Ondernemend In Duplo | Fenya van der Eem

Dit keer heeft De Duplomaat eerstejaarsstudente Fenya van der Eem geïnterviewd, omdat zij haar eigen schilderijen en tekeningen verkoopt via Instagram en Etsy. 

Zou je jezelf even kort voor kunnen stellen? 
“Natuurlijk, ik ben Fenya van der Eem en ik kom oorspronkelijk uit Heemstede, maar zit nu op kamers in Rotterdam. Ik ben momenteel eerstejaars Economie en Rechten student, maar ik wil ook graag nog kunstgeschiedenis studeren. Verder voetbal ik drie keer per week bij Antibarbari en schilder en teken ik veel.”

Je hebt een Instagram pagina met je eigen kunst die je vervolgens verkoopt via Etsy, kun je uitleggen hoe je op dit idee bent gekomen?
“Ik maakte al een langere tijd kunst voor mezelf en vrienden werden hier nieuwsgierig naar, waardoor ik dus de Instagram pagina begonnen ben. Op een gegeven moment werd dit groter en wilde steeds meer vrienden en kennissen één van mijn werken kopen. Daarom heb ik een half jaartje geleden besloten om Etsy aan te maken. Het is alleen maar mooi meegenomen als iemand wil betalen voor iets dat ik leuk vind om te maken.”

Waarom heb je gekozen voor het platform Etsy?
“Dit was voornamelijk omdat ik zelf niet echt in de kunstwereld zit, en Etsy een platform biedt dat open en toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast kost het plaatsen van een artikel maar een paar cent, en kun je de prijs verder zelf bepalen. Ik dacht, ik probeer het eerst hierop en als het een beetje goed loopt, dan maak ik wel een eigen website.”

Heb je eigenlijk een achtergrond in kunst?
“Nee, niet echt, ik heb niet eens tekenen gekozen als keuzevak op de middelbare school. Mijn ouders zijn ook totaal niet creatief, hoewel mijn broer wel een goede tekenaar is. Verder tekende en schilderde ik wel al van jongs af aan en omdat ik het eigenlijk wekelijks deed, werd ik er steeds beter in. Een paar jaar geleden begon ik het echt actief en serieus te doen door betere materialen aan te schaffen en dus op echte doeken te schilderen in plaats van A4’tjes. Ik heb tijdens de middelbare school zelfs nog overwogen om de kunstacademie te gaan doen, maar ik heb uiteindelijk toch voor deze studie gekozen.” 

Waar haal je de inspiratie voor je werken vandaan?
“Er geen specifieke schilders wiens werk ik gebruik als inspiratiebron, omdat ik dan al snel het gevoel heb dat ik een schilderij aan het namaken ben. Wel haal ik inspiratie uit werken van fotografen, zoals de Belgische Marc Lagrange. Dit is omdat bij fotografie natuurlijke hele andere technieken gebruikt worden dan bij een schilderij. Wat wel goed werkt voor een foto, kan bijvoorbeeld helemaal niet goed werken bij een schilderij en andersom.

Verder vind ik het heel interessant om een werk te maken waar de kijker zelf een verhaal achter kan verzinnen. Als ik aan het schilderen ben, heb ik namelijk geen specifiek verhaal in mijn hoofd, waardoor ik het zo interessant vind hoe anderen het interpreteren. Daarom schilder ik voornamelijk lichamen met het hoofd buiten beeld, want zodra er een gezicht op een doek staat, wordt meteen alle focus daarheen verplaatst. Dit zorgt ervoor dat er niet meer echt wordt gekeken naar het lichaam zelf en diens mimiek.”

Wat voor materialen gebruik je voor je werken?
“In het begin maakte ik veel werken met olieverf, maar nu gebruik ik vooral acryl verf. Olieverf vind ik nog wel het mooist om mee te verven, alleen duurt het erg lang voordat de verf is opgedroogd. Vooral als je veel aanvragen hebt is dit erg onhandig, omdat je dan minstens een week moet wachten voordat je weer over je werk heen kan schilderen, waardoor je anders maanden bezig zou zijn. Voor tekeningen gebruik ik vooral krijt.” 

