Wat Shell de komende jaren te wachten staat

Bijna iedere week komt Royal Dutch Shell wel een keer langs in het nieuws. Vaak is dit gerelateerd aan het klimaat – zoals ook afgelopen week, toen er een bijzondere rechterlijke uitspraak werd gedaan door de Rechtbank Den Haag. Vergelijkbaar met de Urgenda-zaak werd vastgesteld dat Shell zijn CO2-uitstoot zo veel mogelijk moest terugdringen. Niet alleen de overheid, maar ook een privaat bedrijf wordt nu dus aansprakelijk gehouden.  Maar er spelen nog meer dingen rondom deze oliegigant die grote invloed kunnen hebben de toekomst van Shell. De Duplomaat zet een paar van de meest recente en mogelijk belangrijke ontwikkelingen op een rij.

Het Shell-vonnis

De zaak die hiervoor al even werd genoemd is van fundamenteel belang voor de toekomst van Shell. De rechter bepaalde hier dat de wereldwijde organisatie van Shell (dus ook alle 1100 dochterondernemingen en gerelateerde vennootschappen) verplicht is om zijn CO2 uitstoot sneller terug te brengen dan ze nu doet. In 2030 moet Shell zijn uitstoot met 45% ten opzichte van 2019 verminderen. De rechter heeft Shell vrijgelaten in de aanpak van de uitstootreductie, maar het bedrijf moet uiteindelijk wel resultaat kunnen laten zien. Het huidige plan van Shell vond de rechter te beperkt en niet concreet genoeg. Naast een verplichting om deze concrete resultaten te behalen, is er ook een inspanningsplicht aan Shell opgelegd om de uitstoot van zijn zakelijke relaties te laten beperken. Dit gaat vooral over de grote toeleveranciers en vervoerders van de grondstoffen die Shell gebruikt.  Shell zal het hele beleid overhoop moeten gooien om zich aan deze uitspraak te houden.

De groene investeerders van Follow This

Maar niet alleen rechterlijke uitspraken lijken invloed te hebben op Shells overstap naar een milieuvriendelijker beleid; ook binnen de aandeelhoudersvergadering zelf treedt een groep steeds prominenter op. Dit zijn de investeerders van het Nederlandse Follow This: een aandeelhoudersgroep die volledig gericht is op het tegengaan van de klimaatcrisis. Door te investeren in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor grote hoeveelheden luchtvervuiling, proberen ze van binnenuit het beleid van bedrijven aan te passen. Hierin zijn ze erg succesvol. In mei 2021 werd bij ConocoPhillips, een ander oliebedrijf, door een meerderheid van de aandeelhouders een resolutie aangenomen om milieuvervuiling tegen te gaan. Ook bij Shell heeft deze organisatie steeds meer een stok achter de deur: bij de laatste vergadering over het beleid van Shell hebben ze ruim 30% van de aandeelhouders zo ver kunnen krijgen om expliciet klimaatvriendelijk beleid aan te moedigen. Hiermee is de invloed van Follow This in rap tempo toegenomen. In een jaar tijd is het aantal aandeelhouders gerelateerd aan deze organisatie bij Shell bijna verdubbeld. Deze groep investeerders zal voor het toekomstige beleid van Shell dus waarschijnlijk steeds belangrijker worden. 

De koninklijke titel

Een conflict met misschien iets minder gewicht dan de hiervoor genoemde zaken is het vraagstuk omtrent het predicaat koninklijk van Shell. De volledige naam van Shell – Royal Dutch Shell – komt namelijk niet zomaar ergens vandaan. Wanneer bedrijven het predicaat koninklijk mogen voeren betekent dit dat het bedrijf na minimaal 100 jaar te hebben bestaan het ‘respect, waardering en vertrouwen’ van de Koning heeft verdiend. Deze onderscheiding mag dan worden toegevoegd aan de naam – zoals Shell heeft gedaan. Echter lijkt er steeds meer ophef te bestaan over het feit dat Shell überhaupt dit predicaat nog mag hanteren. Al in 2018 werd er vanuit Groningen opgeroepen aan de koning om Shell deze titel af te nemen vanwege de gasboringen en daaropvolgende aardbevingen. Shell had volgens deze groep niet genoeg ondernomen om de problemen te voorkomen. Ook recentelijk is deze controverse weer opgedoken – in Pak De Macht, een programma van BNNVARA en Tim Hofman, werd een oproep gedaan om een petitie te tekenen tegen het koninklijke predicaat van Shell. Deze petitie werd ruim 10.000 keer ondertekend, waarna Hofman later liet weten dat Koning Willem-Alexander had aangegeven er naar te zullen kijken. Wie weet hebben we het over een tijdje dus alleen nog maar over de toekomst van de Dutch Shell.

 

Bronnen

  • BNNVARA (2021). Dossier Shell.  Pak De Macht. https://www.bnnvara.nl/pakdemacht/dossiershell.

  • Follow This. (2021). Green shareholders change the world. Follow This. https://www.follow-this.org/.

  • Huygen, M. (2021, May 31). Iedereen kan achterover leunen, want Shell krijgt de schuld. NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/31/tanken-bij-shell-is-geen-schending-van-mensenrechten-a4045504.

  • Luttikhuis, P., & Walle, E. van der. (2021, May 26). Ook Shell moet zich van rechter aan Akkoord van Parijs houden. NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/26/shell-moet-van-rechter-co2-uitstoot-snel-verminderen-a4044986.

  • Ministerie van Algemene Zaken. (2020, September 22). Predicaat Koninklijk. Onderscheidingen | Het Koninklijk Huis. https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/onderscheidingen/predicaat-koninklijk.

  • NOS. (2018). Koning heeft geen aandelen Shell. NOS. https://nos.nl/artikel/2228167-koning-heeft-geen-aandelen-shell.

  • NOS. (2021). Aandeelhouders steunen klimaatbeleid Shell, maar kritiek groeit. NOS. https://nos.nl/artikel/2381269-aandeelhouders-steunen-klimaatbeleid-shell-maar-kritiek-groeit.

  • NOS. (2021). 'Eerste klimaatresolutie Follow This aangenomen door oliebedrijf'. NOS. https://nos.nl/artikel/2380346-eerste-klimaatresolutie-follow-this-aangenomen-door-oliebedrijf. 

  • Rechtbank Den Haag. (2021) ECLI:NL:RBDHA:2021:5337. Geraadpleegd via https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:5337

Sluiten