liquidatieproces te zien voor verdachten en hun advocaten, niet voor pers en publiek. https://www.rijnmond.nl/nieuws/1370974/Kroongetuige-Tony-de-G-in-liquidatieproces-te-zien-voor-verdachten-en-hun-advocaten-niet-voor-pers-en-publiek

Sluiten