5 Tips om je scriptie tot een succes te maken

Ondanks het heerlijke weer en het aankomende EK voetbal hebben veel studenten het nu behoorlijk druk. De laatste tentamens, opdrachten en scripties moeten worden gemaakt. Zelf ben ik nu ook bezig met het schrijven van mijn eerste (economie) scriptie. Daar komt toch een stuk meer tijd en moeite (en vooral stress!) bij kijken merk ik. Daarom zet ik in dit artikel enkele wijsheden en tips op een rijtje, in de hoop dat mede- en toekomstige scriptieschrijvers wat van mijn tips (en fouten) kunnen leren!

1.   Begin (ruim) op tijd
Een dooddoener, maar oh zo waar… Een scriptie schrijven doe je niet in één dag of een week. Je moet er goed de tijd voor nemen. Begin daarom op tijd met het verzinnen van een onderwerp en het schrijven van een onderzoeksvoorstel. Wanneer je een duidelijke probleemstelling hebt, zal het onderzoek voor je scriptie een stuk minder tijd kosten. Bij mij werkte het goed om allereerst een vakgebied binnen mijn studie te kiezen dat ik interessant vond. Vervolgens heb ik via Google Scholar dit vakgebied opgezocht met de toevoeging van ‘future research’. Op deze manier krijg je al direct een aantal onderzoekssuggesties die je kunt meenemen in je scriptie.

2.   Maak een realistische planning
Het is heel verleidelijk om een strakke planning te maken waardoor je zo snel mogelijk klaar bent. Vergeet echter niet dat het schrijven van je scriptie waarschijnlijk meer tijd kost dan je van tevoren verwacht. Probeer je planning dan ook realistisch te maken en bespreek dit met je scriptiebegeleider. Ik ben zelf in het begin erg overmoedig geweest met mijn planning, waardoor ik lekker heb zitten stressen terwijl dit achteraf helemaal niet nodig was.

3.   Zoek anderen op
Een scriptie schrijven kan een beetje voelen als alleen op een eiland zitten (behalve natuurlijk als je het met een groepje mag schrijven): voor je gevoel ben je helemaal alleen aan het schrijven op je studentenkamer of universiteit. Dit is echter zeker niet het geval! Je kunt terecht bij je scriptiebegeleider, studieadviseurs en medestudenten. Zo is er altijd wel iemand met wie je over de hoogtepunten en dieptepunten van je scriptieproces kunt praten. Aarzel dus niet om anderen te benaderen wanneer je dat nodig hebt!

4.   Deel je werk op in kleinere stukjes
Het is erg verleidelijk om direct je scriptie van begin tot het einde te schrijven. Als je echter halverwege ergens vastloopt kan het moeilijk zijn om daarna door te gaan. Probeer daarom per deelvraag of hoofdvraag te werken en je werk overzichtelijk te houden. Zo voorkom je dat je de draad van je scriptie kwijtraakt. Of je motivatie verliest doordat het zoveel werk lijkt. En je uitstelgedrag gaat vertonen… Bij mij werkt de Pomodorotechniek erg goed: daarbij zet je een wekker voor 25 minuten waarin je geconcentreerd aan het werk gaat. Na die 25 minuten heb je drie minuten pauze om even bij te komen voordat je weer doorgaat met 25 minuten werk (je moet wel even een wekker zetten voor deze pauze ;)). Dit lijkt misschien minder productief aangezien je maar 25 minuten per keer werkt, maar je zult merken dat je daardoor de 25 minuten die je werkt, beter geconcentreerd en doelgerichter bent.

5.   Relativeer en relax
Een scriptie schrijven kan soms aanvoelen als een zware klus die maar niet ophoudt. Vergeet daarom niet te relativeren en ook af en toe te relaxen (beloon ook zeker jezelf met iets wat je leuk vindt!). Een scriptie is alleen maar bedoeld om te laten zien dat je de kennis en vaardigheden die je in de jaren daarvoor hebt opgedaan kunt toepassen. Leg de lat daarom niet te hoog voor jezelf en bedenk dat dit maar een klein deel van je studie is. Hierna heb je (hopelijk) vakantie en heb je dus iets om naar uit te kijken. Bovendien ben je niet alleen: genoeg andere studenten moeten ook hun scriptie schrijven en bij vrijwel niemand zal dit in één keer perfect gaan. Voor je het weet ben je klaar en heb je je diploma in handen!

Ik hoop dat ik mijn tips je verder op weg kunnen helpen tijdens het schrijven van je scriptie. Heb je nog andere tips of wijsheden over scripties? Laat ze dan vooral weten door een reactie achter te laten! Veel succes met de laatste loodjes, en vergeet niet: ‘na regen komt zonneschijn’!

Sluiten