Duurzaam leven 101: maar kan dat wel als student?

Misschien heb je afgelopen week wel gehoord van het nieuwe drijvende kantoor in de Rotterdamse Rijnhaven. Dit mondiale hoofdkantoor voor ‘klimaatadaptatie’ is geopend door koning Willem-Alexander en voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, als voorbode voor de internationale klimaattop van Glasgow. Het doel van de klimaatconferentie is dat grote landen als de VS en China in navolging van de EU ambitieuzere reductiedoelstellingen opstellen. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat wereldleiders en internationale bedrijven samenwerken om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Wij kunnen als studenten echter ook een steentje bijdragen! Maar hoe? We weten allemaal dat het belangrijk is om je energieverbruik te verminderen en verspilling tegen te gaan, maar wist je dat dit ook vaak goedkoper is? Wij geven je eenvoudige tips om duurzamer te leven als student:

Afval:

 • Koop herbruikbare bakjes en bekers zoals de welbekende Dopper. Zo gooi je minder boterhamzakjes en lege plastic flesjes weg, en is het ook nog eens beter voor de portemonnee ;). 

 • Het is niet alleen slim om je afval te scheiden, je kan het ook verminderen door producten te kopen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Zo kan je in plaats van een fles shampoo ook een blok shampoo kopen (https://www.blokzeep.com/product-categorie/shampoo-bars/), deze gaat tot wel drie (!) keer langer mee dan een fles shampoo.

 • Baal jij er ook zo van dat plastic rietjes tegenwoordig verboden zijn? Wil jij de rietbak niet verloren laten gaan en tegelijk ook een lokale ondernemer (Delft) sponsoren? Koop dan de Rietcycle (https://www.derietcycle.nl/), dit is een herbruikbaar rietje en tegelijkertijd een sleutelhanger. Zo heb je hem altijd bij je als je hem nodig hebt!

 • Heb je nieuwe kleding nodig of heb je juist oude kleding die je niet meer draagt? Dan biedt de app Vinted uitkomst: dit is een soort van Marktplaats, maar dan voor tweedehands kleding. Dit verlengt niet alleen de levenscyclus van kleding, je kan er dus ook nog geld mee verdienen.

Eten:

 • Naast de bekende tip om restjes van je (avond)eten in te vriezen, raden wij je ook aan om je vriezer een paar keer per jaar helemaal te ontdooien. Als je dit niet doet neemt de hoeveelheid ijs in je vriezer namelijk toe, waardoor je minder opslagruimte hebt én je vriezer veel meer energie verbruikt. Met slechts twee millimeter ijs aan de binnenkant verbruikt hij namelijk al 10 procent meer energie! 

 • Eet lokaal: koop producten uit Nederland, of in ieder geval uit Europa. In de winter zijn frambozen en aardbeien natuurlijk ook hartstikke lekker, maar vaak zijn ze dan getransporteerd uit verre landen. Een goede plek om seizoensgebonden groente en fruit te kopen is de markt die elke dinsdag en zaterdag op Blaak te vinden is. 

 • Een van de bekendste manieren om duurzamer te leven is toch wel vegetarisch of veganistisch leven. Dit lijkt een grote stap, zeker als je wel van een lekker stukje vlees houdt, maar het hoeft helemaal niet zo heftig te zijn. Ik heb een vegetarische huisgenoot en ik vertel uit eigen ervaring dat één of enkele dagen per week vegetarisch eten prima is. Uiteindelijk ben je verbaasd hoe lekker het kan zijn (tip: the Vegan Junkfood Bar!) en het is een stuk beter voor het milieu.

 • Haal jij ook altijd je avondeten pas op de dag zelf? Kijk dan eens op de Too Good To Go app. Hier bieden lokale ondernemers producten die anders verspild zouden worden (bijvoorbeeld dagvers brood aan het eind van de dag) tegen bodemprijzen aan. Zo bespaar je geld, verdient de ondernemer nog iets en voorkom je samen voedselverspilling!

Energie:

 • Reis duurzaam. Maak gebruik van je studenten-ov (gratis reizen doordeweeks of in het weekend bespaart ook veel geld) in plaats van met de auto heen en weer te gaan. Bonustip: de fiets is nóg beter voor het milieu, en je hebt al een workout achter de rug als je op de uni aankomt.

 • Probeer eens korter én kouder te douchen. Wist je dat het mogelijk is om per jaar 15.000 liter warm water te besparen per huishouden? Het enige wat je hiervoor moet doen is 5 minuten in plaats van de gemiddelde 9 minuten douchen. En dat is de moeite waard, want warm water heeft 50 keer de milieu-impact van koud water. We zouden, als heel Nederland korter zou douchen, met z’n allen ook nog eens 600 miljoen euro besparen. Het is dus even wennen, maar met korter en kouder douchen begin je nóg frisser aan je dag! 

 • Gebruik na het wassen van kleding geen droger, maar gewoon een ouderwets wasrek. Naast een energieslurper is een droger soms slecht voor je kleding, aangezien wasgoed in de droger kan slijten.

Dat waren de tips alweer. Heb jij nog een goede tip voor je medestudenten? Laat het ons weten!

Bronnen

Sluiten