Hoe werkt het krijgen van een aanvraag en hoeveel tijd ben je hier gemiddeld aan kwijt?
“Het verschilt heel erg per aanvraag. Soms word ik benaderd door vrienden of kennissen die graag iets willen hebben, maar andere keren krijg ik gewoon een DM van een onbekende die mijn stijl mooi vindt en een werk wil hebben. Verder zit er veel variatie in waar specifiek naar gevraagd wordt. Zo was er iemand die vroeg of ik haar wilde schilderen, maar anderen hebben nog geen idee wat ze willen en laten je heel vrij.” 

“Dit is het meest recente werk dat ik heb gemaakt. Het was een opdracht voor iemand die een schilderij voor in haar nieuwe huis wilde hebben. We hebben samen nagedacht over hoe het uiteindelijk zou worden en hebben samen ook de foto’s gemaakt voor wat afgebeeld zou worden.

Als een werk af is lever ik het altijd bij die persoon zelf af, omdat dit de snelste en goedkoopste manier is. Daarnaast ben ik bang dat het per post niet goed aankomt of kapot gaat. Dit hele proces van het eerste contact tot de levering duurt gemiddeld anderhalve maand, afhankelijk van de grootte van het werk en hoe druk het is met tentamens natuurlijk. Sommige weken schilder ik elke dag door tot drie uur ‘s nachts en andere weken heb ik daar echt geen tijd voor.”

Wat is de grootste uitdaging die je bent tegengekomen?
“Zoals ik net vertelde, is het vinden van tijd om te kunnen schilderen soms lastig. Toch is de grootste uitdaging voor mij om me te differentiëren van andere kunstenaars. Door social media is het best wel ‘makkelijk’ om een kunstenaar te worden. Zoals ik ben begonnen met het posten van mijn werk op Instagram, kan iedereen dat doen, waardoor er een enorm aanbod is met veel variatie. Hierdoor kan opvallen soms lastig zijn. Daarom wil ik op den duur wel echt een website starten, omdat je hier meer informatie op kan zetten en dit kan helpen met het creëren van naamsbekendheid.”

Wil je het maken en verkopen van je eigen kunstwerken tot je beroep maken?
“Het is niet echt mijn doel om professioneel kunstenaar te worden, hoewel als iemand mijn werk zou willen ophangen in een museum, ik daar natuurlijk geen nee tegen zou zeggen. Echter ben ik wel realistisch genoeg om te te weten dat de kans hierop niet groot is, en daarnaast wil ik ook gewoon academisch bezig zijn. Zoals ik al even noemde, wil ik nadat ik mijn master economie af heb gerond, aan de studie kunstgeschiedenis beginnen in Amsterdam of Leiden. Ik zou later namelijk graag in een museum willen werken. Best wel grappig dat een mr.drs.-student de kunstwereld in wil gaan, maar de studie kan zeker goed van pas komen. Zo gaat kunst import over grote bedragen waar organisatie en onderhandelingen uit de economische hoek goed van pas komen. En rechtenvakken als goederenrecht, handelsrecht en contractenrecht zijn natuurlijk ook erg toepasbaar.”

Wat zou jij anderen aanraden die ook hun eigen (kunst)werken willen verkopen?
“Begin met het aanmaken van een Instagram pagina. Voor je het weet krijg je allemaal volgverzoeken van onbekenden die geïnteresseerd zijn in je werk. Daarnaast is het goed om alle mogelijkheden tot promotie met beide handen aan te pakken (bijvoorbeeld dit interview). En als laatste, en misschien het belangrijkste; wees niet te kritisch. Laat je niet leiden door gedachten als; ‘oh, wat als anderen dit niet mooi vinden.’ Anderen zien jouw fouten niet of in ieder geval minder, en soms vindt iemand een werk waar jij niet tevreden mee bent juist echte kunst.”

Ben jij nieuwsgierig naar meer van Fenya’s werken? Klik dan hier om op haar Instagram pagina te komen! En ben jij buiten je studie ook erg actief met een eigen onderneming bezig of ken je een andere In Duplo'ers die dit doet? Stuur dan een berichtje op instagram of mailtje naar media@induplo.nl.
 

Sluiten