Upcycling en het bestrijden van de fast-fashionindustrie

Nu de zomer er weer aankomt is een groot deel van ons bezig met het uitbreiden van onze garderobe. Korte broeken passen misschien niet meer, of je komt een shirt tegen dat te leuk en goedkoop is om te laten liggen. Toch moeten we iets meer nadenken bij de kledingaankopen die we doen. Zo bleek uit recent onderzoek van de Royal Society of Arts in London dat 50% van de kleding die wordt verkocht via fast fashion-bedrijven, gemaakt is van stoffen die bestaan uit niet-gerecyclede plastics. Voor deze kleding worden nieuwe plastics verwerkt in stoffen zoals nylon en polyester. Door de zeer korte trendcyclussen raken items heel snel weer uit de mode, of komt er een nieuwe, leukere stijl langs. De consumptie van kleding is daardoor de afgelopen jaren hoger dan ooit. Het is daarom ook niet gek dat de mode-industrie de tweede grootste milieuvervuiler ter wereld is. Om de vervuiling van deze industrie tegen te gaan, worden er steeds meer nieuwe initiatieven opgericht. Eén van meest populaire voorbeeld hiervan is upcycling. 

Upcycling

Upcycling wordt al veel langer gedaan op kleine schaal, maar komt de laatste jaren, mede dankzij jongeren op sociale media, steeds meer voor. In deze stroming vermaken modeliefhebbers oude kledingstukken tot nieuwe items die meer passen in de huidige stijl. Een oude jurk wordt al snel een set van een top en rok en broeken geverfd met bleek krijgen opeens een hele nieuwe look. Via social-mediaplatforms zoals Instagram, TikTok en Pinterest worden naaitips en ontwerpen gedeeld, die steeds vaker worden opgenomen. Als je de term ‘upcycling’ of ‘thriftflipping’, op TikTok opzoekt,  hebben de meest populaire video’s vaak meerdere miljoenen views. Ook in de grotere mode-industrie komt deze trend steeds meer door. Zo lanceerde Tommy Hilfiger dit jaar een ‘Remixed’-collectie, waarin oude kledingstukken werden gecombineerd tot items met een unieke look. Ook hebben merken zoals Balenciaga en  Miu Miu, naast steeds meer jonge ontwerpers, verschillende kledinglijnen met upcyclede items de catwalk opgestuurd. 

Re-issue

Upcycling is niet de enige wijze waarop de mode-industrie probeert te verduurzamen. Andere methodes, zoals re-issues en het gebruik van duurzame materialen, nemen ook in populariteit toe. Re-issue houdt het verkopen van oude collecties kleding in. Vaak wordt deze kleding vernietigd of komt het in een outletcentrum terecht. Door deze oude collecties zelf te verkopen, zorgen bedrijven ervoor dat ze de controle over de kleding houden en dat de kleding niet voor dumpprijzen op de markt komt. Je denkt nu misschien ‘waarom zou ik kleding van oude collecties kopen?’. Het antwoord daarop is simpel: omdat die kleding helemaal niet zoveel verschilt van de huidige trends. Let maar eens op wanneer je weer eens naar de winkel gaat. Je zult bepaalde kledingstukken of patronen vast al eens eerder voorbij hebben zien komen. Helemaal niet zo vreemd dus als kledingwinkels hun oude overgebleven collecties te koop aanbieden. 

Duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen om kleding te maken wordt door steeds meer bedrijven omarmd. H&M heeft voor deze zomer bijvoorbeeld een duurzame zwemkleding collectie ontworpen die gemaakt is van gerecycled materiaal. Het Franse schoenenmerk VEJA staat er ook bekend om haar gebruik van duurzame materialen en zelfs het maken vegan schoenen. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken of het door jou gekochte kledingstuk duurzaam is. Daarbij is het wel van belang om kritisch te blijven, want niet ieder kledingbedrijf is even eerlijk over de claims wat betreft duurzaamheid.   

Kringloop shoppen

Ben je er klaar mee om veel geld aan kleding uit te geven en dan alsnog hetzelfde als alle anderen te dragen? Dan is de kringloopwinkel misschien iets voor jou. De kringloopwinkel is de laatste jaren erg populair geworden en ook in Rotterdam zijn er verschillenden te vinden. Kringloop shoppen is een beetje als schatzoeken: je moet goed zoeken voordat je wat leuks vindt, maar zodra je er een mooi kledingstuk tussenuit vist ben je erg gelukkig (en vaak voor een lekker prijsje!). Voor de mensen die niet zo van schatzoeken houden, zijn kringloopwinkels als Cheap Fashion en Episode misschien meer geschikt. Hier hebben ze de mooiste pareltjes er al voor je uitgepikt, waardoor je er gemakkelijk kan slagen.

Bronnen

  • Aart, N.M. van. (2021). 5x duurzame trends in de mode-industrie. Geraadpleegd via https://www.ecotoday.nl/5x-duurzame-trends-in-de-mode-industrie/ 
  • Arendonk, E. van. (2021). De duurzame en eco-friendly sneakers van VEJA - die wil je hebben! Geraadpleegd via https://www.vanarendonk.nl/blog/duurzame-en-eco-friendly-sneakers-van-veja/ 
  • H&M. (z.d.). 100% gerecyclede zwemkleding. Geraadpleegd via https://www2.hm.com/nl_nl/heren/shop-by-feature/3123-recycled-swimwear.html 
Sluiten